František Štěpán Lotrinský: Bohatý manžel chudé císařovny

František Štěpán Lotrinský: Bohatý manžel chudé císařovny https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/483205/bmid_frantisek-stepan-lotrinsky-bohaty-m-NY5-483205.jpg 3 23 6

František Štěpán Lotrinský, muž stojící ve stínu své slavné ženy, anebo císař Svaté římské říše, úspěšný podnikatel a rovnocenný partner? Silný muž, toužící po klidu, milující manžel a otec, anebo slaboch, který utíkal ke svým koníčkům, blízkým přátelům a milenkám, či snad geniální obchodník? Prosadit se vedle osobnosti typu Marie Terezie není snadné a může to být o to těžší, když je vaše manželka jednou z nejvýznamnějších panovnic Evropy. Marie Terezie byla temperamentní, sebevědomá žena, která nedovolila, aby někdo zasahoval do jejích rozhodnutí, a to nejen v životě rodinném, ale hlavně v oblasti politiky. František Štěpán se jí na tomto poli nemohl rovnat, proto hledal jiné uplatnění. A byl úspěšný. Projevil se jako velmi talentovaný podnikatel, který několikrát zachránil státní kasu a svou manželku před bankrotem. Byl to pozoruhodný člověk, který nehýbal s historií ani se do ní nezapsal velkými hrdinskými činy, byl mužem v pozadí, který skrytě a úspěšně tahal za nitky velké politiky. V tomto strhujícím historickém románu se dozvíte, zda je možné pozměnit oblíbený citát a tvrdit, že za každou úspěšnou ženou stojí muž.... celý text

Přidat komentář

soukroma
17.09.2022 3 z 5

Jako román je to příliš strohé: nenápaditý styl, nic nového ani zajímavého ani co do obsahu. Zejména je to málo faktografické. Do třetiny jsem zaregistrovala všeho všudy jen asi dva letopočty. Na to, že první čtvrtina je věnovaná Františkovi těsně před svatbou, není jeho předchozí život ukotven v čase vůbec (mj. kdy se dostal na rakouský dvůr?), ostatně se ani nedozvíme, kdy se narodil. Na závěr aspoň je datum úmrtí, ale kompletní biografické údaje včetně rodokmenu/ů výrazně chybí.
Hodnotím jako velice průměrné dílo, prakticky zbytečné.

Elulilinka1
22.08.2022 2 z 5

Po této knize jsem sáhla především z toho důvodu, že mám ráda osobu Marie Terezie a Františka Štěpána jako takovou. Kniha však bohužel nenaplnila má očekávání.
Vím, že se jedná o historický román a ne o beletrii naučnou, ale o samotném císaři se čtenáři mnoho nového nedozví. Přišlo mi, že autor se zbytečně pořád opakoval (například ve Františkově lásce k minerálům), místo toho, aby přinesl nějaké "další" informace. Další věc - časoprostor. Ano, já vím, že stále jde o historický román, ale když je zasazený do doby minulé, nebylo by snad na škodu držet čtenáře "v obraze" - mnohdy jsem pěkně tápala a mohla pouze odhadovat, který rok se zrovna píše atp. V neposlední řadě jsem nebyla úplně zadobře s autorovým stylem psaní. Nejednou se stejná slova opakovala ve dvou větách za sebou, takže slovní zásoba mi moc pestrá tedy nepřišla. Z dialogů mezi postavami jsem taky měla takový zvláštní pocit - jako by byly nedokončené, osekané...
Suma sumárum: pro mě lehký podprůměr, k tomuto dílu se už nejspíš nikdy nevrátím. Téma knihy víc než skvělé, ovšem toto zpracování zdá se mi poněkud nešťastným.

P.S. ale nedá mi to, abych autorovi nedala šanci ještě u některé z jeho dalších knih :D


KnihyČtec
03.08.2022

Tedy pardon, ale ad cérka a MagdaFish bych měl dotaz - mluvíme o stejné knize? četly jste tu knížku, anebo se vyjadřujete k jiné? Nevím, co by tam autor ještě měl napsat. O Františkovi je tam na každé straně, dozvíme se o všech jeho aktivitách, citech, myšlenkových pochodech, o tom, že byl ve skutečnosti docela raubíř, žádný tichošlápek, věci, které jinde nenajdete. To je málo? J.B. Prokop mohl možná víc zdůraznit vztahy v císařské rodině, ale to už přece udělal v "Marii Terezii". Já tuhle knížku chápu jako Františkův protipól k ní - a autor asi taky...

cérka
05.05.2022 3 z 5

Autor se v této knize Františkovi Štěpánovi věnuje tak málo, že naprosto nechápu proč ji po něm pojmenoval.
To už televizní minisérie, věnována Marii Terezii, se životu a osobě Františka Štěpána věnuje mnohem více. Mimochodem Vojta Kotek jako František Štěpán, výborná volba!
Celkově je pro mne kniha zklamáním. Nedozvěděla jsem se vůbec nic nového a i samotné zpracování je velmi průměrné.

MagdaFish
17.03.2022 3 z 5

Na to, že to měla být knížka o Františku Štěpánovi, tak ho tam bylo méně, než bych čekala.
Děj odsejpá, to ano, však je taky většina knížky v dialozích, ale moc jsem se tedy o císařpánovi nedozvěděla. Rozhodně nic víc, než co je na Wikipedii. :)
Ke konci knížky je vidět, že autorovi i editorovi docházely síly a soustředění. A nastoupily překlepy. Z arcivévodů se stávali velkovévodové, z princezny Johanny Gabriely byla najednou Marie Gabriela apod. Škoda. Potenciál by tu byl a téma je vzhledem k oblíbenosti minisérie o Marii Terezii a výborném ztvárnění Františka Štěpána Vojtou Kotkem atraktivní. Jen to zkrátka nevyšlo.

Ladygeront
26.01.2022 2 z 5

Tohle nebyl můj šálek. Sice jsem dočetla, ale škoda času. Celá kniha se táhne, opakování situací, manžel podpantoflák, císařovna egoistická. Na celém světě měla pravdu jen ona. Ještě bych ráda věděla, kde vzal autor tvrzení, že měla ráda Čechy!! Neměla, ani náhodou! Její oblíbený národ byli Maďaři.