Galantní poklesky Ludvíka Šotolky

Galantní poklesky Ludvíka Šotolky https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/45609/bmid_galantni-poklesky-ludvika-sotolky-WtE-45609.jpg 4 17 4

Humoristická novela o mladém lékaři, který je náhle přinucen změnit svůj život. Do jeho ordinace se jednou dostaví krásná žena, která ho ohrožuje pistolí. Toto nevšední setkání určuje i jejich další osudy.

Přidat komentář

Koka
12.10.2021 4 z 5

Nejdřív jsem nechápala, proč se mi při čtení této knížečky (ideální velikost i hmotnost, kabelkový rozměr!) pořád vybavuje muzikál Mamma mia!, až někdy za polovinou mi to "zaplo": tak, jako ten ucelený muzikálový příběh je šikovně poskládaný ze separátních, tematicky nesouvisejících hudebních skladeb, aby "navazovaly", i Galantní poklesky L. Š jsou to vlastně sérií vtipů, anekdotických příběhů, průšvihových zážitků, chytrých sentencí, proslavených výroků - umně sestavených tak, aby se všechny udály Ludvíku Šotolkovi nebo jeho blízkým. A funguje to!
Děj nás zavádí do pražské zubní ordinace nejmenované polikliniky v zidealizované době, kdy se ještě k zubaři mohlo chodit kdykoliv, když člověk bolel zub, a nebylo nutno se 4 měsíce předem objednávat; kdy zubaři měli sice málo peněz, ale zato sousedé je oslovovali uctivě a s respektem, kdy útratu ve vinárně bylo možné dočasně krýt jenom vlastním jménem, kdy se na potrat chodilo jen se souhlasem občanské komise a kdy mateřské typy zdravotních sester vládly doktorům a - pochopitelně - i pacientům. Příběh nesmělého zubaře není literárně či dejově sice nic moc, ale je to pohodové, vtipné, jsou tam kromě dobových propriet z 80. let i nadčasové postřehy a číst se to dá (což o 9/10 soudobé knižní produkce tvrdit nemohu), a proto: doporučuji.

PetrTv
23.07.2017 5 z 5

Výborná knížečka, nevelká rozsahem, ale pokud jde o obsah, je plná krásných a humorně pojatých postřehů ze života. Škoda, že její filmové zpracování daleko zaostává za tím, co pan Kalina napsal...


Dymond
06.05.2016 3 z 5

Úsměvná kniha...

Petrvs
30.11.-0001 4 z 5

Kdyby tahle knížka byla k jídlu, viděl bych jí jako malou, ale vynikající rautovou jednohubku. Taková milá laskavá knížečka, navíc plná geniálních gagů, postřehů a hlášek, u kterých se tu a tam i nahlas zasmějete. Oceňuji bohatý autorův slovník a příjemné tempo vyprávění.