František Josef a jeho rodina

František Josef a jeho rodina https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/369278/bmid_frantisek-josef-a-jeho-rodina-z4J-369278.jpg 3 13 5

Sigrid-Maria Grössingová, odbornice na dějiny habsburského rodu, necharakterizuje Františka Josefa I. a jeho éru z historické perspektivy, nýbrž tím, že dává slovo samotnému císaři. Tímto neotřelým způsobem vykreslila velmi osobitý, lidský portrét vladaře, který se již za svého života stal legendou.

Žánr:
Literatura faktu , Biografie a memoáry

Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Franz Joseph und seine Familie , 2016


více info...

pobijecmuch
pobijecmuch
30.08.2021 3 z 5

Zajímavě napsaná kniha, ve které si připomenete základní fakta o Franz Josefovi a jeho rodině.
Nečekejte nic nového. O samotném císaři je i v jiných knihách známo, že byl tak trochu ve stáří suchar a v mládí "dívkař". Toto mu nakonec zůstalo po celý život, protože manželství ze strany Alžběty, zvané Sisi, bylo velmi prapodivné. Sisi svého manžela zřejmě vůbec nemilovala a raději dováděla na plážích Středozemního moře, nebo juchala v Budapešti se švarnými Maďary s velkými kníry.
Konec velké monarchie se blížil a starý pán to na sklonku svého života cítil v kostech.
Jména Macháně a Nývlt v knize, ale nehledejte, ty tam chybí. :-)

konicekbily
konicekbily
13.04.2019 2 z 5

Podivně pojatá kniha založená na fiktivní meditaci stařičkého mocnáře ve vídeňské hrobce. Nemohl jsem rozpoznat, co jsou historická fakta a co asi je fikce slavné autorky. Tedy není to literatura faktu, ani čistá beletrie. Taková nějaká směska.


Jana K
Jana K
10.04.2019 1 z 5

Velmi slabé. O císaři Františku Josefovi máme na trhu spoustu publikací, takže je velmi těžké přijít s něčím novým, neočteným a objevným. Paní Grössingová mu dává slovo prostřednictvím svých myšlenek, což je jistě zajímavý nápad, leč v tomto případě vyšel naprázdno a potenciál zůstal nevyužit.
Tristní je také to, že jako letitá odbornice, zabývající se problematikou Habsburků, se autorka nevyvaruje hrubých chyb, které tak sráží nepříliš vysokou úroveň knihy ještě o stupínek níž.
Více v mé recenzi.

Sisssi
Sisssi
16.04.2018

Jak už je u této autorky zvykem, text má daleko blíže k beletrii než k literatuře faktu. Je neuvěřitelné, že i po tolika letech psaní o Habsburcích si autorka plete arcivévodkyni Isabelu a Terezu a neví, že arcivévodkně Marie Josefa zemřela dávno po Františku Josefovi. Už po pětatřiceti stranách je jasné, že autorka opět nepřekročila svůj stín.

Martin12345
Martin12345
16.04.2018 2 z 5

Ne, autorka nedává slovo císaři, ale píše, co si myslí, že by si myslel císař. Proto i podtitul Císař vzpomíná není pravdivý, takže na rovinu, nejde o žádné vzpomínky císaře. Na druhou stranu, procházka císaře po Kapucínské hrobce a ohlédnutí za životem jeho blízkých je docela zajímavý nápad, ale je to opravdu jen okrajově a velmi stručné.