Ztracené úterý

Ztracené úterý https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/240805/mid_ztracene-utery-240805.jpg 4 60 19

Frieda Kleinová série

< 2. díl

U psychicky vyšinuté ženy je nalezeno tělo v rozkladu a policie znovu poprosí o pomoc psychoterapeutku Friedu Kleinovou. Chce po ní, aby z ženy dostala totožnost mrtvého. Frieda nakonec přichází se jménem podvodníka velkého formátu, jehož oběti se ukazují být stejně početné jako možné motivy vraždy. Jak se policie blíží k odhalení vraha, Frieda má zjistit, kdo mluví pravdu a kdo lže. Někdo je však odhodlaný ji umlčet… a nezastaví se před ničím.... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: ekniha , Argo
Originální název:

Tuesday´s Gone , 2012


více info...

Přidat komentář

Johny_H.
15.09.2021 2 z 5

No thriller to není ani náhodou. Je to taková divná detektivka. U těchto počinů je vždy důležité najít zlatou střední cestu mezi soukromím životem a případem. To se zde nepovedlo soukromý život je rozepsán tak, že pomalu víte kdo jde kdy na záchod, ale vraždě se budeme věnovat jen okrajově. Podílet se na vyšetřování budou 2 neschopní policajti 1 neschopný šéf 1 neschopný psycholog a 1 třeba astrolog (tak neschopný člověk nemůže být patolog ani omylem) Mezi těmito slepci je i jednooký král a tím jednookým králem je psychoterapeutka, která do všeho kecá všichni na ní křičí a nějak to nakonec vyřeší. Horší než předchozí díl a ten je opravdu špatný.

soukroma
12.06.2021 5 z 5

Výborné: báječně jsem si tohle čtení užila. Sice pomalé a hodně podrobné, ale stále napínavé s postupně skládanou mozaikou, kdy se čtenář jen tetelí na další dílek, jak se odhalí a jak pak pěkně zapadá... (přesněji vše rozbourá a po přerovnání konečně zapadne). Psychologie v hlavní roli, v tom nejlepším slova smyslu. Jak nemám psychoterapeuty v lásce (a to ani žádného osobně neznám), Friedu jsem si oblíbila pro její myšlenkové pochody a snahu neubližovat (ovšem ne stoprocentní, její tvrdohlavot a pomalost některým zrovna neprospěla). Krátký superakční konec odkazující na další díly série už autorům odpustím a s chutí dávám 100%.

"Jste přece psychoterapeutka. Vy přece věříte, že svěřit se s problémem znamená ho zpoloviny vyřešit, ne?"
"Možná. Ale možná, že když se s nějakým problémem svěříte jen jednomu člověku, dáváte mu tím nad sebou moc."

"Temže nikdy netekla jako řeka. Spíš se valila jako nějaký obrovský příliv a v něm byly různé víry a protiproudy." (dávám autorům velkou hvězdičku za skvělého průvodce očividným i tajemným Londýnem)


Dela111
20.12.2020 5 z 5

Ani druhý díl této série se nedá zařadit mezi akční thrillery. Zato ale jde o výborně promyšlený příběh, děj je logický, postupuje vpřed vyrovnaným tempem a v závěru nechybí napětí.
Vzhledem k hlavní postavě série je vývoj příběhu i dopadení pachatele podáno z jejího pohledu a psychologie tu má zásadní význam. Je to pomalé skládání dílků mozaiky, rozluštění záhady spočívá hlavně v poznání povah zúčastněných a jejich zvyků. Frieda může působit trochu studeně, ale mně se líbí, baví mě sledovat její uvažování a závidím jí její noční procházky městem (taky bych se procházela nemít zdravý pud sebezáchovy ;-)).
90%

Další ohlášený díl má skutečně přiléhavý název "Čekání na středu". Možná budeme čekat věčně... Je to už příliš dlouhá doba od vydání druhého dílu (a mezi 1. a 2. dílem byl jen jeden rok), takže pochybuji, že zbytek ještě vyjde. Je to škoda, série začala dobře a zůstala tu nedořešená jedna poutavá dějová linka s mazaným psychopatem, která se táhne už od prvního dílu. Myslím, že jeho psychologický souboj s Friedou mohl být hodně zajímavý.

ennlady
03.10.2020 5 z 5

Před nějakým časem jsem četla knížku Zlé pondělí, rovněž od této dvojice autorů a tak nějak jsem na ni pozapomněla, protože od té doby jsem přečetla hromadu knížek a moje paměť je už dost děravá. Naštěstí jsem díky Čtenářské výzvě natrefila na Ztracené úterý. A super! Ještě hezčí než pondělí - byla jsem naprosto okouzlena čtivostí tohoto románu. Příběh začíná v bytě duševně nemocné ženy, kde je nalezena mrtvola neznámého muže. Nemocná není schopna poskytnout jakékoli svědectví, vyšetřovatelé se nemají čeho chytit, dlouho nikde žádná stopa, pak je případ prakticky uzavřen, ale psychoterapeutka Frieda vyřčenému ortelu není ochotná věřit. A tak pátrá společně s policistou Karlssonem i na vlastní pěst. A opět hledání, skládání informací, poznávání možných pachatelů, to celé popsáno naprosto excelentně až k samému závěru. Do toho se můžeme podívat do soukromí psychoterapeutky i detektiva, ale ne tak moc, aby to obtěžovalo. A v neposlední řadě napětí zvyšuje červená nit, která se příběhem proplétá už z pondělí a potáhne se do středy ... nebo ještě déle? Takže je fakt nutné číst díly postupně za sebou. Doufám, že středa bude neméně zdařilá jako první dva dny v týdnu.

bigbabe
07.05.2020 3 z 5

Kniha se mi dostala do ruky díky Čtenářské výzvě. A i když to není můj styl, tak jsem za to ráda. Tolik stránek a přečteno za dva běžné pracovní dny, mělo to spád a šluňk.

Pralinka1910
17.03.2020 3 z 5

Přečteno v rámci ČV. Zajímavé. Z knihy krásně číší anglický chlad a to nejen z počasí, ale i z postav v příběhu. Připomíná mi knihy Tima Weawera.

RADOST
02.03.2020 4 z 5

Bylo to dobré, zajímavé a napínavé, ale chyběla mi ta jiskra a zápalná šňůra, která by mě více vtáhla a nedovolila knihu tak často odkládat.

Prateri
29.02.2020 4 z 5

Se Ztraceným úterým to nebyl vůbec ztracený čas. Žádná nuda. Zlé pondělí se mi nezdálo tak vydařené. S chutí bych si přečetla další případ vražedného týdne, ale někde se vydání dalšího dílu zaseklo. To mě mrzí, když se mi to začalo líbit.

Allena24
11.09.2019 5 z 5

Oba díly - pondělí i úterý mne oslovily. Už aby mi přišla do ruky středa :-). Ráda si od této autorské dvojice přečtu další knihy.

veveronka
08.04.2018 3 z 5

U této i předchozí knihy je to půl na půl,něco se mi líbí,něco se mi zdálo zbytečně napsáno

jasmína
03.08.2015 5 z 5

Výborná zápletka, četla jsem i předešlý díl, a jsem mile překvapená, že tento je jesště napínavější , a rozhodně si ráda přečtu další díl - Čekání na středu.

JanaG.
23.07.2015 5 z 5

už se těším na Středu :-)

šipek
14.07.2015 5 z 5

Tak po pondělku jsem četli úterý a udělal jsem dobře, knihy na sebe volně navazují. Dávám pět hvězdiček i když první díl se mi zdál o trošičku lepší. Opět děj neuzavřen, musím se kouknout jestli již vyšel třetí díl Čekání na středu.

studentice
26.06.2015 4 z 5

Ze začátku jsem se nemohla do knihy začíst. Pak me ale přiběh zcela pohltil.Bylo tam tak akorát napětí, zápletek i osobnich životu ustředních postav.Další dily si nenechám ujít :)

Hella
23.04.2015 3 z 5

Také souhlasím s tím, že jde o dynamičtější příběh než ten "pondělní". NIcméně Frieda mi zas až tak sympatická není... a rozuzlení mě dosti překvapilo, přišlo mi jako ušité horkou jehlou. Ale jistojistě dám i další příběhy.

eiramka
22.04.2015 4 z 5

Upozornění pro případného čtenáře - určitě si nejdřív přečtěte první díl ( Zlé pondělí), protože pondělní stíny padají i do úterý a budou nás pravděpodobně pronásledovat i ve středu:) Je to inteligentní detektivka, druhý díl mi připadá ještě lepší a promyšlenější, úplně mě pohltil. Je to ten typ knihy, kdy si říkáte: ještě jednu kapitolu a jdu spát (a pak jsou najednou dvě ráno a vy ráno vstáváte do práce:). Frieda je mi sympatická a už se těším na další!

Eevina
06.04.2015 5 z 5

Rozhodně lepší než jednička, tam byl velmi pomalý rozjezd, tady se hned jelo od začátku. Žádné dlouhé úvody nebo dlouhé vysvětlování děje z minulého dílu. Je super, že se zde promítla i minulá dějová linka a stejně tak i úterý je velmi depresivní a temný jako pondělí. Už se těším na středu:) Jenom nedoporučuju číst nejdříve úterý než pondělí, lehce by se v tom člověk ztratil.

mikika
01.04.2015 5 z 5

první díl asi kapku lepšejší, ale úterý je stejně depresivní a stejně promakaný.

kneslova
30.03.2015 4 z 5

Já aSi budu číst všechno co od N.F. vyjde, jelikož z jejich prvních knih jsem byla zcela unesená, tato kniha je zcela v duchu Zlého pondělí. Dobře propracované, hodně psychologické (hlavní hrdinka Frieda je psychoterapeutka). Poměrně dlouhá kniha, čte se dobře, je tam překvapení, opravdu ke čtení doporučuji. Pro mne tam chybí to tajemno navíc....

Kniha Ztracené úterý je v

Přečtených84x
Čtenářské výzvě20x
Doporučených2x
Knihotéce58x
Chystám se číst37x
Chci si koupit4x