Friday

Friday https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12855/friday-12855.jpg 4 116 18

Emancipace ženských hrdinek v žánru fantasy a SF je záležitostí teprve posledních let – R. E. Heinlein se do ní však pustil plnou vervou již před více než 25 roky. Friday je profesně zcela sebevědomá, špičková tajná agentka se specializací bojový kurýr, což znamená, že musí být schopná dopravit zásilku odkudkoli kamkoli. A to žije ve světě, kde je Severní Amerika rozdrobena mezi desítky nacionalistických ministátečků (už jen ty pasové a měnové problémy!) a zahraničněpolitické kotrmelce jsou na pořadu každý sudý měsíc… Plné profesní nasazení si ovšem kompenzuje neustálými trablemi v osobním životě a zkoumáním, jaký sociální model (od obligátního páru přes skupinové manželství až ke kolektivnímu svazku, kde je soužití výsledkem složitých právních smluv!) pro ni bude nejvhodnější. A to se ještě musí definitivně rozhodnout, zda skutečnost, že pochází z předem v laboratořích sestaveného a vylepšeného lidského genomu, je její hlavní klad nebo největší nedostatek… První vydání románu R. E. Heinleina, jednoho ze tří, které dokončil v osmdesátých letech před svou smrtí v roce 1988.... celý text

Přidat komentář

Bety.Černická
07.04.2024 5 z 5

Asi jsem divná (:-), jak tady čtu ostatní komentáře, ale pro mne bylo fascinující to téma uměle vytvořené nadlidské ženy - agentky, která se chová tak nějak nelidsky, dokud nepřijde řeč na její postavení ve společnosti. Tato knížka se asi zřejmě i setkala s mým obdobím, kdy jsem na prahu dospělosti nevěděla, co se sebou a hledala jsem sama sebe. Pro někoho chaos, pro mne úžasné dobrodružství. Chápu, že pro současné čtenáře je ta kniha o ničem. Svět se za těch více než 30 let změnil a některé věci jsou již přežité...

Luigi1
10.01.2024 2 z 5

Tak to byla nuda i přes ten sex


dr.horrible
24.08.2023 3 z 5

Vždycky potřebuju lidi víc, než lidé potřebují mne.

Leona333
14.03.2023 2 z 5

Tuhle knížku jsem si kdysi přečetla na střední. Chtěla jsem být "světová," jako většina mých, tehdejších spolužáků... Tak jsem si ji sehnala a přelouskala v angličtině.
Po letech jsem si ji přečetla znovu a musím s politováním zkonstatovat, že se u mě s přibývajícím věkem, potažmo v knize - nic nezměnilo. Stále si myslím, že to je neskutečná hovadina.
A i když se mi párkrát v životě stalo, že se mi pátek nevydařil - nepovedl..., tak Friday je jasným příkladem, že asi nebudu jediná. Robert A. Heinlein a jeho "špičková agentka," se svojí absurditou úplně ve všem..., si víc jak dvě hvězdy ode mne nezaslouží.

TeaPeter
30.12.2020 2 z 5

Kniha Dveře do léta od stejného autora je jednou z mých nejoblíbenějších knih. Takže jsem očekával stejně dobré počtení i zde. Ale dopadlo to jinak. Kniha mi přišla dost zmatená, nepřehledná, a když teď nad tím tak přemýšlím, tak vlastně i nudná.

kokrokr
23.08.2020 2 z 5

Nudné a nezáživné.

kilometr
25.04.2020 3 z 5

I přes to,že mě tato kniha nenadchla,tak i přes veškerou "užvaněnost" je tohle dílo v žebříċku od tohoto autora zatím druhé nejpovedenější dílo(vede Hvězdná Pěchota).Rozeċítám Obċana Galaxie......50,766666%.

toni-az
01.03.2020 2 z 5

Ač je Mistr jeden z mých oblíbených autorů, v tomto případě to bylo fakt strašný. Což je zvláštní, protože si pamatuju, že před cca 25 lety jsem byl knihou opravdu nadšen a připadala mi jako jedna z nejlepších od autora. V posledních dvou letech jsem toho od něj přečetl celkem dost, většinou těch ze začátku tvorby, takže žádný zázrak, ale tahle vede.

Příběh zmatený, hlavní hrdinka se půl knihy bezcílně motá po světě, druhá půlka už o trochu lepší. Motivy postav jsou neznámé, většinou nesmyslné. Psychologie... ehm... drsňačka, která neví co dělat, když ji někdo nevede za ručičku? Zamindrákovaná nymfomanka, která je hrdá a současně se stydí za to, že je vylepšená? Sorry, to neberu.

Když už jsme u toho sexu, popis svádění je úplně mimo mísu. A ty s-skupiny? Ten člověk musel jet na nějakým hodně dobrým matroši, když to psal.

A úplně nejvíc to pohřbil překlad. Hůř přeloženou knížku jsem snad ještě nečetl. Skoro žádný dialog nedával smysl, párkrát jsem si musel přeložit český text doslovně do angličtiny abych vůbec pochopil, o co jde, ale často to pochopit nešlo.

Nicméně vesmírná část byla celkem fajn, jakž takž to odsýpalo a když si člověk odmyslel dialogy ohledně sexu a "umělých" lidí, tak se to celkem dalo číst. Škoda těch prvních dvou třetin.

MaxQ
24.10.2019 2 z 5

Teda tak užvaněnou a nudnou knihu jsem už dlouho nečetl. Přitom prvních 20 stran výborných. Ale pak už jsem se ztratil mezi mnoha postavami, se kterými Friday bůhví proč a bůhví kam pořád cestovala. A v jejích kreditních kartách jsem se ztratil už úplně. Škoda. Uměle stvořená žena s nadlidskými schopnostmi používaná jako živá schránka zní jako zajímavé téma.

Alma.steffl
01.08.2019 5 z 5

Když vaše matka je zkumavka a otec skalpel a navíc jste vychovaná bez skurpulí, můžete si myslet, že nejste člověk.
Friday je lidštější než mnozí lidé z lidské matky zrození.

Cípísek2022
02.01.2019 3 z 5

Spousta románů od Heinleina mi nevyhovovalo. Tento jakbysmet.
Zvláštní svět, i hrdinové.
Nejednoduché vyprávění...

david5746
18.06.2018 1 z 5

Hodnotím s odstupem bezmála třiceti let, kdy mi knihu narval kamarád henlainovec coby super novinku.
Knize mohu přiznat jako plus, že si po té době vůbec pamatuju, že jsem ji četl, což úplně obvyklé není. No a to je ale tak všechno. Pak si pamatuju neskutečnou nudu, protože knihou jsem se doslova protrápil, dále chaotické cestování časem, nesmyslně naroubovaný sex a střídání partnerů, užvaněnost autora a celkově nesmyslný děj, který vrcholil ve smyslu, že hlavní hrdina někde hlídá nějaké dveře.
Možná tehdy špatný výběr knihy, každopádně po ucházejících Vládcích loutek a Metuzalemových dětí tohle pro mě byla hodně velká facka a s autorem jsem se rozžehnal.

smuma
21.03.2017 odpad!

Zmatečné, nedotažené a křečovité, nevím proč se do toho tak vehementně snažil nacpat sex, když ho neumí uchopit....

Falquar
23.08.2016 3 z 5

Chaotická, utahaná záležitost, které můžu přičíst k dobru jenom dobrou hlavní hrdinku a cirka posledních padesát stran. Zbytek (umělí lidé, civilizace roztahaná po několika planetách... zkrátka sci-fi prvky) se topí v balastu, že to pěkné není - kupodivu i ty erotické scény brzo omrzí, Heinlein je holt neumí. Přesto mu chci dát ještě šanci; něčím se koneckonců jako autor proslavit musel. Friday nicméně nedoporučuji, snad ani "heinleinovcům" ne.

Phoenix16.cz
08.08.2016 1 z 5

Takhle nudnou, zmatenou a divnou knihu jsem ještě nečetla. Má to 400 stránek, číst se dalo asi 100 a zajímavých bylo sotva 50. Zbytek byla směsice čehosi, v čem jsem se po chvíli ani nesnažila vyznat. Způsob vyprávění mi taktéž neseděl, neustálé sexuální výstřelky byly furt to samé dokola, a na familiérní oslovení jsem si velmi rychle vyvinula silnou alergii. Autor nám chtěl asi ukázat trochu jiný svět, ale ve výsledku na něm nic zajímavého nebylo a působil spíš nechutně, než přitažlivě. Bohužel se tu našla i zajímavá témata, ale ta dostala pozornosti pomálu.

Terva
15.11.2015 3 z 5

Opět jsem propadl reklamě na zadní části knihy. Píše se tam - Heinlein se vrátil a je lepší než kdy předtím. Ale není to pravda. Kniha se sice tváří jako Sci-fi, ale je to pomalé a chvilkama i nudné. Měl jsem co dělat, abych to vůbec dočetl. Má to spousty dobrých nápadů, ale jako celek to prostě nefunguje. Friday, tvou největší slabinou je, že nevěříš své pravdě.

Drobecek
14.01.2012 3 z 5

Ze začátku fakt zajímavé, pak čím dál tím nudnější, v cca 2/3 jsem to vzdal. A to mám jinak Heinleina fakt rád

Polly
26.03.2011 5 z 5

Moc pěkné scifíčko, které si dovedu představit i ve filmu nebo v komiksu.