Hvězdy jako prach

Hvězdy jako prach https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/157012/bmid_hvezdy-jako-prach-157012.jpg 4 171 14

Politika, láska, zrada předstíraná i skutečná, nejen palácové intriky - i toto je Asimov, příběh předcházející Nadaci. Lidstvo osídlilo v Galaxii tisíce planet, ale ne na všech se žije dobře. Obyvatelé království Nebula jsou nespokojení, jejich vzpoury však vládce Khan z planety Tyrant vždy tvrdě potlačí. Nemůže však zničit pověst o spravedlivém světě. Byron Farill, syn rančena z Videmosu, je otcem poslán na Zemi studovat a současně pátrat po starobylém dokumentu, který by pomohl odboji. Noc před promocí je však téměř zabit a jen náhodou se mu podaří uprchnout. Na útěku se seznámí s půvabnou, ale tvrdohlavou Artemisií, dcerou vládce planety Rhodie. Po mnohých zvratech se dvojici podaří onen důležitý dokument nalézt.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , Argo , Triton
Originální název:

The Stars Like Dust , 1951


více info...

Přidat komentář

Lolila
18.03.2024 5 z 5

Ďalšie výborné čítanie zo sveta sci-fi.

Luigi1
28.11.2023 4 z 5

Konečně jsem si spravil chuť


bukiet
18.12.2020 3 z 5

První ze tří Asimovových románů o Impériu vznikl sice jako druhý v pořadí, ale chronologicky předchází romány další. Posunuli jsme se o tisíc let dopředu od dějů v Kalibánské trilogii. Lidé jsou všude ve vesmíru a dostali se do fáze raného sjednocování, což jde vždy nejlépe silou. Tu zde zastupuje planeta Tyrant, která již léta okupuje, utlačuje a sjednocuje padesát vesmírných soustav z takzvaných Nebulských království. A každý útlak si žádá své povstalce, kteří touží po svobodě a jiném lidském uspořádání. Snad jednou vznikne opravdové spravedlivé Galaktické impérium. Samotný román je jednoduchou dobrodružnou historkou pro dvanáctileté kluky. Což nemyslím nijak zle. Něco mezi Vinnetouem a Star Wars. Ve své podstatě příběh vůbec nic neřeší, jen odhaluje určité informace o Univerzu. Přesto se čte dobře, zejména když vám bude těch dvanáct let, a překousnout se dá i patetický a operetně laděný konec.

Cyklus Nadace:
0,1. Já, robot: Chránit (Reichertová)
0,2. Já, robot: Poslouchat (Reichertová)
0,3. Já, robot: To Preserve (Reichertová) v ČR nevyšlo
1. Já, Robot (Asimov)
1,1. Robohistorie I. (Asimov)
1,2. Robohistorie II. (Asimov)
1,3. Vize robotů (Asimov)
1,4. Sny robotů (Asimov)
2. Pozitronový muž (Asimov, Silverberg)
3. Nemesis (Asimov)
4. Ocelové jeskyně (Asimov)
5. Nahé slunce (Asimov)
6. Roboti úsvitu (Asimov)
6,1. Odysea/Podezření (Kube-McDowell, McQuay)
6,2. Kyborg/Zázrak (Wu, Cover)
6,3. Útočiště/Pericentrum (Chilson, Wu)
6,4. Kukaččí vejce/ Odrodilec (Leigh, Scotten)
6,5. Vetřelec/Aliance (Thurston, Oltion)
6,6. Maverick/Lidstvo (Bethke, Oltion)
7. Roboti a Impérium (Asimov)
7,1. Kaliban (MacBride Allen)
8. Hvězdy jako prach (Asimov)
9. Kosmické proudy (Asimov) 

Disease
16.11.2020 2 z 5

Tak tohle bylo hodně brakové, nicméně stále slušně napsáno. Po Oblázku, který měl v rámcí Asimovova Univerza pěknou nadstavbu je tohle dost obyčejná space opera. Navíc ty rodokapsové prvky v ději a v samotném jméně planety Tyrant, no :-D

smazenaryba
04.07.2020 3 z 5

Nanajvýš priemerný Asimov. Jednoduchý, akčný, bez presahu, s príliš lacným hrdinom a ešte lacnejšou romantickou líniou. A ikeď sa román označuje za súčasť Asimovho sveta Nadácie, prepojenie sa nielen hľadá ťažko, ale ho aj niektoré detaily doslova vylučujú.

Zostáva autorov veľmi čtivý rukopis, u ktorého nehrozí nuda a hlavne schopnosť naservírovať výdatný double-twist, či až tripple-twist.

Čitateľov nechcem nijak odrádzať, len ja osobne som v knihe nenašiel to, kôli čomu som si Asimova obľúbil.

Elhzar
26.06.2018 3 z 5

Na sérii Nadace to nemá, ale přečetl jsem si to rád.
Ale ten konec... za ten bohužel hvězdička dolu.

ludek.n
24.03.2018 4 z 5

Hvězdy jako prach jsou takovou kosmickou kovbojkou, v níž jsou psanci, špinaví zrádci, vzbouřenci, neúnavní pronásledovatelé, intriky i pletichy, ale také hrdost, čest, láska a touha po svobodě. Každopádně dezintegrátory visí proklatě nízko a kosmické lodě se prohánějí Galaxií jako utržené ze řetězu. Místy je to úsměvné, možná i malinko naivní, ale svěží, odsýpající a k přečtení na jeden nádech. Co víc si přát…

opic 12
03.10.2017 3 z 5

Nastavená latka Nadace spolu s Robotama je tu znát o to víc,vlastně je nedostižná,jsou to špičky tak nějak všeobecně.
Postupem let spisovatel rozsšiřoval,doplnoval své obrovské univerzum cesty času budoucnosti na pozadí celých generací a věků.Z dnešního pohledu by se mohlo jednat,jak se dnes traduje trošku s přimhouřením šilhavého oka o takový spin-off.
Ale nebyl by to sám Asimov a ten se nezapře.
Pořád je to čtivě a poutavě napsáno,jasná kvalita,jen ne tak oslnující,tentokrát se nedostavilo to pověstné odzbrojující kouzlo,kdy vám prolétne myšlenka: jak to dokázal vymyslet a že mu to zase tak pěkně do sebe pěkně zapadá i jako celek v galaktickém soukolí futurična.

Franc
06.12.2015 3 z 5

Tento díl mi sedl méně než předchozí. Ústřední dějová linie je naznačena v anotaci a je zbytečné prozrazovat více. Oproti předchozímu dílu jsem se však méně sžil s hlavními hrdiny. Jako by jim chyběl šmrnc vlastní těm z předchozí knihy. Příběh opět směřuje přímo vytyčenou cestou v podobě, která nenudí, tak jak je tomu u většiny autorových knih.

Závěr považuji za velké mínus jinak čtivé knihy. Nazval bych to koncem nekoncem s vyvrcholením hodným béčkového amerického filmu. Ale i přes tuto skutečnost stojí kniha za přečtení.

Phoenix16.cz
22.08.2015 4 z 5

Od Asimova mám přečtené téměř vše a většinou jeho děl jsem nadšená, ale tady mi ten příběh úplně nesedl. S časovým odstupem mám docela problém si vybavit hlavní postavu a o co šlo v příběhu už jen matně vzpomínám. Knížka to byla dobrá (psal to Asimov, že?), ale dokážu vyjmenovat mnoho lepších:-)

Evus
10.04.2015 5 z 5

Typická Asimovská cesta vesmírem, tentokrát s uchvatiteli, povstalci a čestnými bojovníky. A nečekaným koncem.

yerry
23.08.2011 4 z 5

Myslím, že toto bola najlepšia knižka zo série o Galaktickej ríši. Hlavná postava príbehu Biron Farrill síce vystupuje ako urazený adolescent, ale za jeho správaním sa skrýva zámer. V knihe vystupuje pomerne dosť postáv, ktoré vôbec nie sú vykreslené čiernobielo a určitú plastickosť sa im nedá uprieť. Zjavné je to najmä u postavy Aratapa, komisára dobyvateľských Tyrantov, ktorí si podrobili viaceré planéty, opovrhujúceho zradcami stojacimi na ktorejkoľvek strane a sympatizujúceho s protivníkom, ktorý zastáva podobné hodnoty. V príbehu nechýbajú akcie ani ľúbostný príbeh hlavnej postavy Birona a Artemisie - dcéry direktora z Rhodie. Knižke by som aj možno prisúdil maximálne hodnotenie, nebyť toho patetického záveru made in U.S.A., ktorý ma doslova odrovnal...

rodo
27.06.2011 4 z 5

Asi nejslabší díl série Galaktická Říše, přesto se ale stále jedná o nadprůměrné sci-fi. Asimov opět zamotává příběh, aby ho až na konci rozpletl klasickým Asimovským odhalením. Bohužel musím konstatovat, že mě úplný závěr dost zklamal. Rozhodně bych zrovna od Asimova nečekal takové zakončení.

stilgar1
20.02.2011 4 z 5

Skvěle napsáno a skvěle vymyšleno. Nebýt příšerné volby zakončení, neváhal bych s vyšším hodnocením...

Štítky knihy

radiace sci-fi postapokalyptické romány

Autorovy další knížky

Isaac Asimov
americká, 1920 - 1992
2009  84%Nadace
1993  88%Já, robot
2009  87%Nadace a Říše
2010  87%Druhá Nadace
1993  87%Konec Věčnosti

Kniha Hvězdy jako prach je v

Právě čtených1x
Přečtených268x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených9x
Knihotéce137x
Chystám se číst26x
Chci si koupit11x
dalších seznamech4x