Portrét neznámej ženy

Portrét neznámej ženy https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/501287/bmid_portret-neznamej-zeny-08F-501287.jpg 4 42 16

Dvadsiata druhá časť jednej z najúspešnejších špionážnych sérií všetkých čias presvedčivo dokazuje, že v tomto žánri sa jej autorovi Danielovi Silvovi nik nevyrovná. Tentoraz sa slávny Gabriel Allon pustí do mimoriadne riskantného pátrania po najväčšom falšovateľovi v dejinách umenia. Legendárny špión a reštaurátor po dlhých rokoch pretrhal putá s izraelskou tajnou službou, rozlúčil sa so spolupracovníkmi a s priateľmi a odsťahoval sa s Chiarou a deťmi do milovaných Benátok. Má v úmysle nastúpiť do firmy, kde sa kedysi učil reštaurátorskému remeslu, ale až keď sa úplne vylieči z ťažkého zranenia, ktoré utrpel vo Washingtone. Zasiahne však osud v podobe prosby starého priateľa, výstredného londýnskeho obchodníka s umením Juliana Isherwooda, aby Gabriel vyšetril okolnosti objavu istého starého obrazu a jeho následného lukratívneho predaja. Gabriel čoskoro zistí, že toto dielo, portrét neznámej ženy pripisovaný Anthonisovi van Dyckovi, je takmer istotne diabolsky vydarený falzifikát. Aby vypátral jeho záhadného autora – a odhalil kolosálny podvod v najvyšších umeleckých kruhoch –, Gabriel vymyslí jeden z najzložitejších plánov v celej svojej kariére. Ak má totiž uspieť, musí sa stať zrkadlovým odrazom muža, ktorého hľadá: najlepším falšovateľom obrazov na svete...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Thrillery

Vydáno: , Slovenský spisovateľ
Originální název:

Portrait of an Unknown Woman


více info...

Přidat komentář

Nofar197
22.01.2024

archivářka115 : Portrét neznámé ženy jsem zatím nečetla, ale asi byste neměla Gabriela Allona hned házet přes palubu. Přečtěte si Smrt ve Vídni, Agenta Mossadu, Zpovednika nebo Novou dívku. Určitě změníte názor.

archivářka115
15.01.2024 2 z 5

Toto byla první knížka, kterou jsem o legendárním špionovi četla. První část se mi líbila. Dobře se četla. Ovšem druhá část mě zklamala. Nemohla jsem se do ní začíst. Byla to příšerná nuda, takže jsem knížku nedočetla.
Zkusím si přečíst jestě nějakou špionážní knižku, ale jestli to bude stejná nuda, tak u mě Gabriel Allon skončí.


Arella
27.12.2023 5 z 5

Výborný thriller. Zábavný, promyšlený, první od tohoto autora a rozhodně ne poslední.Dávám 95%. Děkuji

technik1965
23.11.2023 4 z 5

Super oddychové čítanie.

konicekbily
05.11.2023 3 z 5

Šéf izraelských špiónů je penzionován a autoru se zachtělo, že by přeci jenom neměl zahálet. A vytvořil pro něj roli nepolicejního detektiva v oblasti umění, kdy využívá své znalosti, kontakty a někdy i programy tajných služeb, aby vše úspěšně vyřešil. To mu neschvaluji a proto pouze průměr.

hanzmb
21.10.2023 4 z 5

Bohužel odešel Gabriel do penze. Jinak by se určitě Hamásu přepad ze 7.10. nepodařil.
Je to jako na houpačce. Po zoufalém Řádu přišla výborná Violončelistka. Nyní zase jen běžné průměrné krimi. Ta * navíc je za to setkávání se spoustou postav z minulých dílů. Zajímavé je jen to téma mezinárodního obchodu s uměleckými padělky. I když se mi to zdá vyhnané ad absurdum. Přece ta formulace " z neznámé soukromé sbírky " se nedá používat do nekonečna. Stejně absurdní jsou ty "fyzické" Allonovy schopnosti navíc s malířskou genialitou při tvorbě falsifikátů.

Ramiel
17.05.2023 3 z 5

Velký odklon od špionážního thrilleru. Zábavné, oddychové čtení bez nějakého většího napětí. Ale bavilo mě to. Akorát si marně lámu hlavu, kolik už vlastně tomu Gabrielovi je? 75 let? Jeho fyzické výkony v pranici i v posteli by mu mohli závidět muži polovičního věku...
Jako už tradičně si neodpustím výtku k vydavatelství HarperCollins, jelikož kniha opět obsahuje velké množství gramatických chyb. Jazykový korektor Jiří Chodil text buď nečetl, nebo je to lempl. Každopádně odvedl mizernou práci.

Hella
09.05.2023 3 z 5

Zajímavý příběh, to ano. Ale také jen velmi slabý odvar starého dobrého Gabriela. Nicméně jako vždy - tedy s výjimkou Řádu - velmi čtivé a promyšlené.

derminator
07.05.2023 5 z 5

Zatím asi jedna z nejlepších Allonovek co jsem od Silvy četl, docela prospělo že již není šéfem Mossadu a tato kniha o padelatelich má prostě šmrnc a grady. Hodnotím velmi kladně a dávám skvělých 95%.

hnusák
04.05.2023 5 z 5

Nebudu přehánět, když povím, že Silva je jeden z mých nejoblíbenějších autorů, jak ten umí vytvořit zápletku a ještě tak sofistikovaně podbarvenou geniální znalostí různorodých témat, čehož jsem byl přítomen i v tomto románu. Říkám, geniální. Neubírá tomu body ani pár editorských nedotažeností.

lenikhor
26.04.2023 4 z 5

Jelikož už je to moje jedenáctá kniha ze série s Gabrielem Allonem, tak musím zhodnotit, že je trochu slabší než předchozí knihy. Sice bylo milé si zopakovat staré známé postavy z minulosti špiona v penzi, ale hodně věcí se opakovalo. Vlastně i hlavní motiv tohoto příběhu - mistrovské padělání obrazů starých mistrů a trh s uměním už bylo použito v románu "Ukradený Caravaggio". Ale i tak to bylo milé, lehce napínavé čtení.

SBH
21.04.2023 4 z 5

(SPOILER) Naskočila jsem do série 22. dílem, což by měl být zásadní problém. Ke cti autora musím přiznat, že nebyl. Vůbec. Líbilo se mi to moc a zkusím ochutnávku z předchozích případů, ale možná to nebude nic pro mě. Jak zmínil @Marek.Sc, že tento díl je víc detektivka než špionážní román, tak právě to mi sedlo. Tak uvidíme.
Barvitě popisové klenoty světového výtvarného umění doslova lákaly k návštěvě galerie, a je mi jedno, jestli na zdi visí nějaká šikovná napodobenina, nejsem snob. Na druhou stranu si myslím, že v jiném uměleckém oboru by podobný zločin nebylo možno spáchat (například nalézt další ztracenou Shakespearovu hru). Tedy asi to možné je, ale nevyneslo by to žádné peníze, tak proč se s tím trápit.
Postava hlavního hrdiny je jednoznačně největším tahounem jinak skvěle napsané knihy. Ukázat jeho všední, neatraktivní stránku, jak dokáže proflákat den po kavárnách a vodí děti do školy, vzbudila mé sympatie. Nechci číst o robotech.
Příběh byl vystavěný dobře, přes komplikovanost zápletky a zašmodrchané vztahy mezi jednotlivými hráči na trhu s obrazy jsem se neztrácela. Taky mě trochu děsí představa, že by se tohle všechno mohlo stát ve skutečnosti, tak uvěřitelně to bylo podané. Figur sice bylo jako na orloji a některé používaly víc identit (pro zmatení nepřítele), ale byly napsány tak plasticky a jednoznačně, že se mi kupodivu nepletly. Dialogy byly zábavné a kryptické jen do nejnutnější míry.
V zásadě nemám moc výhrad. Jedna závada, v současnosti bohužel obvyklá, mě dost rušila. Téměř v každé větě chybělo nebo přebývalo písmeno či celé slovo. Asi snaha nakladatelství udržet čtenáře ve střehu, nebo co.
A potom, v tomto směru budu ojedinělá, mi opravdu vadí adorování mafiánů a zabijáků. Ano, padouchův chlápek na špinavou práci byl veskrze nesympatický, ovšem korsický padre a nájemný vrah Christopher byli zobrazeni jako sympatičtí hoši odvedle, s nimiž je ohromně bezva se kamarádit. No, mám na věc trochu odlišný názor.
Četlo se to dobře, Gabriel si získal mé srdce a ochutnám něco z předchozích částí.

Marek.Sc
17.02.2023 4 z 5

Je zrejmé, že spy romány sú vychytené a dá sa to povedať aj o tejto sérii. Vždy teším na nový prírastok od Silvu a takto to bolo aj v tomto prípade. Tentoraz však autor podľa mňa urobil odklon od žánru špionážny thriller a viac zabŕdol akoby do detektívnych vôd. Cítil som že to už nie je to pravé špionážne. Titul je však celkom napínavý, s dobrou zápletkou, napínavým dejom a prekvapujúcim záverom. Táto kniha bola skôr oddychovka a na tento štýl som sa dobre navnadil. Tak ako vždy, nás Silva hodí do rozbehnutého vlaku deja a od prvých strán sa dostávame do sveta čierneho trhu s umením.
Gabriel Allon je zo sveta špionáže preč, avšak jeho meno a kontakty majú stále moc zmeniť veci nečakané. Užíva si odpočinok, ale ako to už býva, po prosbe starého priateľa, Juliana Isherwooda, sa vyslúžilý šéf Inštitútu dostáva vo víru udalostí spojených s čiernym trhom obrazov svetových majstrov. Majster je však aj Gabriel a v nejeden raz už zúročil svoje reštaurátorské schopnosti. Kradnuté maliarske diela a geniálne falzifikáty je sféra, skôr pre kriminálny titul. Mozaika postáv z predchádzajúcich knižiek sa v hojnom počte stretáva aj v tejto zápletke. A samozrejme nechýbajú ani mŕtvoly. Gabriel Allon rozpúta napínavú hru pod heslom Lsťou a klamom, s pomocou mnohých zúčastnených, ktorí majú moc aj peniaze. A či táto hra vyjde? To je už na povážení čitateľa.
Nenudil som sa pri čítaní knižky, ale má pán Allon ešte dosť síl aj do budúcna? Keď nie, možno bude načase prenechať žezlo inému hrdinovi či rozvinúť inú charizmatickú postavu z predchádzajúcich románov.

Lievan2006
12.02.2023

... keby sa vydal Silva dejovou liniou Kellera, ako hlavneho hrdinu urobil by seriu opat zaujimavou, Allon na tak 75-80 rokov...

ellescorpio
31.01.2023 4 z 5

Kdyby to nebyla součást špionážní série, ale samostatná kniha, budu nadšená. Nicméně ve srovnání se zbytkem série je to velmi vylouhovaný odvar předchozích pecek. Po rozpačitém úvodu s Gabrielem nemajícím nic ze svých dřívějších prostředků, z kterého je navíc podpantoflák, co řeší běžný život a vodění dětí do školy, jsem měla problém se začíst. Kladné body pak za setkání s většinou postav z minulých knih: Christopherem Kellerem, Annou Rolfe, donem Orsatim, korsickou vědmou, mým oblíbeným kozlem, dále Mauricem Durandem v Paříži - tohle shledání se starými známými bylo super. Chápu, že Gabrielovi už podle Černého září musí být 70, že nemůže být věčný a je třeba to nějak zakončit. Ale nejsem si jistá, jestli tenhle způsob natahování za cenu tak velkého odbočení od původního stylu knih je přínosný. Ze špionážníhi thrilleru už to mělo pramálo.

nikatus
28.11.2022

Nedočteno, špionážní román - ani náhodou, angažována literatura na 100%.