Gagarin - Pravda o legendě

Gagarin - Pravda o legendě https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/111635/gagarin-pravda-o-legende-111635.peg 4 11 6

jan.para
jan.para
19.05.2023 5 z 5

Super kniha popisující život obyčejného kluka, který se stal světovou hvězdou a vůbec mu to nesvětčilo.

Mindy
Mindy
23.10.2020 4 z 5

Knížka je moc zajímavá a je napsána srozumitelně pro laickou veřejnost. Podle popisu v knize je snadné si Gagarina oblíbit - musel to být příjemný a pohodový chlapík. Je pochopitelné, že na slávu, jaké se mu (po právu) dostalo, nebyl připraven.
Také se dovídáme o přípravě kosmonautů v tehdejší SSSR, vztazích mezi nimi, o politickém pozadí a předhánění se v dobývání vesmíru mezi SSSR a USA.
Moc zajímavý a smutný je osud hlavního konstruktéra Koroljova.


józi.odkudkam
józi.odkudkam
03.10.2016 3 z 5

Já z téhle Pravdy o legendě zkrátka nemám pocit, že by se jí autorům nějak zvlášt povedlo dostat pod kůži. Vše je dosti obecné, povrchní, oficiálně jásavé a když už ne, tak vás to z ponožek určitě nevystřelí.
Moc toho v ní opravdu nenajdete. (ostatně nevím co jsem si já vůl od nějakých dvou stovek stran potištěných důchodcovsky rozměrným, od okrajů bohatýrsky odsazeným písmem sliboval) A dost dobře nechápu proč se její tvůrci v předmluvě dušují, že ji vydali právě kvůli nepřebernému množství informací, které se jim do hodinového BBC dokumentu vtěsnat nepovedlo
Ať zas ale jenom nežeru, technická část, rozuměj let samotný, jeho příprava, ale třeba i nezodpovědnost politického vedení celého projektu (nevím, jak tomu s Americko-von Braun -fašistickými flirty o obdobný kontakt s Bohy jménem projekt Merkur bylo, nicméně procenta na která se šlo tady, je asi jako vsadit si ve stabilním gravitačním poli na medaili v kouli bez poláka), byla celkem fajn.
Právě za ni ještě 4 slabé **** dám.
PS: A stejně si myslím, že nakonec Gagarin utonul ve vagíně naplněné alkoholem. Jen to tu na plnou hubu nikdo neřekl...eh, 3***

IYv
IYv
04.03.2016 5 z 5

kniha vznikla na základě množství sebraného materiálu k dokumentu BBC. Materiálu bylo tolik a byl natolik zajímavý, že z něj vznikla i tato kniha samostatně o Juriji Gagarinovi.
Výborná a ucelená data o sovětském způsobu práce s kosmonauty, jak strana a vláda kontrolovala vše a vysílala rakety k výročí vzniku Komsomolu, o kterých např. věděli, že mají 256 závad a Vladimir Komarov se nevrátí živý...silný příběh.

gersie
gersie
29.03.2014 5 z 5

Autoři zde velice srozumitelně a přívětivě popisují ranný vývoj kosmického programu Sovětského svazu.
Kniha je ale především příběhem prvního člověka v kosmu a popisem náročné životní role do které se
prostřednictvím svého prvního letu dostal. Velice hezká kniha doporučuji všem.... :-)

iacek
iacek
15.03.2012 4 z 5

Kniha byla celkem zajímavá. Zaujala mně především líčením toho, jak se Rusko předhánělo s USA ve vývoji raket.

Autoři knihy

Piers Bizony
americká, 1959

Kniha Gagarin - Pravda o legendě je v

Přečtených13x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce4x
Chystám se číst1x
Chci si koupit1x