Freddie Mercury: Bohémská rapsodie jednoho života

Freddie Mercury: Bohémská rapsodie jednoho života https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/19377/bmid_freddie-mercury-bohemska-rapsodie-j-EQw-19377.jpg 5 175 43

Zdá se, že všichni víme, kdo to byl Freddie Mercury. Bohem nadaný zpěvák formace čtyř muzikantských individualit Queen. Muž, který skupině propůjčil její nejcharakterističtější ochrannou známku: svůj hlas. Interpret a autor nezapomenutelných skladeb - od Bohemian Rhapsody přes We Are The Champions až po Innuendo. Extravagantní jedinec, libující si v okázalosti hudební i módní. Původem ze Zanzibaru, kde se narodil rodičům perského původu. Homosexuál dlouho skrývající svou orientaci a první skutečně očividná oběť AIDS z uměleckých kruhů, od jejíž smrti uplynulo letos deset let.... celý text

Literatura faktu Biografie a memoáry Hudba a zpěv
Vydáno: , BB art
Originální název:

Freddie Mercury, The Definitive Biography , 1997


více info...

Přidat komentář

Lionela86
01.04.2024 4 z 5

Knížka přečtena díky letošní čtenářské výzvě (hlavní hrdina milovník koček). Queen mám ráda, ale nepovažuji se vyloženě za fanynku, ke knížce bych se bez výzvy pravděpodobně nedostala. Každopádně jsem za to ráda :-) I když tam na mě jakožto na naprostého laika bylo až moc jmen umělců, manažerů a dalších osob z hudební branže, kapel, klubů, desek, písní, letopočtů, ..., které jsem jedním okem pouštěla tam a druhým ven, a občas jsem se ztrácela v "ději" (autorka v rámci asociací sem tam zaskočila o několik let vpřed či vzad), dozvěděla jsem se nemálo zajímavých věcí (nejen) o této osobnosti a Queen obecně (ve filmu Bohemian Rhapsody to bylo dost osekané a zkreslené) :-) Život po boku Freddieho musela být jedna velká jízda a výzva, já si ji užila aspoň v rámci té čtenářské :-)

rakakan
07.02.2024 5 z 5

Nadšená. Spoustu skladeb jsem si při čtení pouštěla na You Tube a sledovala detaily, které byly v knize popsány. Vezměte a čtěte.


lynxir
21.02.2022 2 z 5

Přehršle citací z druhé ruky, bohužel o hudbě se nedozvíte téměř nic. Pokud vás zajímají Freddieho sexuální eskapády, je to kniha pro vás.

Denca.Marsi
18.08.2021 5 z 5

Krásné čtení, občas jsem se přistihla, že mám otevřenou pusu. Je tam spousta informací, které jsem o Freddym absolutně nevěděla. V knize je dobře "vysvětlena" spíše popsána jeho složitá osobnost. Moc krásná kniha jako celek.

Venny345
10.06.2021 5 z 5

Pojďme předstírat, že moje hodnocení nebude subjektivně zabarvené mou láskou ke skupině Queen a Freddiemu. :)
Po přečtení této knihy jsem byla jako smyslů zbavená! Řekla jsem si: "A to sis vážně myslela, že už víš o Freddiem vše?" Tolik překvapivých věcí! Freddie byl úplně jiný člověk, než jak ho média prezentovala. Jeho osobnost byla složitá, ale paní Jonesové se povedlo něco neskutečného, a to přiblížit Freddieho osobnost i nám obyčejným smrtelníkům. Dobře promyšlená struktura životopisu určitě na hodnotě také přidala.
Můžu už říct jen jediné, Freddie, jsi bůh a nikdy nepřestanu toužit slyšet tě naživo, i když to už není možné!

peeetta
01.03.2021 5 z 5

Viděla jsem film Bohemian Rhapsody i muzikál Freddie, obě díla mě nadchla. Z knihy jsem se dozvěděla další detaily o svém oblíbeném zpěvákovi a jeho životním osudu.

Lena1975
04.02.2021 5 z 5

Opravdu moc pěkné čtení.

Edgar
22.08.2020 3 z 5

Mám rád Queen a tu super hudbu, kterou Freddie složil. První album, které jsem od Queen slyšel bylo paradoxně Made in Heaven. Vědel jsem tenkrát jen to, že bylo natočeno po smrti zpěváka. A to mi tenkrát přišlo tak zajímavé, že jsem se stal na několik let fanouškem Queen a Freddieho. Pak jsem víc obdivoval Briana.
To ale neměnilo nic na tom, že jsem hltal rozhovory s Queen, a zajímal se o život Freddieho. Což byla docela chyba, hlavně protože jsem začal poznávat to, že nebyl ten člověk, kterého bych si představoval. Takže postupně padal z mého piedestalu dolů. S ním ovšem nepadala muzika Queen, hlavně protože Queen, ač to bude znít skoro jako rouhání, nebyl jen Freddie. Byla to esence čtyř lidí, která funguje jen pohromadě.
Knihu jsem si chtěl přečíst už dávno, ale to už jsem byl ve stavu, kdy jsem si říkal, že to počká. Počkalo to skoro patnáct let. Přečetl jsem ji, až tom co jsem viděl film Bohemian Rhapsody. Hlavně kvůli tomu, že jsem si velkou část filmu říkal, ale takhle to nebylo. A to mě vedlo k přečtení Bohémská rapsodie. Hlavně jsem se podíval i na dokumet Queen: These Are Days Of Our Live. Ten velice doporučuji, ať už jako doplněk ke knížce nebo k filmu.
Kniha jako taková neobsahovala, teda aspoň až na Freddieho mládí a dospívání, nic nového. O jeho mládí jsem se nikdy moc nezajímal. Hlavně protože to nejzajímavější přišlo až později. Zpětně musím uznat, že to byla chyba. Hlavně protože to nebylo, tak že se rozestoupily mraky a přišel Freddie. Předním byl Farrokh Bulsara, který někde vyrůstal a měl kamarády. Kteří na nej vzpomínají nebo, a to se mi zdálo hodně zajímavé, neví že Farrokh byl Freddie.
Když jsem pak, už četl o jeho slavných letech tak, mi kniha začala říkat, tím nejsarkastičtějším tónem. Ano to je ten, kterého jsi tak obdivoval. Což ve finále nebylo tak špatné. Je fajn když člověk pozná, že ten polobůh z pódia je jen člověk, který má své chyby a démony, jako obyčejný člověk. Jen jsou umocněny slávou a penězi.
Knize jsem dal tři hvězdy, hlavně protože nemám pocit, že to je dobrý životopis, nebo spíš životopis hoden legendy, jako byl Freddie. Hlavně kvůli tomu, že styl jakým to autorka píše, je jako byla nejskalnější groupie, která vynechává, schválně, některé aspekty života svého miláčka a oblíbence. Je ale zase hezké, že v tomhle ohledu je to přiznané, už na začátku, takže s tím čtenář počítá.

Bája89
27.07.2020 5 z 5

Kniha je skvěle napsaná. The Queen jsem měla vždycky ráda, ale po přečtení této knihy jsme se do nich definitivně a celoživotně zamilovala. Hromada faktů a zajímavostí umožní i nám "mlaďochům" nahlédnout do života legendy jako Freddie Mercury. Po dočtení si jen smutně vzdychnete a řeknete si: "škoda ho, kluka šikovnýho".

jaroiva
05.07.2020 5 z 5

Ještě pořád jedu na vlně Bohamian Rhapsody po shlédnutí filmu...
Tato kniha už mi (narozdíl od té Freestonovy, kterou jsem četla předtím) připadá víc jako životopis. Je psaná víc promyšleně, má jasnější rámec. Takže se mi taky líbila, protože byla jiná než ta Freestonova, je psaná z jiného úhlu pohledu, tak jsem ani neměla pocit, že čtu znovu totéž.
Možná by bývalo bylo lepší přečíst si nejdřív tuto a pak teprve tu osobnější Freestonovu. Nicméně jsem ráda, že jsem přečetla obě a tyto dvě mi o legendárním Freddiem stačí. Vrátila jsem se ve vzpomínkách do své puberty a teď musím zase zpátky na zem :)

Vendulik
17.04.2020 5 z 5

Skvělá kniha. Nejlepší kterou jsem kdy četla. Nemám slov.

mira.l
20.12.2019 5 z 5

Zdá se, že jsem na třetí pokus konečně natrefil na zajímavou biografii Freddieho Mercuryho, resp. skupiny Queen. Ono napsat jeho životopis tak nějak více či méně znamená napsat i biografii celé skupiny, dost těžko se to odděluje.

Autorka čtenáře provádí celým Freddieho životem. Začíná v jeho rodišti na Zanzibaru, kde pátrala jednak po jeho rodném listě a také po tom, proč se nikdy moc nechlubil tím, odkud pocházel. Pokračuje jeho školní docházkou jak na Zanzibaru, tak v Indii. Podařilo se jí také dohledat některé z osob, které ho znaly ještě coby nesmělého mladíka.

Dále se kniha věnuje prvnímu období po Freddieho přestěhování do Anglie, formování jeho hudebních začátků a vznik Queen. A poté vlastně více či méně detailně mapuje celou kariéru skupiny, jak jsem uvedl už v úvodu, pojmy Freddie Mercury a Queen se dost těžko oddělují. Takže pěkně od nesmělých začátků a poměrně dlouhého období, než se kapele podařilo zásadně prorazit. Zmiňuje nahrávání jednotlivých desek, turné skupiny, která se postupně vyvinula v absolutní špičku té doby. Samozřejmě se dostává i na proslulé mejdany - některé i několikadenní, se kterými byla skupina proslulá a které, stejně jako koncerty, patřily k tomu nej-, co se tehdy dalo zažít. V případě těch mejdanů tedy jen pro hrstku vyvolených.

Dalo by se napsat poměrně obsáhlé pojednání o celé knize. Ale uvedu už snad jen to, že se v knize postupně rýsuje jednak z pera samotné autorky, jednak z rozhovorů poskytnutých mnoha lidmi, kteří z jakéholiv důvodu a na jakékoliv pozici "byli při tom", složitá osobnost Fredieho, precizního v práci, ale dalo by se říct citlivého, nesdílného a hlavně zpočátku poněkud samotářského v soukromí, milujícího přepych, nákupy, muže i ženy a tvořícího až do posledních chvil... Složitá mozaika života frontmana jedné z nejslavnějších rockových kapel historie se hodně těžko nějak stručně charakterizuje, každý čtenář nechť si z vlastností a osobnosti Freddieho vezme to, co mu je po chuti.

Za mě velice pěkně napsaná kniha, ze třech, které jsem zatím o Queenech četl, jednoznačně nejlepší nebo přinejmenším nejucelenější. Jediné, co mě trochu mrzí, je absence fotek ve vydání z r. 2019.

lenyleny
15.09.2019 5 z 5

Hudba skupiny Queen je moje mládí a vlastně je to hudba, která mne provází dodnes a nic lepšího jsem neobjevila. Je to pro mne hudba pro krásné chvíle, ale neobejdu se bez ní ani když je mi těžko.
Knihu mám v knihovně již déle, ale nějak mne to nelákalo ke čtení , pro mne byla a je skupina Queen a Freddie Mercury něco tak úchvatného a nadčasového že ..... Až potom co jsem viděla film Bohemian Rhapsody jsem si knihu přečetla, i když jsem se tak trochu obávala. Nerada totiž čtu životopisy slavných. Ale kniha mne velice příjemně překvapila Velice ji doporučuji přečíst . Je tam v závěrečné kapitole jedna věta a myslím že je výstižná. Říká ji Jim Hutton "Já jsem přesvědčený, že fanouškům je to ukradený, jestli Freddie byl gay, nebo nebyl. " Pravda, která je prověřena tím, že Freddie Mercury je stále legenda.

Majdalenka
25.08.2019 5 z 5

Jsem fanousek skupiny Queen takze nemuzu jinak.. Knizka drzici se faktu doplnena o spoustu zajimavosti. Povinna cetba pro fanousky

Dolik13
03.08.2019 5 z 5

Patřím mezi Queen - magory. Zajímám se o všechno a tuto skupinu poslouchám den co den. Na začátku knihy jsem byl rozčarovaný, když jsem pročítal předmluvu a kapitolu o Zanzibaru a bál jsem se, že to bude fakt nuda..To se ale brzo změnilo a přečetl jsem jí jedním dechem. Především kapitoly o koncertu v Budapešti a poslední dny Mercuryho byly skvělé. Líbili se mi citace od různých lidí, kteří Freddieho znali i detaily ohledně jeho smrti.
Trošku mě mrzelo, že nebylo více rozvedeno téma koncertu Live Aid v roce 1985 ale to je jen detail. Knihu pro fanoušky Queen rozhodně doporučuji. Show must go on!

petaSk
02.06.2019 3 z 5

Knihu autorka sice psala s úmyslem, aby vykreslila Freddieho celou osobnost i s jeho démony, ale o tom, že měl rád sex a byl gay, se nedá mluvit jako o jeho temné stránce, a to ani v roce 1997. Spíše měla psát o skutečných temných stránkách, jako byly drogy, náladovost, panovačnost a ne to zmínit sem tam a občas tyto věci posunout jen na úroveň jakési klukoviny. Škoda, že autorka si nevytvořila větší odstup od Queen i Mercuryho, protože mi často přišlo, že knihu psala tak, aby si každý myslel, že to byl hlavně klaďas. O samotném Freddiem Mercurym se naštěstí z rozhovorů dozvídáme dost, abychom si o něm udělali vlastní obrázek. I přes časté opakování jeho přátel, že to byl výjimečný a laskavý člověk, tušíme, že to s ním jednoduché rozhodně nebylo.

Co mi hodně v knize chybělo, byly fotografie, které ale v prvním vydání zahrnuty byly. Publikace se četla pomalu, ale obsahuje velké množství informací, které mi pomohly se zorientovat v kariéře Queen. Obsahuje taky spoustu odkazů na popkulturu 60. 70. a 80. let a dává je do kontextu s Freddieho životem.

Rudanek
24.04.2019 5 z 5

K této knize mohu napsat jen jediné-Freddie byl jedinečný člověk.V životě to neměl jednoduché,sice měl hodně přátel,ale motali se kolem něj i lidé,kteří se jako přátelé jen tvářili.Freddie měl rád život a společnost,miloval kočky.A ať už byl jeho život jakýkoliv,byl to jeho život.Freddie byl prostě osobnost,byl úžasný a určitě nejen já ho zbožňuji a obdivuji.

MiLuka78
22.04.2019 5 z 5

Knihu jsem hltala od začátku do konce. Chvíli se smála, chvíli žasla a ke konci už jen plakala. Opravdu krásně napsáno, poutavě, zajímavě a dojemně. Tak, jak by si náš milovaný Freddie opravdu zasloužil.

tess.de.veles
22.04.2019 2 z 5

Dočteno.....Kniha nebyla špatná......jen z ní nejsem tak unešená, jak tady někteří píšou. Asi nejvíc jsem si užila vyprávění od Barbary Valentine.....a musím říct, že jako ženská jsem jí záviděla...., že měla tu čest být s Freddiem.....
Je HO ŠKODA !!! Ale ´vybral ´si sám....Zajímalo by mě, kde teď odpočívá.....

Domisek1
11.04.2019 5 z 5

Moc pěkně napsaná kniha. Mnoho se dozvím.fascinující už od začátku .Čte se defakto sama..

Štítky knihy

hudba zpěváci Freddie Mercury, 1946-1991 Queen (hudební skupina)

Autorovy další knížky

Lesley-Ann Jones
britská, 1956
2005  90%Freddie Mercury: Bohémská rapsodie jednoho života
2020  60%Proč zahynul John Lennon?
2023  67%Legenda Rolling Stones

Kniha Freddie Mercury: Bohémská rapsodie jednoho života je v

Právě čtených18x
Přečtených235x
Čtenářské výzvě30x
Doporučených27x
Knihotéce125x
Chystám se číst98x
Chci si koupit40x
dalších seznamech3x