Gabra a Málinka: Galánečky

Gabra a Málinka: Galánečky https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/299250/bmid_gabra-a-malinka-galanecky-n0s-299250.jpg 5 68 8

Gabra a Málinka série

< 5. díl >

Pátý díl knižní série Amálie Kutinové-Tauberové o sestrách Gabře a Málince. Vrátily se z prázdnin, které prožily na Kopaninách, v Čarovné zemi, a už to nejsou holčičky, které si hrály u Járku. Už jsou z nich slečny.

Nofar197
Nofar197
26.01.2024 4 z 5

Když se nad tím tak zamyslím, po letech mi jde trochu na nervy Malinka, která je jakýmsi předobrazem vzorneho děvčete - studium ji nedělá problémy, je poradna, bez od mluvy splní, co se od ní žádá. Má svůj vysněný cíl stát se lékárnici, touží po sebeobětování, jak zmiňuje předchozí prispevovatelka.
"Malinka je bytost šťastná a cítící. Zato vy, Gabro. Což se neumíte trochu zasnit? Jste jako ztelesneny kus hmoty", kárá profesorka češtiny Gabru po oznámkování české kompozice.
Ano, Gabra je dívka praktická, stojící oběma nohama na zemi, která se s ničím příliš nepare. Ovšem Malinka se neumí postavit sama za sebe.
Když septiman Cvek popletl Malince hlavu s těmi buňkami- dodnes mi není jasné, jak mohla inteligentní dívka uvěřit takovým nesmyslům - dostala ji z toho svým rázným způsobem právě Gabra. Tercianka utíká v Oboře před primánem,protože má strach, že ji bude bit a hledá zastání u paní korenarky. Gabra by se s ním jistě pustila do rvačky. Když na ni a primana Haluzu složily kamarádky písničku, místo aby se zasmála, položí hlavu na lavici a rozbrečí se. Neobdrzeny honorář za doučování sevcova syna - opět, sedí doma a brečí, zatímco záležitost řeší Gabra. Jen doufám, že Malinka taková nezůstala celý život.

kap66
kap66
09.10.2022 4 z 5

Galánečce Gabře se trochu zapalují lýtka, galánečka Málinka trpí existenciální krizí – ještě že přece jen nachází smysl života: „Vdala bych sa enom za takového, kerý by byl buď chromý, nebo slepý, nebo by mohl být hrbatý. Slepého bych vodila, hrbatého chránila, aby se mu zlé děcka nesmály, ale takéj by to mohl být vdovec aspoň s deseti dětma…“ Trochu mám obavy o duševní a řečový vývoj bratříčka Jeníčka, přece jen – holky galánečky, a on pořád žvatlá. Zamotá hlavu i svému tatínkovi; ten je toho času na penzi a já se marně snažím přijít na to, co doma dělá, protože si při jednodenním hlídání svého syna pouze zapisuje s překvapením jeho slova; inu, vyhořelý učitel, chápu, i před vlastními dětmi se asi roky úspěšně skrývá. Překvapená jsem ale byla i já – jeden z nejoblíbenějších bakalářských příběhů je opsán z téhle knížky! (Jaromír Hanzlík v roli tatínka: „Jen číhej, číhej…“).
Naivní, milé, poučné a úsměvné zároveň. A přestože o tom píšu trochu v legraci, uznávám kvalitu i příznivý vliv na dětské duše :-).


Nofar197
Nofar197
23.09.2022 4 z 5

To už je let. Měla jsem ráda jak vážnou Malinku, tak energickou Gabru..

Alma-Nacida
Alma-Nacida
27.12.2020 4 z 5

Uznávám, že hodně z těch čtyř hvězd dělá nostalgie, ale stejně je to tak milá knížka! Kdysi dávno, asi tak před pětačtyřiceti lety, jsem dostala tuhle knížku od jedné moc hodné staré paní, sousedky, která byla bezmála zenovou přebornicí v nelpění na věcech, mimo jiné proto, že prošla několika lágry nacistickými i komunistickými. To jsem tenkrát nevěděla, byla jsem jen věčně nemocná holčička, co se z nudy sama naučila číst. Teď jsem zjistila, že si můžu nejen přečíst tuto kouzelnou knížku znovu, ale dokonce můžu sehnat i další díly. Tak čtu, trochu se usmívám, a vzpomínám na vás, frau T.

Marla
Marla
29.10.2019 5 z 5

Roztomilé pokračování příběhů dvou sester z Valašska počátku minulého století. Jediný dil, který jsem četla až teď, ostatní díly mám doma od maminky, která je měla také moc ráda. Kuriózní je, že jsem knihy o Gabře a Málince zařadila kdysi na seznam knih k maturitě. Bylo mi doporučeno je odstranit jako závadné buržoazní čtení... jako by takovéto milé oddychové povídání někomu ublížilo. Nu, taková byla doba. V tomto díle sledujeme přerod dvou děvčátek ve slečny, obě zjišťuji, že je i jiný svět, než kolem Járku, začínají přemýšlet o budoucnosti a o tom, co je čeká, až opustí krajinu svého dětství.

Madlenka_Knihy
Madlenka_Knihy
02.09.2016 4 z 5

Už to nejsou takové ty holčičky bez starostí. Tento díl nemá takovou podle mne dětskou duši, ale přesto se mi líbil, ovšem ne jako ty předešlé.

HTO
HTO
28.09.2012 5 z 5

Tento díl jsem jako jediný četl až jako dospělý. Můj výtisk má razítko dřívějšího majitele, kterým byl Vojtěch Křivák, řídící učitel, Tichov, p. Val. Klobouky! Se změnou ilustrátora v mém vydání (1946) – pevnou linku Rudolfa Matese vystřídal rozevlátější akademický malíř profesor Oldřich Cihelka – přicházejí do světa obou povedených dcérek i velké změny: první nápadníci, těžké rozjímání o smyslu života, smrt... Vynikající kniha; autorka dokázala na rozdíl od autorky Káji Maříka své hrdinky dovést od dětství do dospělosti (která přichází v následujících dílech) naprosto věrohodně, přirozeně a skvěle.

Výpisek: Tu Gabra dává otázku velebnému pánovi: „Když je Pán Bůh všude přítomný, je i takéj v pekle?“
Velebný pán se hluboce zamyslí. Teprve po chvíli odpovídá: „Zajisté!“ (...) „Když je Pán Bůh všude, musí být i v pekle. Ale ti, kteří jsou zatraceni, Boha nevidí, a to jest vlastně to peklo – nezříti Boha.“

Graine
Graine
16.08.2012

Velmi ráda jsem tuto knihu četla v dětství a jednou ji ráda přečtu svým dětem

Štítky knihy

Valašsko

Kniha Gabra a Málinka: Galánečky je v

Přečtených119x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených7x
Knihotéce38x
Chystám se číst6x
Chci si koupit6x