Katarze

Katarze https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/387839/bmid_katarze-kWt-387839.jpg 4 474 122

Freyja & Huldar série

< 3. díl >

Maskovaný vrah v kině brutálně ubije dospívající dívku, která tam pracuje, a její mrtvolu nocí kamsi odvleče. Jejím přátelům přijdou z kamarádčina účtu na Snapchatu klipy zachycující, jak prosí o odpuštění. Když se konečně najde tělo, je označeno číslem „2“. Podobný osud potká pár dní nato i jiného mladíka a jeho kamarádi opět dostanou přes sociální média klipy, v nichž prosí vraha o odpuštění. Když se objeví jeho mrtvola, má na sobě značku „3“. Do vyšetřování vraždy se zapojí i Huldar, který tentokrát pracuje pod Erlou. Mají spolu napjatý vztah, neboť museli absolvovat interní šetření kvůli nařčením ze sexuálního obtěžování, k němuž došlo v předchozím dílu série. Neshody je však třeba hodit za hlavu a soustředit se na dopadení nemilosrdného zabijáka. Rrovněž se musejí snažit zjistit, jestli neexistuje dosud neobjevené třetí tělo – mrtvola s číslovkou „1“. Jelikož musí být podle islandských zákonů výslechu mladistvých přítomen psycholog, zapojí se nakonec do vyšetřování i Freyja, přestože zprvu odmítá s Huldarem spolupracovat. Zanedlouho pojme podezření, že možná celý případ souvisí s šikanou, i když ji možná v úsudku ovlivňují vlastní zkušenosti oběti podobného jednání. Všichni tři se shodnou aspoň na dvou věcech: pravda není ani zdaleka až tak prostá. A vrah ještě neskončil.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi

Vydáno: , Metafora
Originální název:

Aflausn , 2016


více info...

Přidat komentář

Nika.
20.01.2024

Právě jsem Katarzi dočetla a tak nějak nemám slov... Yrsa je neskutečná! Miluju každý další díl této série víc a víc... Ovšem konec téhle knihy byl neskutečný...

uzivatel6305
30.12.2023 4 z 5

Tak tohle byla jízda! Za mě zatím nejlepší díl. Yrsa je trochu drastická, ale její příběhy se nevzdalují od pravdy. Šikana je neřešitelný problém, obzvláště mezi dětmi, který má nesmírný dopad na celé okolí.

Hlavní protagonisté jsou fajn, mám ráda, když se takto jejich příběh vyvíjí, i když nikdo z nich není zrovna sympoš. Konec byl trochu moc zamotaný, ale v podstatě logický.

Audiokniha je výborně namluvená. Doporučuji.


snimcibdim
04.11.2023 3 z 5

Třetí díl mi přišel o něco slabší než předchozí dva. Možná jsem se pouze už moc namlsala. Přeci jen se mi zde ledacos zdálo už moc přitažené za vlasy. Má to sice zajímavý námět točící se kolem kyberšikany, ale zároveň tu opět najdeme zbytečně úchylné vyžívání se v mučivých způsobech vraždění. Hrdinové a celé islandské prostředí (a tato série) mě baví a tak dám autorce ještě šanci, ale pokud se dál bude snažit nahnat si čtenáře zbytečným vymýšlením obzlášť úchylných postupů zabíjení, o jednoho přijde.

Arwen777
20.09.2023 4 z 5

Pro rodiče dětí, pedagogy a citlivé duše je toto opravdu těžké čtení. Navíc spousta lidí si vzpomene na ústrky, kterým byli sami vystaveni. Dnes je téma šikany díky sociálním sítím ještě palčivější a aktuálnější.
Kniha obsahuje hrůzné momenty a to nemluvím jen o vraždách, pro mě byly hrozné i výpovědi dětí o průběhu šikany a "citace" ze zpráv, které oběti dostávaly. Také deník jedné oběti. Člověk rychle pochopí bezmoc a vztek rodičů. kteří vnímají neštěstí svých dětí.
Detektivka to byla dobrá, na můj vkus se až moc řešily a rozpitvávaly negativní vztahy mezi vyšetřovateli.
Poslechnuto jako audiokniha.

TomTomis
16.08.2023 3 z 5

Kniha nabízí téma kyberšikany a šikany ve škole. To je skvělé, že kniha na to upozorňuje.
Třetí kniha od Yrsy a musím říci, že si dám dlouho pohov od pokračování. Možná úplně. Neuvěřitelná motivace lidí k vraždě- chápu, ale zároveň nechápu. Navíc ten surový způsob vraždění mi připadal dost nereálný. Autorka má vše dobře vymyšleno, aby jí vše na konci sedlo a nebyl někde nějaký problém. Pro mnohé asi bude kniha oblíbená...

izinkaVENDULKA
09.08.2023 5 z 5

Yrsa opět nezklamala. Stále si rikam kam furt na ty super zápletky chodí. První díl se mi zatím líbil nejvíc, ale to nic na tom, že byla kniha perfektní. A ten konec. Bylo mi nakonec Asti líto, spíš te její dcerky. Skončilo to tak trochu otevřené tou maskou Laufy. Za knihu dávám 5/5*

princesse
08.08.2023 4 z 5

Katarze, pro mě, určitě povedenější než první díl DNA. Zápletka zajímavá a provedení zločinů opět šílené a brutální. Určitě přidám další díl. Jsem zvědavá na další vyšetřování a samozřejmě i na vývoj vztahu hlavních postav.

IHT
19.07.2023 5 z 5

Yrsa je moje srdcovka, tato serie se mi obzvlast libi. Propojeni socialniho tematu s vysetrovanim vrazdy je osvezujici, pritom je spojeni nenasilne a autorka netlaci na pilu (jak se obcas stava). Alespon mne ten apel prisel primereny.
Zapletka je sice predvidatelna, ale to ve finale prilis nevadi. Uz se tesim na dalsi dil :-)

ElizPetrova
16.07.2023 4 z 5

Yrsa je jedna z mála autorek, která ve mě při čtení/poslechu dokáže vyvolat strach a často ve mně po nocích z příběhu mrazilo..vraždy opět dost brutální, konec trochu uspěchaný a možná až na sílu komplikovaná zápletka, ale i tak je to skvělá kniha.

Miliarda
20.06.2023 5 z 5

Třetí díl ze série Huldar a Freya mě bavil od začátku dokonce a za mě osobně se jedná doposud o nejzdařilejší díl ze série. Ačkoliv mi závěr přišel trochu uspěchaný, nesnižuje kvalitu díla jako celku a já jen doufám, že stejné kvality bude i 4. kniha ze série.

lexikon_tf
18.06.2023 5 z 5

Třetí díl ze série s Huldarem a Freyou. Dávám si je hezky popořadě. A opět jsem si knihu užila.

V kině je surově napadena mladá dívka, a mezitím jejím přátelům od ní chodí podivné video zprávy přes Snapchat, ve kterých prosí o odpuštění. Na kamerách z kina je vidět, jak vrah táhne dívku pryč. Její tělo je nakonec nalezeno a je označeno číslicí 2.

Dalším mrtvým je mladík, jehož podobně brutálně zohavené tělo na sobě nese číslo 3. A i tentokrát přátelům mladíka chodí přes sociální sítě divné vzkazy, ve kterých se chlapec kaje.
Najde se někde tělo s číslem 1? Policejní vyšetřovatelé mají co dělat aby jej našli a zabránili dalším vraždám v řadě. Co mají mladí lidé společného, že kvůli tomu museli zemřít?

Velmi doporučuji všem milovníkům thrillerů. Yrsa mě opět přesvědčila, že je mistryní islandské krimi a už se těším na další díl s názvem Poprava.

martineden
08.06.2023 4 z 5

Sjíždím knihy od Yrsy, je to tedy jilzda. Až si někdy říkám, že ten Island je tedy pěkně divokej. Tenhle díl byl výborný, je tedy děsné, co děti dovedou dělat druhým dětem, bohužel nejen v knihách. Tady ten konec mi ale připadal už hodně nesrozumitelný.

vera4669
28.05.2023 4 z 5

Já snad Huldarovi a Freyje přijdu na chuť :) tento díl vůbec nebyl špatný, četl se dobře, nějaké to překvápko pro mě a já jsem spokojená a zkusím ráda i další díl :)

annettka1098
30.04.2023 3 z 5

Třetí díl serie se nečetl vůbec špatně. Oproti první dillu autorka zkrátila kapitoly a přidala více dialogů. Katarze mě ale bohužel neoslovila tolik jako předchozí díl Černá díra.

Líbí se mi, že autorka v každém díle poukazuje na nějakou problematiku ohledně dětí. Nyní bylo zprácováno téma šikany.

Bohužel mi u této serie stále chybí nějaké bližší seznámení s Huldarem a Freyou. Mám pocit, že ani jednoho z nich pořádně neznám a velmi mi to chybí v tom, abych se na další příběh těchto dvou postav těšila.

Celé rozuzlení knihy mi navíc přišelo poměrně složité, zmatené a překombinované.

Lusa
28.04.2023 5 z 5

Tak zatím pro mě nejlepší díl v sérii, Yrsa dokáže vždy překvapit a ten mrazivý konec.

kaca1530
24.02.2023 4 z 5

Po přečtení třetího dílu musím říct,že autorka píše podle stejné šablony. Složité téma, vrazi, které můžeme částečně pochopit a oběti, které je někdy těžké litovat. Do toho záměrné nápovědy autorky, díky kterým od začátku tušíte, odkud vítr vane. Přesto vás to nutí číst dál a to i kvůli opakujícím se postavám. Tentokrát mě překvapil lehce otevřený konec.

vivula
27.01.2023 4 z 5

Tady jsem trošku v rozpacích. Do děje jsem se dostala během pár kapitol a strašně mě zajímalo jak že to teda vlastně bude. Ale někde ve 3/4 knížky jsem se začala ztrácet. Se jmény bojuju od začátku, takže to tomu taky nepřidalo, ale tak nějak jsem prostě od toho konce čekala něco jiného, něco víc. Ale i tak celkový dojem víc než dobrý a jdu číst dál :)

Adinlea
21.01.2023 5 z 5

(SPOILER) Skvele napsano, ale narozdil od prvnich dvou dilu me tady par veci iritovalo. Zaprve otresne chovani Erly v prvni polovine knihy, to mi proste prislo neadekvatni. Zapletka je sama o sobe dost otresna, tema sikany je hrozne syrove a vykreslene dost barevne… Konecne vyreseni a osvetleni pripadu mi prislo prekombikovane a zaver otevreny. Vetsine postav bych s chuti jednu vrazila, naprosto otresne lidske bytosti.
A presne pro tu syrovost je Yrsa vyborna autorka. Nebahni se zbytecne v popisu vrazd, nalezu tela, ale nechava pusobit atmosferu.
Ode me jasne plny pocet hvezd.

gordon13
13.01.2023 4 z 5

Opět prima kniha od oblíbené autorky, velmi napínavá, ke konci již docela
překombinovaná, tím trochu ztratila dech...

Melaanie
04.01.2023 4 z 5

Další skvělý díl od této autorky. Téma šikany bylo opravdu zajímavé a docela i děsivé zvlášť v dnešní internetové době. Myslím si, že šikana je stále trochu opomíjené téma a moc se o něm nemluví, ale mělo by se. V téhle knize je pěkně popsáno, co vše může způsobit a jaké to může mít i následky, jak pro ty co šikanují nebo jsou šikanováni.
Knihu doporučuji a jsem zvědavá na další knihy této autorky.