Frankenstein

Frankenstein https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/393664/bmid_frankenstein-ZHr-393664.jpg 4 1285 217

Kniha patrí medzi jeden z najznámejších gotických románov, ktorý bol viacnásobne filmovo spracovaný a inšpiroval veľké množstvo nových hororových príbehov. Aj napriek všeobecnému povedomiu mnohých prekvapí fakt, že Frankenstein nie je meno samotného monštra, ale jeho vynálezcu. Omylom je aj charakter stvorenia – vyzerá síce ohavne, vo vnútri je však múdry a emocionálne cítiaci. Rozprávajúc svoj príbeh od stvorenia po opätovné stretnutie so svojim tvorcom, odhaľuje nemožnosť nájsť blízkosť vo vzťahu kvôli svojej desivej podobe. Zaväzuje preto Frankensteina, aby mu stvoril jemu podobnú ženu. Tvorca svoj sľub nesplní a netvor zo zúfalstva a hnevu zabije Frankensteinovu manželku. Román sa končí tragicky – netvor prosí svojho tvorcu o odpustenie až nad jeho hrobom, zatiaľ čo on sám zomiera.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Horory , Romány

Vydáno: , FX (Bratislava)
Originální název:

Frankenstein, or The Modern Prometheus , 1818


více info...

Přidat komentář
alef
alef
18.03.2024 5 z 5

Existují věci, které jsou za hranicí – lidského chápání.

A které autoři gotických románů dovedou umně zformovat. Z nezkrocené fantazie tak vznikne hrůzostrašný příběh – jako je tento notoricky známý o Frankensteinovi (který jsem samozřejmě už několikrát viděla v různých filmových/televizních zpracováních, ale nikdy nečetla).

A bylo to docela překvapení, jak moc dobře se mi Frankenstein četl, způsob vyprávění mi perfektně sedl, hned začátek – dopisy cestovatele, mě navnadil - na dobrodružnou cestu ve stylu verneových příběhů (a ty já mám ráda) a pak už přišel na řadu pravý gotický román ___

Vypráví fantaskní příběh o souboji – racionálna s nespoutanou obrazotvorností, nesmlouvavé reality s emocemi – jako je třeba vzrušení z překračování morálních norem – tak to je příběh o Frankensteinovi!

A jaký je Frankenstein?

Je to děsivý sen o stvoření!
Je to umělá bytost – netvor,
kterého nelze včlenit do lidské společnosti.
Je to lidský výtvor – experiment,
který se vymkl kontrole.
A tak zbývá jediné – bez soucitu svůj výtvor opustit!

Jenže ON tu stále ještě je!
Takže, kdo přijme odpovědnost za JEHO činy? – monstrum samo? – a nebo jeho „stvořitel“?

Dříve – v době vzniku Frankensteina (mluvíme tu o sci-fi, či fantasy), ale ani dnes – v době nebývalého rozvoje AI (mluvíme tu o evoluci „strojů“), není lidstvo vůbec připravené - převzít plnou odpovědnost!
___za všechno, co stvoří!

Frankenstein, to je pravý gotický román!

„Nevzpomínám si ani, že bych se kdy byl chvěl strachy při vyprávění nějaké pověsti nebo že bych se bál strašidla. Temnota nijak nepůsobila na mou fantazii a hřbitov byl pro mě pouze místem pro ukládání těl, z nichž život vyprchal a která se ze sídla síly a krásy stala potravou červů “

Ale taky skoro filozofický text _ o morálce, emocích, realitě, racionalitě, a boji dobra se zlem!

„Často jsem se ptával sám sebe, odkud vlastně pramení podstata života.“

„Trpký osten výčitek nepřestane jitřit mé rány, dokud je smrt navždy neuzavře.“

boticelli
boticelli
29.02.2024 5 z 5

Příjemné překvapení, že je Frankenstein úplně něco (někdo) jiného, než co jsem si doposud myslel. Na dvěstě let starý příběh se dá dívat z více úhlů, žádný z nich neztrácí na aktuálnosti a místo aby mi děj naháněl hrůzu, vzbuzoval beznaděj a místy i dojetí. Hlavní téma hraní si na Boha dostává ovšem s momentálním nástupem umělé inteligence vcelku obludný rozměr, možná se máme na co těšit, až tady bude ve virtuálním světě pobíhat vícero takových neukojených “Frankensteinů”.


Ivan F
Ivan F
06.02.2024 3 z 5

Moje dojmy z knihy sú rozpačité. Nebolo to zlé, ale ani dobré. Rozumiem, prečo sa táto viac ako dvestoročná kniha stala klasikou, ale vadí mi (ako pri mnohých iných letitých dielach), ako sa v nej postavy správajú. Je to v jednom kuse zalamovanie rukami, trýznivé výčitky sebavedomia, omdlievanie, dlhé choroby, trápenie a súženie tela a mysle, skrátka, čoho je moc, toho je príliš. K tomu sú všetci dojatí, ronia slzy, vedú sebazničujúce a sebaobviňujúce monológy a tak by som mohol pokračovať. Skrátka a dobre, odškrtol som si ďalší rest z pomysleného čitateľského zoznamu, ale nič by sa nebolo stalo, ak by som Frankensteina vynechal. Asi tak.

Audrina
Audrina
04.02.2024 5 z 5

Přijde mi, že Frankensteina zná každý, ale málokdo zná ten skutečný příběh, který za ním stojí. I já jsem patřila k těm lidem, kteří si myslí, že se jedná o jméno oné příšery.
Ocenila jsem nadčasovost příběhu, myslím si že občasné hraní si na boha vidíme i v dnešní době

stelka_knihomol
stelka_knihomol
26.12.2023 4 z 5

Skvělá kniha, akorát mi dělalo trochu problém se do ní začíst. Pořádně mě začala bavit až od druhé půlky. Taky, jsem od toho asi čekala trošku něco jiného, ale to vůbec nevadí, protože i tak si tento příběh svou slávu zaslouží.

klmonkaa
klmonkaa
13.12.2023 5 z 5

Je to starý román, vtedy sa veci písali inak, určite môžem povedať, že ma to viac dojímalo a zlostilo než desilo... Nechápem, prečo v starých knihách všetci musia hneď reagovať ako dementi, keď vidia niekoho alebo niečo, čo vyzerá odlišne než by malo... :-D
Každopádne, napísané s ľahkosťou danou ženám, čtivé, milé svojim spôsobom.

Rawen616
Rawen616
12.12.2023 4 z 5

Z dnešního pohledu samozřejmě už méně atraktivní, natož strašidelné ale jinak naprosto zásadní nadčasové dílo, které ovlivnilo nejen literaturu a ovlivňuje dodnes. Klasický příběh o člověku, kterému se jeho vynález vymkne z rukou. Zajímavé je to ale zejména "prohozením" rolí, kdy hlavní tragickou postavou která vzbuzuje lítost, i přes hrozně věci které dělá, je právě ono stvořené monstrum a nikoliv jeho tvůrce. Právě při jejich střetnutích a rozhovorech se kniha stává spíše psychologickou a filozofující a řeší se zneužití vědy, přijetí zodpovědnosti za své činy ale také nenávist lidí ke všemu cizímu a neznámému atd. Když uvážíme, že jde o knihu z roku 1818 a napsala ji devatenáctiletá holčina, tak to teda všechny klobouky dolů.

Frizer
Frizer
11.12.2023 4 z 5

Konecne jsem zmaknul tuhle klasiku...v podstate dost podobne jako film s DeNirem. Resp. naopak. Jako zaklad pro mnoho dalsich del je to skvele a na svou dobu nadcasove. Tezko hodnotit z dnesniho uhlu pohledu vzhledem k tomu ze je cela popkultura timto dilem prodchnuta...

JointlieKat94
JointlieKat94
08.12.2023 5 z 5

Pět hvězdiček Frankensteina nemine! I když nevím, jestli nejsou spíš pro to monstrum, které stvořil.

Konečně přišla ta chvíle, kdy jsem zjistila, že Frankenstein není monstrum, ale jeho stvořitel.. ano.. z toho můžete usoudit, že jsem nikdy neviděla film, a já rozhodně mohu říct, že teď po dočtení si ho klidně a ráda pustím.

Podle mně se nejedná o horor (i když v té době, kdy byl napsán asi mohl být) ale o pořádné psychologické drama, román. Na knize je hodně taky znát, že je psána ženskou rukou (popisy míst, pocitů a emocí) ale to rozhodně ničemu nevadí. Však jsem si to užila i tak! (Teď mě tak napadá, kdyby to samé napsal muž, možná by to i víc horor byl?!)

Každopádně to bylo velké wow.
Takové přísloví "pýcha předchází pád" by tomu rozhodně odpovídalo. Člověk, který si myslí, že je Bůh a může stvořit takové "monstrum" by za svůj čin rozhodně měl pykat. Ale když už to monstrum je.. měl by se o něj alespoň postarat. Tak jako otec o svého syna! Monstra mi bylo chvilkama opravdu líto..(no snad nejsem jediná?!)

Kniha se mi opravdu líbila, a myslim, že na tento příběh jen tak nezapomenu.
Těším se na film!

Kateřina259
Kateřina259
01.12.2023 3 z 5

Skvělá klasika, která není hororem jako spíš psychologickým románem. Popisy stvůry byly místy tak detailní, že mi běhal mráz po zádech.

Lenka.Vílka
Lenka.Vílka
23.11.2023 4 z 5

Skvěle podané vyprávění o tom, co je lidskost a jak si musíme dávat pozor na její hranice. Všechny základní emoce a to, co nás pohání i táhne dolů. A není právě tohle ten největší horor? Právě to, co se odehrává v nás, než litry krve, jak si současná generace nových čtenářů představuje, že je definice hororu, a tohle se jim zdá starý?

vslc66
vslc66
31.10.2023 5 z 5

Revolučný gotický príbeh, ktorý pojednáva o dobre a zle, dualizme ľudskej mysle a o morálnych útrapách, ktoré sprevádzajú život génia, jeho rodiny a najbližších; a koniec koncov a výtvor, ktorý vzišiel z mysle tvorcu.
Možno by sa dalo povedať, že dielo je svojím špecifickým spôsobom nepríjemnou manifestáciou sveta budúcnosti, ktorý oplýva oslavou racionality a pozitivistického vývoju vedy a techniky; čo môže veľmi ľahko viesť k strate morálneho cítenia a odcudzeniu sa okolitému svetu - vytrhnutie jedinca z jeho prirodzeného stavu.

Čmeláček
Čmeláček
27.10.2023 5 z 5

Pro mě je tahle kniha nadčasová klasika. Četl jsem ji teprve teď, ale to mi vůbec nevadilo. Sice už to nepůsobilo tak strašidelně jako v době, kdy byla napsaná, no ale to byla fakt zanedbatelná drobnost. Za mě definitivně skvělé čtivo! :)

katka134
katka134
15.10.2023 3 z 5

Příběh je hodně rozvláčný, popisný a spíš smutný než hororový.
Ovlivněna filmem, jsem čekala víc
hrůzných situací.

Doubravka1975
Doubravka1975
11.10.2023 5 z 5

Tak za prvé bych tohle dílo vůbec nenazvala hororem, je to spíš psychologické drama a za druhé až doteď jsem si myslela, že Frankenstein se jmenuje to stvořené monstrum. Na to že autorka tohle napsala roku 1818 a bylo jí tehdy 19 let, tak klobouk dolů, je to nadčasové dílo. Příběh totiž vůbec není o monstrech, ale hlavně o lidech. O jejich touhách, zodpovednosti a morálce a hlavně posuzovat a odsoudit někoho jen podle toho jak vypadá a přitom mu nedají jednu jedinou šanci....
Začátek teda divný, nezajímavý, než jsem pochopila , že ty dopisy vypráví mořeplavec a pak až zase na konec, který do toho zapadl

TessieB
TessieB
28.09.2023 3 z 5

Ve své době určitě kniha musela být revoluční a šokující. Z pohledu dnešního (otrlého) čtenáře hororů může být kniha však docela nezáživná až nudná. Do čtení jsem se často musela nutit a přestože je rozdělena do krátkých kapitol a sama o sobě není nijak dlouhá, trvalo mi docela dlouho ji přelouskat.

Zmiu
Zmiu
30.08.2023 4 z 5

Žádný film Frankenstein jsem neviděla, ale i tak jsem z populární kultury měla nějakou představu, o co jde. Nicméně ta představa byla dost mimo. Tím, že jsem se teď pustila trochu do čtení gotických románů, tak vidím, jak je jim blízký i tento. Příběh s mnoha odbočkami, vyprávění ve vyprávění a tragičnost postav, která se táhne celým příběhem. O horor určitě nejde, u této knihy jsem se nebála, kde na mě kdo vybafne, jen jsem cítila úzkost z toho, jak postavy pomalu míří ke svému tragickému konci. Kromě této linky mě velmi zaujala linka zeměpisná, neboť se podíváme na různá místa, která jsou detailně popsaná, a také výběr knih, které jsou zmíněné.

bukiet
bukiet
07.07.2023 4 z 5

Stephen King rozdělil ve své knize Danse Macabre prvotní horory na příběhy o Příšeře beze jména, o Vlkodlakovi a o Upírovi a samozřejmě ke každému z těchto typů uvedl základní literární dílo. V případě Příšery beze jména nemůže jít o žádný jiný titul, než o knihu Mary Sheleyové Frankenstein. Příběh dnes už jen málo strašidelný, o to více filozofický. Máme právo hrát si na Boha? A jsme schopni ustát všechny povinnosti z takového činu? A jako čtenář se ptám, kdo v příběhu je vlastně tou příšerou? Mladý a jistě hezký vědec, nebo jeho strašlivý výtvor? Výtvor, který se tak dojímá nad Utrpením mladého Werthera, ale svou krásnou duši nemá komu ukázat, protože každý vidí jen jeho hrůznou podobu.

jirijanovotny
jirijanovotny
05.07.2023 3 z 5

Kniha je jiná. Je jiná, než jsem si ji představoval.
S postavou Frankensteina a jeho monstra (nechť se jmenuje taky Frankenstein po svém stvořiteli) jsme všichni seznámeni díky nesčetným filmům. Čekal jsem, že kniha bude více ani nevím co přesně. Asi více akční, více čtivá, více zajímavá.
Místo toho jsem se začal už někdy kolem strany 30 nebetyčně nudit. Rozvláčné popisy absolutně zbytečných událostí, košatá oslovení a popisy emocí mi doslova lezly krkem.
Nějak jsem se prokousal zhruba do půlky knihy, kde to začalo být opět zajímavější. Stále ta akce nebyla nic extra a momentů "teď jsem pohlcen knihou" bylo opravdu jen pár, ale i tak si kniha zaslouží tří hvězdy. Kdysi to muselo být fakt dílo.

Jane2016
Jane2016
02.07.2023 4 z 5

Frankenstein, příběh, který všichni podvědomě známe, víme, o čem je, ale troufnu si tvrdit, že už menší počet lidí tento dechberoucí příběh četlo. Sama to tak totiž mám. Viděla jsem spoustu filmů s tímto tématem, ale knihu jsem si nikdy nepřečetla!

Knihy z edice CooBoo Classics se dočkaly nového překladu od renomovaných českých překladatelů a jejich texty tak co nejvíce odpovídají originálu. V této edici jsou knihy jako Zvířecí statek, Emma, Obraz Doriana Graye či například Petr a Lucie. Nesmrtelné klasiky, které jsem četla a všechny zbožňuju!

Po dočtení mám opravdu velikou radost, že jsem se k příběhu konečně dostala, protože je úchvatný. Ten styl, kterým je kniha napsaná, to, jak jste jako čtenář absolutně fascinovaný a místy i vyděšený, to se stává opravdu málo kdy. Pokud jste ještě tento nesmrtelný hororový příběh nečetli, tak se do něj vůbec nebojte pustit. Stojí za to!

Po dočtení jsem měla hororovou náladu a pustila jsem si film s Danielem Radcliffem a Jamesem McAvoyem s názvem Victor Frankenstein. Ten Vám musím jednoznačně doporučit, pokud milujete filmy a zároveň Vás i zaujal Frankenstein!