Funkční histologie

Funkční histologie https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/45015/funkcni-histologie-45015.jpg 4 5 2

Učebnice je určena studujícím na lékařských fakultách. Poskytuje nejen základní poznatky týkající se struktury buněk a tkání lidského těla, ale také základy pro další studium v oboru biologie, patologické anatomie a fyziologie.

Formol
Formol
11.08.2016 3 z 5

Jako zaměstnanec inkriminovaného pracoviště na 1. LF si dovolím reagovat na komentář týkající se neoblíbenosti knihy. Problémem nejsou nějaké spory s autorkou ani nějaké mezifakultní třenice, obojí je obvykle pouze virtuální, problémem je značně omezený rozsah knihy a její značně neaktuální obsah.

Omezeným rozsahem myslím to, že kniha obsahuje skutečně jen kostru znalostí, bez nabalení dalšího "masa znalostí" např. cestou pilného navštěvování přednášek (víme své, že...) je ke zkoušce nedostatečná. Aniž bych zabíhal do detailů, dávám k zamyšlení, že histologie má zhruba stejnou kreditovou dotaci jako anatomie bez pitev, tedy dle ETCS by měla být co do obtížnosti mezi polovinou a dvěmi třetinami celé anatomie. Představte si třeba všechny tři díly Čiháka a porovnejte..

Neaktuálním obsahem nemyslím to, že by snad obsah nereflektoval momentální vítěze v žabomyších válkách o pojmenování některých struktur, často klinicky i biologicky málo zajímavých. Neaktuálním obsahem myslím to, že histologie už dávno není (by neměla být) čistou mikroskopickou anatomií, i když je to dominující náplní oboru. Histologie by měla zahrnovat i molekulární biologii a histofyziologii, tedy obory, které se stále bouřlivě rozvíjejí. Poznatky z 90. let jsou poznatky staré už téměř čtvrt století...

Abych jen nenadával. Kniha je dobrá na rychlé opakování před zkouškou u studenta, který se před tím důkladně naučil histologii z lepšího zdroje. Takovým ideálem je např. Ross, Pawlina: Histology: A Text and Atlas, ale český či slovenský ekvivalent bohužel neexistuje.

Litta
Litta
25.12.2011 4 z 5

Na 1.LF nepříliš oblíbená učebnice (spory s autorkou?), avšak jako zjednodušený překlad Junqueirových Základů histologie je velmi příjemným přehledem k průběžným testům i souhrnem toho nejdůležitějšího ke zkoušce. Pozor ovšem na diskrepance mezi užívanými temíny (intermediární vs. Konrádové intermediální). Jednoduché věty, tučně zvýrazněné pojmy, sem tam schematický obrázek.


Autoři knihy

Jiří Uhlík
česká, 1966
Luděk Vajner
česká, 1954

Kniha Funkční histologie je v

Právě čtených1x
Přečtených8x
Knihotéce3x
Chci si koupit1x