Než se stihnu rozloučit

Než se stihnu rozloučit https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/513182/bmid_nez-se-stihnu-rozloucit-L36-513182.png 4 70 17

Funiculi funicula série

< 4. díl

Ve vzduchu se vznáší vůně vzpomínek a čerstvě uvařené kávy. Japonská kavárna Funiculi funicula opět otevírá dveře těm, kteří se chtějí vydat do minulosti. Dokážou se díky tomu smířit se ztrátou? To zjistí muž, který zanedbával svoji rodinu, majitelé vyrovnávající se se smrtí svého psa, žena, která přišla o přítele, a otec s dcerou, do jejichž životů v roce 2011 zasáhlo zemětřesení u japonského ostrova Honšú. Jejich příběhy popisují dojemnou cestu za rozhřešením a hledání smyslu ve světě plném chaosu. Čtvrtý díl série o podivné kavárně, v níž je možné se vrátit do minulosti, bude možná pro mnohé čtenáře překvapením. V předchozím dílu, Než vzpomínky vyblednou, se děj přesunul do kavárny Dona dona ve městě Hakodate na ostrově Hokkaidó. Nyní se nejen vrací zpět do tokijské kavárny Funiculi funicula, ale vrací se i v čase, do období mezi dějem prvního a druhého dílu. I tentokrát, jak už jsme si zvykli, se můžeme těšit na čtyři emočně silné příběhy. Všichni hrdinové nejprve pocítí zklamání, jakmile zjistí, že i když se vrátí zpět do minulosti, realitu změnit nedokážou a svého blízkého od smrti neuchrání. Přesto jim toto setkání pomůže se se smutnou situací vyrovnat a odpustit si. Hlavní postavou prvního příběhu je starší muž, který kvůli zájmu o archeologii zanedbává vlastní rodinu, a teprve když o svou ženu přijde, uvědomí si, co pro něho znamená. Druhý příběh vypráví o vyrovnávání se se ztrátou milovaného psa, o něhož se jeho majitelé starali jako o vlastní dítě, které mít nemohli. Ve třetím příběhu si mladá žena teprve po smrti přítele uvědomí, že on byl ten pravý. Poslední příběh a složitém vztahu dcery a otce je připomínkou Velkého východojaponského zemětřesení, které Japonsko zasáhlo v roce 2011.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Kniha Zlín
Originální název:

さよならも 言えない うち に (Sajonara mo ienai uči ni) , 2021


více info...

Přidat komentář

yonda
01.04.2024 4 z 5

Další příběhy z tak trochu kouzelné kavárny funiculi funicula. Chápu, že tento styl psaní kdy se věci často opakují a děj je hodně pozvolný, nemusí každému líbit, ale já to mám ráda a tak 4 hvězdičky.

Janina2609
18.02.2024 4 z 5

“Ať uděláte při návratu do minulosti cokoli, přítomnost se tím nezmění.

Dalši čtyři výlety do minulosti prostřednictvím kavárny Funiculi Funicula, která umožňuje lidem vrátit se na chvíli v čase (než vystydne káva) a povědět svým blízkým co neřekli, nebo naopak vrátit slova, kterými ublížili.
Z knihy bychom se mohli poučit a protože žádná takováto kavárna skutečně neexistuje, říkejme svým drahým, co máme na srdci skutečně včas, pak už to nepůjde.
Stejně jako předchozí tři knihy příjemné čtení.


keny
29.01.2024 4 z 5

Je to moje třetí přečtená kniha z této série, tak jsem už věděla, do čeho jdu. Je mi v té kavárničce příjemně, nevadí mi opakování pravidel, vždy si to představuji jako že sedím na divadle a přijde další divadelní postava. Mám ráda tyto občasné výlety do Japonska a v kavarničce už si přijdu jako doma

Pengi
20.12.2023 4 z 5

Musim rict, ze za me plusowe body, ze se konecne prestava opakovat zdlouhavé vypraveni o pravidlech. Coz ubíralo tem předchozím dílům. Za me asi druha nejlepší ze série.

Yunnan
27.08.2023 5 z 5

Tak trochu z nostalgie jsem si koupil i tento čtvrtý díl, který je, co do počtu stránek, nejtenčí, ale jeho cena tomu, bohužel, neodpovídá. Za což ale autor nemůže. Úroveň jednotlivých dílů tak trochu klesala, ale musím přiznat, že ač nejtenčí, tak dle mého nepatří k nejhorším, naopak se mi líbil víc, než třetí díl. A v Japonsku byl letos vydán pátý díl s názvem "やさしさを忘れぬうちに (Jasaši-sa o wasurenu uči ni)" - přeloženo přibližně: "Než zapomeneš na svou laskavost". Tak uvidíme, jaké to bude :).

Jenny46
19.08.2023 4 z 5

Než vystydne káva je asi pro mě nejlepší díl, 3 díl byl pro mě trochu zklamáním...
Cestování časem mě nikdy nepřestane bavit tento díl má zase svoje kouzlo.

jaroiva
13.08.2023 4 z 5

Pro mě lepší než předešlý díl. Trochu jsem měla podezření, že se změnil překladatel. Ale koukám, že ne.
Už to není tak překvapivé jako první díl, ale pořád ještě mě baví si opakovat, že někdy nezáleží tak úplně na tom, co nastalo, jako na tom, jaký k tomu zaujmeme postoj.

sporran
12.08.2023 4 z 5

Tyhle knihy mě prostě baví. Cesty časem mi přijdou jako téma zajímavé.

tereza1198
08.08.2023 4 z 5

Předchozí dva díly pro mě tak nějak ztratily kouzlo. Tenhle díl to napravil. Všechny čtyři příběhy se mi líbily, zabrnkaly na melancholickou strunu. Zmizelo opakovaní pravidel a příběh to tak nějak odlehčilo. Hezké "snad" rozloučení.

bee88maja
21.07.2023 5 z 5

Moje milované jednohubky ke kávě nebo čaji. Cestování časem, vyrovnat se se ztrátou a palčivostí pocitů uvnitř v srdci schovaných. Mne buší pokaždé srdce, a slzy se derou do očí. Nejvíce mnou pohnul příběh s otcem a dcerou, to uvědomění, že v nás rezonují příběhy, které jsme sami v nějaké podobě sami prožili. Je to jako okvětní plátek sakury, který zvolna poletuje a snáší se dolů poryvem větru. Jako kávová sedlina dotkne se letmo alabastru porcelánu či ledově chladného srdce. Je to jako cinknutí, které rozezvučí gong, a zvukové vibrace utichají po malých frekvencích, jako když kapka vody rozvíří hladinu vody rybníka po vyplutí a nadechnutí ryby....

Arigato Kawaguči, Arigato Funiculi Funicula... :)

OFKitsune
20.07.2023 3 z 5

(SPOILER) Tahle série je už píše moje guilty pleasure. Nicméně jsem ráda, že tento díl, vložený časově mezi první a druhou knihu mě nezklamal tolik jako kniha třetí. Sice se jednalo opět o smutné příběhy točící se kolem smrti a u většiny jsem zapomněla o čem byly hned po dočtení, nicméně příběh se psem byl zajímavým zpestřením. Aspoň něco. Nemůžu dát vyšší hodnocení, neboť se stále recykluje tentýž vzorec povídek, s tímtéž nádechem smrti, ale aspoň se to neslo na podobné vlně jako díl druhý. Bohužel se z téhle série po první díle spíše stala ždímačka na peníze.

ElissEm333
15.07.2023 5 z 5

Je to smutné, ale hezky smutné. A ačkoli je tahle z celé série nejkratší, tak mě asi dojala nejvíc.

Zully737
15.07.2023 4 z 5

Pokud si chcete u knížky pobrečet, tak si ji přečtěte. Nevím, proč mě tato kniha dojala úplně jinak než díly předchozí. Obyčejně u knížek nebrečím, ale už u prvního příběhu jsem byla dojatá a díl druhý, obzvlášť když mám doma pejska, mě během čtení úplně odrovnal a knížku jsem musela na pár dní odložit.
Třetí příběh byl za mě trochu slabší, ale opět u 4.ukapla slza. Proto dávám 4* a jsem ráda, že byl 4.dil mnohem lepší než 3.
V knížce, což považuji za obrovské plus ubylo neustálého opakování pravidel do hloubky, které jsem v minulých knihách už přeskakovala.

Alena_S
29.06.2023 4 z 5

Příjemné čtení, i přes tu dojemnost pozitivnější, než některé z předchozích dílů. Jde zřejmě o příběhy, co se nevešly do prvního dílu (nebo jsou vymyšlené dodatečně, ale prý se odehrávají mezi prvními dvěma díly), a děj nikam neposouvají, ale pokud po třech knihách pořád "nemáte dost", nezklamou :-)

Varjohukka
10.06.2023 5 z 5

I když se to asi nemá, jako první jsem z této knižní série přečetla až tento čtvrtý díl. Ne, že bych nevěděla do čeho jdu. Po této sérii pokukuju od té doby, co vyšel první díl "Než vystydne káva", ale jak jsem správně tušila, jsou příběhy velmi dojemné a sem tam prostě ukápne slza (někdy i víc slz) a tomu jsem se snažila tak nějak vyhnout, protože v mém životě bylo těch slz v posledních pár letech víc než dost. Při poslední návštěvě knihkupectví jsem ale narazila na tuhle krásku a tak nějak jsem ji tam nemohla nechat. Hned jsem se do ní i začetla... a ano, slzy dle očekávání přišly. Bylo to ale moc milé čtení a už jsem si doobjednala i předchozí díly a budu si četbu dávkovat dle chuti.

carbici
05.06.2023 3 z 5

Po třech předchozích knihách mne tahle krapet zklamala. Jakoby jednotlivé příběhy psal někdo jiný podle instrukcí předchozího autora.

Lauralex
16.05.2023 5 z 5

Můj šálek kávy. Opět jsem se napila plnými doušky této hořkosladké japonské kávy a ještě teď mám na jazyku tu nepopsatelnou literární atmosféru. Člověk by řekl, že čtyři knihy v podstatě o tom samém nebudou zajímavé a poutavé, ale není tomu tak. Natěšeně jsem vyhlížela každý díl a pokaždé mě to dostane, tentokrát v ladné růžové, jako když padá lístek sakury. Možná je to japonskou literaturou, možná atmosférou, možná mou zálibou v prostých a všedních, lidských příbězích a strohé, skromné, ale upřímné literatuře, ale sedí mi to a pokaždé se zamiluju.

Laskavé a od srdce podané příběhy a myšlenky, které jsou něžné a emotivní, ale nehrají na city, neždímou slzy ani vztek, prostě jen jednoduše plynou, jako v životě, a člověk je vnímá, přemýšlí o nich a nechává je do sebe proudit. Člověk o nich může přemýšlet, zapíšou se mu do paměti i do srdce, ale nezanechají v něm takový ten tíživý pocit. Nesnaží se ohromit nebo šokovat, není to nutné, protože umět zaujmout, zapůsobit a něco předat právě takovými běžnými a nepřikrášlenými příběhy a krásnou, líbeznou literaturou, je umění. Má to krásnou poetiku a symbiózu reality a nadpřirozena, které je ale tak přirozené. Krásně se tam snoubí ta směsice starého a moderního, jak je pro Japonsko typické. Člověka to obejme, zahřeje a má takový neobyčejný, ale okouzlující pocit v této rychlé době a ve světě plném chaosu.

Stále mám pocit, že to lidi nedokážou ocenit a pochopit, než že by se jim to nelíbilo, což je strašná škoda, ale chápu, když je člověk zvyklý na tu "senzační" a překypující literaturu, proniknout do tohoto obyčejného příběhu není lehké. To poslání a ta jedinečnost je právě v té jednoduchosti a v tom číst mezi řádky a vnímat to skryté.

Znovu se mi potvrzuje, jak není potřeba přehnaných a strojených akčních příběhů, stačí inteligentní myšlenka, klidný a poutavý styl psaní a to je to ono. Nechci se opakovat, plyne to v tom stejném rytmu, ale i když v něčem stejné, není to jednotvárné, každý příběh a každá kniha je úplně jiná a svá. Předchozí díl mi sice přišel o malilinko slabší, ale tyto čtyři příběhy byly opravdu procítěné, křehké a něžné, chytly mě za srdce. Tošikazu to umí jak se slovy, tak s city, a to je jeho kouzlo a úspěch.

Je to zvláštní, ale pokaždé u těchto knih úplně cítím tu pachuť kávy, kterou piju výjimečně, ale pokaždé tak známá a lahodná, i trochu trpká...

Štítky knihy

cestování časem japonská literatura kavárny minulé životy

Autorovy další knížky

Tošikazu Kawaguči
japonská, 1971
2019  77%Než vystydne káva
2020  83%Než pravda vyjde najevo
2022  72%Než vzpomínky vyblednou
2023  80%Než se stihnu rozloučit

Kniha Než se stihnu rozloučit je v

Právě čtených4x
Přečtených88x
Čtenářské výzvě10x
Doporučených6x
Knihotéce81x
Chystám se číst67x
Chci si koupit18x
dalších seznamech3x