Fyzikové

Fyzikové https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/55157/bmid_fyzikove-jlg-55157.jpg 4 100 11

Jedno z nejslavnějších Dürrenmattových dramat. Zpracovává komediální formou téma vývoje vědy a zodpovědnosti za její objevy. Do kulis psychiatrického ústavu přivádí trojici lidí považujících se přední světové vědce, kolem nichž rozvíjí zapeklitý detektivní příběh. Svým unikátním způsobem zde míchá komickou rovinu s přemýšlivě tragickou.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Divadelní hry

Vydáno: , Dilia
Originální název:

Die Physiker , 1962


více info...

Přidat komentář

Isew
27.09.2022 5 z 5

Už od prvního seznámení se Soudcem a jeho katem jsem tomuto švýcarskému dramatikovi propadla. Přečetla, viděla a poslechla jsem si téměř celé jeho dílo. Fyzikové mi chyběli. Tato hra byla inscenovaná mnohokrát, ale v současnosti ji na repertoáru žádné divadlo nemá. Tak jsem sáhla po knížce. A byla jsem znovu úplně pohlcená. Nevím, kdo tuto hru označil jako komedii. Tragikomedii možná chvílemi, ale o komedii v žádném případě nejde. Hra nabitá filozofickými otázkami. Doporučuji.

Kopta
28.05.2022 5 z 5

Úderné, vtipné, překvapivé, Opět jsem byl příjemně překvapen. O trochu lepší i než Augiášův chlív, který byl takový nejasnější a neukončený v poslední části.


marara
19.11.2020 5 z 5

Člověk tak nějak neví, co to vlastně čte. Je to detektivní příběh, nebo něco ve stylu Vyhoďme ho z kola ven? Až v závěru se nám odkryjí postavy Einsteina, Newtona, ale i slečny doktorky. Policista se vlastně nestačí divit. Postava Möbia je vlastně čapkovská. Jeden z mála vědců, který přemýšlí o důsledcích svého poznání. Líbí se mi myšlenka, kterou pronesl: "Pronikli jsme v naší vědě až k hranici poznatelného, Známe několik přesně formulovatelných zákonů, několik základních vztahů mezi nepochopitelnými jevy, to je všechno, ohromný zbytek zůstává tajemstvím, které je rozmu nedostupné. Došli jsme na konec naší cesty. Jenže lidstvo tak daleko ještě není. My jsme se probojovali dopředu, ale nidko nejde za námi, pronikli jsme do prázdna. Naše věda je hrozná, následky jsou smrtící, naše bádání je nebezpečné. Skutečnost nás nedorostla."

Elevant
18.07.2020 5 z 5

Fyzikové jsou brilatní groteskou plnou zvratů, jejíž myšlenku shrnují autorova slova: "Obsah fyziky se týká fyziků, její důsledky všech lidí". Jedná se o příběh geniálního fyzika, který se skrývá před zodpovědností za ničivý potenciá jeho práce. Je o obětování jednotlivce. Je to humorně a s lehkostí psaný příběh okořeněný absurdnímy poetismy, jenž vyznívá velmi tragicky. Zkrátka, je to skvělá hra.

klara5466
21.02.2020 4 z 5

Jedním slovem skvělé. Knížka je koncipována do toho aby si sám čtenář chvíli nevěděl jak to vlastně je ... Všechny zápletky vraždy a podvody jsou úžasné promyšlené a myslím si že každý čeká co se stane ale stejně ho to překvapí že se to fakt stane a má to svůj podíl na vzrusivem a velmi napjatém čtení

Kac7
29.06.2019 4 z 5

Knihu jsem přečetla tak za dvě hodiny, proto jsem se do ní asi nedokázala úplně vžít. Zajímavý, ale celkem normální příběh.

Jiitush
09.03.2017 4 z 5

Po prvním aktu jsem to chtěla zabalit, připadalo mi to jako naprostá pitomina bez pointy. Pak naštěstí přišel druhý akt a tam se všechno vysvětlilo, vyšly najevo zajímavé myšlenky a rozuzlení. Ale nedostalo mě to úplně do kolen, proto "jenom" ty čtyři hvězdičky.

Pawlisman
27.07.2015 3 z 5

Bohužel jsem byl trošku zklamán. Divadelní hry mám rád. Útlé knížečky do kterých se snadno a brzo ponoříte. Závěr trošku detektivní a tak vůbec trochu málo myšlenek a síly, ačkoliv dialogy brilantní. 4hvězdová kniha minus jedna za to, že jsem skutečně čekal mnohem více. 7/10

Babouš
10.03.2015 4 z 5

Ačkoliv podle autora jde o "komedii o dvou dějstvích", můžete to interpretovat jako satirické drama. Záleží pouze na tom, jak hru pochopíte a jak ji chcete chápat. Groteskní postavy, groteskní pojetí vraždy (kam se hrabe Agatha Christie!), ztřeštěný závěr. Kdo je větší blázen - chovanci, nebo ošetřovatelé?

Domuly
23.04.2014 4 z 5

Drama mě velmi bavilo, je plné překvapivých věcí a rozhodně jsem se na žádné stránce nenudila. Chvilku jsem možná měla zmatek ve jménech, ale kdybych drama viděla a nečetla, určitě by i tento problém byl zanedbatelný.

Paganfairy
09.09.2013 5 z 5

Čtení bylo zábavné, příběh má rychlý spád a obsahuje mnoho ''perel'', které čtenáře překvapí a pobaví. Rozhodně doporučuji.