Fregata pluje kolem světa

Fregata pluje kolem světa https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/40673/bmid_fregata-pluje-kolem-sveta-UfT-40673.jpg 5 42 11

Dobrodružství námořního kadeta Karla Kaliny, kterému se splnil sen a dostal se na fregatu Kniha vyšla v edici Knihy Františka Běhounka pro mládež. Ilustracemi doprovodil Václav Junek

Přidat komentář

Jerry H
25.04.2023 5 z 5

Neskutečné. Nechápu, že jsem se k této knize dostal až teď. Život Karla Kaliny stál určitě za to. Vždycky mě potěší, kolik Čechů bylo a je roztroušených po světě a něco dokážou.

Frizer
06.01.2023 5 z 5

Škoda že kniha není známější a provařenější. Jako většina jsem knihu dostal od rodičů k přečtení a přes první váhání jsem se začetl a nemohl se od knihy odtrhnout. Parádní dobrodružství z doby kdy se i Češi mohli plavit do dáli na fregatách, objevovat exotické oblasti a zažívat dobrodružství. Některé části knihy byly dost napínavé a celkový popis žití na lodi a práce námořníků jsou skvěle zpracovany. Tak jako mě byla kniha doporučena od starší generace, jednou ji předám dál...Jediná škoda je, že konec mi přišel trochu utnutý a kniha mohla být delší či mít více dílů.


kacaabba
06.12.2020 5 z 5

Milý příjemný román pro děti a mládež (ovšem nevím nakolik pro dnešní). Osobně se mi líbil rozhodně více než slavný Verneův román Cesta kolem světa za 80 dní. Více dobrodružné, bližší dětem, protože hlavní hrdina byl mladý kadet a i jsem se více dozvěděl zajímavostí z míst, která navštívili. Jen byl zvláštní, jakoby "ukradený" závěr. Takže za mne díky závěru 4,5 hvězdičky.

martin0352
23.11.2020

Nanalangara Serisumana Mahmaradžiguru Ganačári Najkunanzi. Pamatuju si to dobře??? :)

bob1188
03.10.2020 5 z 5

Milovala jsem tuto knihu jako dítě. Chtěl bych zjistit, jestli byla přeložené do angličtiny. Nevíte náhodou jestli se to stalo a pokud ano jak se jmenuje anglický překlad?

vla_kor
09.06.2020 5 z 5

Skvělá dobrodružná kniha. Četla jsem ji každé prázdniny...

WifiCat
10.10.2019 5 z 5

Perfektní vyprávění. U nás v rodině jí čteme všichni! V dětství na mě měly vliv foglarovky a Fregata. Naprosto doporučuji. Pamatuji si dobu v dětství, kdy se mě ptali: " už jsi četla Fregatu?" Četla a chtěla jsem tam být často s nimi, v kajutě, na výpravách.. Běhounek prostředí krásně popisuje, stačí zavřít oči a hned se ocitnete s Kalinou na daném místě !!

mates112
26.05.2016 5 z 5

Knihu jsem si s chutí přečetla i ve svém vyšším věku. Sice jsem zjistila, že mám velké mezery v zeměpise a uvítala bych u podobných knih mapky. Jinak doporučuji všem - mladým i starším, pěkné, pohodové čtení.

poiu
15.07.2015 5 z 5

Kniha mého dětství, protože táta za mnou chodil a ptal se, jestli jsem už přečetla Běhounkovu Fregatu. Když jsem odpověděla, že ne, říkal vždycky: "Já v tvém věku jsem ji měl už 10x přečtenou!" :o)) To mě neodradilo a knihu jsem si (několikrát) přečetla a musím říct, že mě kniha uchvátila. Bavila mě všechna Kalinova dobrodružství a hrozně jsem chtěla být kadetem c. k. fregaty Jeho Veličenstva Novary. :-)

Bear Reader
27.12.2013 5 z 5

Já mám vydání z roku 1969 a přestože uplynula slušná řádka let od doby, kdy mi Ježíšek knížku naježil, pořád se k ní vracím. Ono to mocnářství nebylo až tak zpuchřelé, jak se nám snažili namluvit ve škole. A zejména u c. k. maríny sloužila spousta Čechů a to buď na velitelských, nebo technických funkcích. O tom si ostatní národy monarchie mohly nechat jen zdát. To jen tak na okraj dnešní doby, kdy je nám stále vtloukáno do hlavy jaký jsme póvl národ, nic nám není svaté a k ničemu se nehodíme.

Bránolog
10.10.2012 5 z 5

Tohle byla asi moje nejoblíbenější dětská knížka. Vůbec mi navadilo, že je tak tlustá a tahal jsem jí s sebou všude možně.