Gabra a Málinka: Povedené dcerky

Gabra a Málinka: Povedené dcerky https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/299247/bmid_gabra-a-malinka-povedene-dcerky-4aR-299247.jpg 5 264 67

Gabra a Málinka série

1. díl >

Gabra a Málinka - Povedené dcerky - 1. díl. Do povědomí čtenářů se Amálie Kutinová dostala především knihami o „Gabře a Málince“. Toto autobiografické vyprávění přibližuje šťastné dětství dvou sester Gabry a Málinky, a to s neopakovatelným humorem a jadrným nářečím. Kterak dcerky študovaly, jak pásly kozy, učily se latině a co prožily v „čarovné zemi“, kam odjely i s kozami na prázdniny, se můžeme dočíst v hned v šesti dílech „Gabry a Málinky“. Amálie Kutinová slavila se svými „dcerkami“ velký čtenářský úspěch a slaví ho dodnes, nebývá výjimkou, že čtenářka dřívějšího data narození se shání v knihovně „po té Gabře“, aby spolu s ní zavzpomínala na doby dávno minulé, ale přeci tak blízké a milé.... celý text

Přidat komentář

Petra-Nela
08.01.2024 5 z 5

Knížku jsem četla do výzvy, objevila jsem ji díky sestře, má je všechny stáhnuté na Čtečce. Moc se mi líbila a ráda si přečtu další dobrodružství Gabry a Malinkym

Mae
16.09.2023 5 z 5

Knihy o Gabře a Málince byly a stále jsou moje nejoblíbenější knihy z dětství a přečetla jsem je asi stokrát. Vyrostla jsem na nich já i moje máma a snad i babičky, což je zřejmě dáno i tím, že pocházím z Valašska. Takové kouzlo je dnes už nenapodobitelné.


Ayla767
11.09.2023 5 z 5

Příběhy Gabry a Málinky jsem dostala ve svých 8 letech od tatínka :-) . Jsou mojí srdeční záležitostí, velmi krásně napsané.

Zemlja
26.08.2023 5 z 5

Knížka po rodičích, retro. Bavila mě. Jméno Gabra mě trochu iritovalo, nerozuměla jsem mu. Zábavné čtení, milé.

sajanka
16.07.2023 5 z 5

Gabrou a Málinkou jsem žila od svých dětských let, sotva jsem se naučila číst. Nádherná kniha plná lásky a vážných i úsměvných příhod.

Pebra
31.05.2023 5 z 5

Milovaná!

veronika4937
13.02.2023 5 z 5

Tuhle knížku mi jako dítěti četl tatínek a oba dva se k ní i v dospělosti vracíme. Srdcovka, kterou prostě miluju.

Ira13
18.09.2022 5 z 5

Netapomenutelná knížka z dětství, kterou jsem teď asi po 30 letech přečetla znovu diky čtenářské výzvě. Psáno humorně a s láskou

Eva977
08.01.2022

Moje babička měla v knihovně 6 dílů. V dětství jsem strávila nejkrásnější chvíle přehrabováním knihovny a našla v ní kromě jiného tento poklad. Několikrát jsem všechny díly přečetla a tak byla moje volba do čtenářské výzvy jasná.

haki34
22.12.2020 5 z 5

První díl série, čtu jako 4. :D což ale vůbec nevadí, možná o to víc se mi líbil..autorka nás jakoby opatrně uvádí do světa dcerek..ani Gabřiny vylomeniny nejsou tak drsné, jak v dalších dílech...svým jemným přístupem obrousila hrany, které jsem pociťovala v následujících dílech...

Pořád jsou tam všelijaká ale - třeba je divné,že by pan řídící Tauber své dcery neučil spisovné češtině ?? nebo byla Gabra tak rezistentní ?
Nebo při popisech zejména Gabřina chování - "stála a křičela" - půlku situací prokřičí pěkně po valašsku - ve srovnání s Málinkou působí opravdu jak urvaná z řetězu...až nepochopitelným způsobem. Málinka je zas velmi citlivá a bojácná.
Nejhezčí kapitola, dokládající blzký vztah obou sester byla o Málinčině nemoci (myslím "Málinka stůně"), to jsem pomalu i zaslzela..
Překvapil švagr Fanoušek, který se, dle knížky, více než nevěstě věnoval vylomeninám s malými švagrovými...(ale takhle to bylo zřejmě napsáno pro čtenáře ;)) a i roztržka Fanouska a Valči, díky které málem sešlo ze svatby, byla taková "jak z telenovely" - vlastně se nic nestalo, ale dohádáme se a já udělám něco natruc...
Rodiče dcerek - blíže zmíněna snad jen maminka, o které se ale dovíme jen, že holky má moc ráda a pořád pracuje..o tatínkovi ani tolik..
Takže - hlavně dcery a jejich dobrodružství...
Povedené, laskavé, milé...a zajímavé valašským nářečím, ve kterém se odehrává asi půlka knihy, vlastně všechny dialogy a přímé řeči ;)
Doporučuji !!!

ut.la
20.11.2020 5 z 5

O příbězích Gabry a Málinky se občas zmiňovala mamka, když jsem byla malá. K přečtení knihy jsem se dostala až teď, s dětma - a je super. Čte se jedná radost (-:

Marcik7
05.11.2020 5 z 5

Velmi ráda jsem se k této knize vrátila, užila jsem si to báječně.

Alma-Nacida
29.10.2020 4 z 5

Uznávám, že hodně z těch čtyř hvězd dělá nostalgie, ale stejně je to tak milá knížka! Kdysi dávno, asi tak před pětačtyřiceti lety, jsem dostala tuhle knížku od jedné moc hodné staré paní, sousedky, která byla bezmála zenovou přebornicí v nelpění na věcech, mimo jiné proto, že prošla několika lágry nacistickými i komunistickými. To jsem tenkrát nevěděla, byla jsem jen věčně nemocná holčička, co se z nudy sama naučila číst. Teď jsem zjistila, že si můžu nejen přečíst tuto kouzelnou knížku znovu, ale dokonce můžu sehnat i další díly. Tak čtu, trochu se usmívám, a vzpomínám na vás, frau T.

Artep071
10.08.2020 5 z 5

Ráda se vracím k této knížce, je to milé, vtipné přečteníčko :)

dews
20.07.2020 5 z 5

Naprostá srdcovka. Sice jsem je četla v přeházeném pořadí, protože v době mého dětství nebyly ke koupi a doma se zachovalo pouze starší vydání 3. a 4. dílu, ale jakmile po revoluci vyšlo kompletní vydání, dostala jsem je jako dárek a fakt bych nespočítala, kolikrát jsem je četla :D

m_martina
18.05.2020 5 z 5

Příhody malých cérek z Valašska se mi líbily už jako malé děvčici, později si ji přečetla i moje dcera a brzy ji začnu předčítat také vnučkám.

PanTydlitát
01.05.2020 5 z 5

Dojemná kniha dvou malých cérek vyrustajících v krásné krajine Valašské, pribeh dvou malých cérek, jenz jsou obklopeny kamarády, tajemstvími a lumpárnami... Autorčiny vzpomínky na detství jsou víc jak krásné.

oskli
05.02.2020 5 z 5

Vůbec netuším, co mě to napadlo, že jsem vytáhla staré vydání po své tetě a rozhodla se zkusit ho číst synovi (skoro 9 let). Byla to skvělá volba! Já Gabru a Málinku milovala, četla jsem všechny díly mockrát, ale bála jsem se, jestli ten jazyk a nářečí dnešní dítě zvládne, a jestli syna budou holčičí příběhy bavit. Zbytečná obava! Zamiloval si je od první chvíle taky. A věty typu "Struhařisko má nový plpák" kolem sebe trousí, jak posmrkané kapesníky. Myslím, že ve škole ho mají trochu za exota, ale už jedeme druhý díl.

Jana512
21.11.2019 5 z 5

Moc milé dílko, které bylo oblíbenou četbou mých rodičů. Spisovatelka ji věnovala památce své maminky.
Jak často jsem si na svou maminku vzpomněla, když jsem četla různé průpovídky: "sak na ryby, pytel na raky," "krupica, halena", a další; tak jsem pochopila, odkud jsou. I nářečí je mi blízké, protože v nedalekém kraji jsem prožila dětství se sourozenci a obětavými rodiči - tatínek byl také z učitelské profese a varhaník. Moc ráda vzpomínám!
Kolik radostných chvil prožily tyto cérky a tak knížka je milým odlehčením.

kap66
03.11.2019 5 z 5

Na mú dušu, na psí kušu, na kočičí svědomí. Už desítky let tohle od manžela při různých příležitostech slýchám. A taky s námi občas tráví čas fořt Slepička, jacísi hažarti a Struhařisko,… Co se dá dělat, beru poprvé v životě Gabru a Málinku do ruky, s nadhledem až přezíravostí čtenářky dávno dospělé, a říkám si, že si užiji aspoň nářečí, o která se poslední dobou trochu zajímám. A královsky se bavím! Usmívám se, směju se nahlas, předčítám manželovi nejpovedenější pasáže a smějeme se spolu. (Přiznám se, že občas i dospěláckým smíchem při příhodách, které by dnešní hyperkritické eurounijní oko zcenzurovalo natotata.) Ještě nevím, proč Gabra nestojí o nového pana švagra a kde mají okusovat paprče, takže "musím" pokračovat dalšími díly. S velkou chutí.