Frišta

Frišta https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/483110/bmid_frista-osi-483110.png 5 393 73

Petra Procházková přibližuje v novele Frišta s reportérskou citlivostí hektický tep kábulských ulic, žár tamního slunce a v neposlední řadě rigidní poměry v afghánské rodině i společnosti. Protagonistka novely Herra se provdá do rozvětvené kábulské rodiny, která jí na jednu stranu poskytne kýžené útočiště, na druhou stranu musí Herra sledovat násilnické chování svého švagra a občas schytá výprask i ona sama. Jednoho dne přibude do rodiny bizarně vyhlížející chlapec Mad. Díky jeho působení se dají věci do pohybu a staré pořádky se pomalu, ale jistě začnou bortit. Příběh rámuje pád Tálibánu a příchod amerických humanitárních pracovníků, pro něž začne Herra pracovat. Její dny pak připomínají tanec mezi vejci – nechce pobouřit volnomyšlenkářské Američany ani tradicionalistického manžela. To vše popisuje autorka s humorem, sugestivně a se smyslem pro detail. I díky tomu se Frišta stala předlohou animovaného filmu Moje slunce Mad režisérky Michaely Pavlátové. Nové vydání Frišty vychází u příležitosti uvedení tohoto snímku. Zároveň se ke čtenářům dostává v době, která nelítostně ukazuje, že vyprávění neztratilo ani po letech nic ze své aktuálnosti.... celý text

Přidat komentář

p.stranska
předevčírem 5 z 5

Audiokniha. Kraťoučké, ale nádherné vyprávění o nelehkém životě v Afghánistánu. Kdo chce kvalitní jednohubku, tady ji má.

evask
12.04.2024 5 z 5

Hodnotná knížka. Pro nás zajímavé a přínosné informace. Herra se snaží pochopit a přizpůsobit místním zvyklostem, vidí i klady, není všechno špatně. Někteří z po léta terorizovaného a utiskovaného národa jsou pak schopni hrozných činů. Můžeme se tomu divit?


Nofar197
09.04.2024 5 z 5

"Ale jsem jsem byla přesvědčena o tom, že jsem se vdala, jak nejlépe jsem mohla...... "
Herra není místní krasavici, za jejíž burkou se obrací polovina Mazari Sharifu, její v Moskvě vystudovaný manžel není perským princem. Poloruska Polopersanka a mladý Afghánec Nazir se setkali na vysokoškolských studiich. Nakonec se rozhodli spojit své životy - Herra měla kulturně blíže k tadzicke kultuře své babičky, Nazira, aspoň většinou, přitahovaly nezávislé ženy.
Přesto na sebe těžkosti nenechají dlouho čekat : převzetí moci islamistických hnutím Taliban, domácí násilí mezi švagrovou Fristou a švagrem Kaizem, Herrina neschopnost otěhotnět. Po pádu Talibanu začne Herra objevovat nový svět coby pracovnice jedné z humanitárních organizaci, a i díky adopci inteligentního, ale tělesně postiženého Mada......

Opatov
17.02.2024 5 z 5

Vtipně podaný příběh Rusky, která se provdala do Afghánistánu. Četla jsem více knih s touto tématikou, ale pořád mě dokážou překvapit. Tak odlišná mentalita a způsob života....

Katka2382
20.12.2023 5 z 5

Kniha mě opravdu překvapila,ale velmi mile.
Četla se krásně a člověk se tu a tam i ze srdce zasmál.
Herra,Mad i Frišta mi budou chybět.Klidně bych brala pokračování.

Arella
07.12.2023 5 z 5

Pěkné. Zajímavé. Petra Procházková je bezesporu zajímavá a inteligentní žena. Její příběh o Heře a její vyvdané rodině mě zavedl do mě neznámého afgánského světa. Úplně jiného a kulturně vzdáleného. Ač byla autorka léta v cizině, zdál se mi i tak její styl český, takový náš, takový co tady máme jen my. Ale pěkné to byli, ne že ne.....

VendulaB
20.11.2023 4 z 5

Velmi zajímavá kniha, překvapivě vtipná, přinášejí nám pohled do (pro nás) nepředstavitelného světa a způsobu myšlení. Kniha mě přenesla do neznáma a její čtení jsem si užila.

Ivaksa
31.10.2023 2 z 5

Kniha se čte celkem rychle, protože je psána dost jednoduchým stylem. Příběh přivdané ženy z Ruska do Afgánistánu má šokovat jiným myšlením a zároveň pobavit nadhledem a humorem. U mě se to nepodařilo. Celá ta 'legrace' kolem ponižování žen podávaná až dětinsky chabým humorem, mě poměrně nudila. Nekonečná kapitola o králících uspávala. Absurdní popis absurdního maskota s nadprůměrnou inteligencí byl otravný. Autorka několikrát připravuje čtenáře na nějaký zlatý hřeb příběhu, ale ten ve stínu celkového dění vyšumí do prázdna. Děj je neustále prošpikován 'vratkama do minulosti'.. Napadlo mě že snad jako námět na film? A ejhle on existuje. tak to se ráda podívám...

cori
15.09.2023 4 z 5

Herra, dcera Tádžika a Rusky, která v Moskvě vystudovala práva, se vdá za Afghánce a odejde s ním do Kábulu. Příběh začíná po pádu Talibanu v roce 2001, kdy se v zemi objeví Američané a zahraniční pomoc a v rodině chlapec Mad, o kterého se bezdětná Herra stará. Autorka vykresluje každodenní realitu afghánských žen a pro Evropany naprosto nepochopitelné zákazy a příkazy, jimiž jim mužové vládnou. Dojemná je návštěva zničené zoo, péče o dobráckého dědečka, Madův pocit svobody při schování se pod burkou i scéna na letišti. Pravý Afghánec vždy čůrá v sedě, aby si kvůli neustávajícímu větru nepočůral kalhoty, které nemají poklopec a zavazují se na tkaloun. Zajímavá a poučná sonda do islámského pekla.

JanaProchazka
04.09.2023 5 z 5

Překrásná kniha, dojemná a drsná zároveň, na konci jsem plakala.

iva4418
04.09.2023 5 z 5

Frišta je opravdu výjimečná kniha, zajímavá, protože nám otevírá dveře do jiné kultury, jímavá, protože ukazuje silné lidské vztahy a co je nepřekvapivější místy i VELMI VTIPNÁ. Smála jsme se nahlas věcem, které vlastně k smíchu nejsou, ale Petra je dokázala podat s nadsázkou a humorem, že jsem se prostě musela chechtat nahlas. Myslela jsem, že pohled do nitra muslimské rodiny tuto kulturu přiblíží mému srdci, ale nestalo se. Muslimský přístup k ženám nechápu a i v této knize mi připadalo, že život jen komplikuje.

IvikaS
20.04.2023 5 z 5

Je nemožné pochopit mentalitu národa, kde považují za nemravné i zapsání jména matky do formuláře na žádost o vydání cestovního pasu.

Janadvorackova
16.04.2023 5 z 5

Poutavé na této knize je, jak humorně vypráví o věcech, u kterých by se většina našinců osobně asi nesmála.

Celou věc kolem věčného zachraňování druhých zemí krásně shrnuje poslední věta anotace:
"Všichni nakonec chtěli pro ty druhé to nejlepší... jen vůbec nechápali, po čem ti druzí opravdu touží."

dlabikk
30.03.2023 3 z 5

Fajn kniha. Za přečtení určitě stojí, ale četla jsem lepší s touto tématikou.

Jutuna
19.03.2023 5 z 5

Afghánistán je země, jejíž historie i současnost je pro mě naprosto neznámá. Věděla jsem, že ji okupovali Rusové, ale byli tam i Američané, že tam vládne Taliban (ale co to je!!?) . A že se tam tak nejak neustále válčilo a válčí.
Petra Procházková pak byla pojem už v 90tych letech, trochu jsem nechápala, jak tohle může dělat ženská...
Knížka mě neuvěřitelně mile překvapila !! Jak dokáže s humorem! a nadhledem psát o tak těžkých časech a událostech. K tomu naprostá znalost prostředí. Procházková píše ale o věcech tak lidských a univerzálních , že se mohly stát a odehrát téměř kdekoliv. ( Přesto jsem raději shlédla v průběhu čtení 4dilný dokument o Afghánistánu : ) )
Na konci knížky jsem uronila slzu.
A jak zde píší i ostatní, těším se na animovaný film

jankor
24.02.2023 5 z 5

(SPOILER) Budu se opakovat po předchozích. Humor, ze začátku odlehčující popis života v afgánské rodině je vítaný oproti jiným knihám z tohoto prostředí, ale záhy tuhne úsměv na rtech, když se projevuje střet kultur..... a já žiju jen na jedné straně, takže popis jednání manžela Herry v kritických situacích je pro mě nemyslitelný. Popis chování bohužel odpovídá našemu domácímu násilí, která žena v tom nevyrostla, to nemůže pochopit. Ale kniha je čtivá, obohacující. Postava Mada je tak neurčitě popsaná, že jsem si ji představovala jako "liliputa", velké dítě s darem inteligence. Konec byl takový rychlý, překvapivý a k zamyšlení. Ale doporučuji přečíst.

Devorah
02.02.2023 5 z 5

Novinářka a spisovatelka Petra Procházková vypráví v knize Frišta příběh přímo z ulic Kábulu. Život je zde vykreslen velmi věrohodně a realisticky, se smyslem pro humor. Musím říci, že kniha je napsána čtivě a přináší i témata k zamyšlení, např. střet kultur. Herra, hlavní hrdinka je pro Afgánce příliš moderní, nespoutaná, zatímco pro Američany spíše zaostalá, málo progresivní. Ten všudypřítomný střet s realitou a nepochopení jiné kultury s prvky humoru mne bavily.
Jediné, co mi přišlo uspěchané, nedodělané, je závěr knihy, jakoby na sílu. Nicméně i tak ji doporučuji všema deseti.

rakakan
20.11.2022 5 z 5

Krásný příběh. Poučný, vtipný, plný informací a překvapivých údajů. Velice čtivé, poutavé. Doporučuji. Zajímalo by mě, jaký byl film. Musím ho vidět.

Vojslava
06.11.2022 5 z 5

Knížka, kterou jsem přečetla téměř v jednom tahu: příběh zároveň zpravodajský (a velmi poučený a poučný), v některých pasážích neskutečně zábavný, bere za srdce a je křehký jak broušené sklo. Vlastně ani nevím, který úhel pohledu mne zaujal nejvíc a do poslední chvíle jsem váhala, jestli chci, aby to celé skončilo, jak si myslím, že to dopadne. Dopadlo. A teď už se chci jenom podívat na animák, který byl podle knížky natočený...

psychocowboy
25.10.2022 5 z 5

Bavila jsem se, byla jsem dojatá a koukala s otevřenou pusou.