Franz Peter Kien

Franz Peter Kien https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/103455/franz-peter-kien-103455.jpg 5 1 1

Biografie krátké životní dráhy Petra Kiena (1919-1944), rodáka z Varnsdorfu, který zanechal množství kreseb, maleb i literární práce vyjímečné hodnoty, který díky svým uměleckým i organizátorským schopnostem patřil k těm, kteří pomáhali překonávat strasti nuceného pobytu v terezínském ghettu a je otázkou, jak rozsáhlé umělecké dílo by mohl tento vyjímečný talent vytvořit, kdyby se nestal ve svých pětadvaceti letech v Osvětimi jednou ze šesti milionů obětí Šoa. Vedle reprodukcí Kienových výtvarných prací obsahuje publikace rovněž ukázky jeho básnické a prozaické tvorby a množství dokumentárního materiálu.... celý text

Přidat komentář

milamarus
06.05.2023 5 z 5

Česko-německá (místy jen německá) publikace, která vypráví o jednom mladém muži, o době, ve které žil, o lidech, se kterými se znal. // Vypráví a utichá, vypráví a utichá znovu. Najdete v ní totiž velké množství obrazového materiálu - fotografie, kresby, skicy, akvarely a olejomalby; Peterovy návrhy na obálky knih, návrhy na plakáty a nejrůznější výrobky; několik jeho autoportrétů, jejichž prostřednictvím uvidíte, jak se viděl sám...., přičemž to vše dobře koresponduje s textovou částí s vybranými úryvky z korespondence, úryvky z deníků a z rozhovorů, které autorka s pamětníky vedla, za kterými po světě cestovala. // Díky za tuto mravenčí práci, paní Makarova.
Přidávám štítky a dávám maximální počet hvězdiček. Pomyslnou šestou pak za dobře zvolený formát knihy (=větší formát), který poskytuje dostatek prostoru a času k zahledění se, k vnímání detailů. // Vhodné pro čtvrtou příčku letošní čtenářské výzvy. Mapu najdete na str. 108.

A protože první komentář, připisuji ještě tohle. Po prostudování pramenů a bibliografických informací zvlášť vyzdvihuji výtvarníka Bedřicha Frittu (1906-1944), jehož kresby pro syna Tomáše se staly součástí knihy Ivana Klímy "O chlapci, který se nestal číslem" (vydalo: Židovské muzeum v Praze, 1998). A dále nejmladšího člena rodiny Welsových - Martina Welse (1925-1944), který je spolu se svým bratrem Tomášem (1920-1988) autorem knihy "Sancta Familia" (vydala: Triáda, 2020).

Knihu doporučuji.

--------------------------------------
CITÁT CITÁTU:
To nejhezčí, to jediné velké na naději a důvěře je, že nám umožňují snášet přítomnost!