Druhá dívka

Druhá dívka https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/371985/bmid_druha-divka-NUL-371985.jpg 4 43 18

Frank Marr série

1. díl

Frank Marr, dnes soukromé očko, dříve elitní vyšetřovatel kriminálky ve Washingtonu D.C. Přemíra stresu z náročné práce, kterou léčil stále delšími lajnami kokainu, ho stála místo a dnes je tam, kde je. Totiž před domem jednoho drogového gangu, který chce vyloupit a zdarma si tak opatřit pořádnou zásobu koksu. K jeho překvapení však v domě nalézá uvězněnou mladou dívku, která ho prosí o pomoc. Tím však celý příběh pouze začíná, někde totiž ještě je druhá dívka a policie již hledání vzdala. Jednou policajt, navždy policajt, v sázce je nevinný život a Frank rozjíždí vlastní pátrací akci v nejhorším kriminálním podsvětí obchodníků s drogami a bílým masem.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: , CPress
Originální název:

The Second Girl , 2016


více info...

Přidat komentář

broskev28
18.10.2023 3 z 5

Koupeno ve výprodeji Albatrosu, a zpočátku velké rozčarování: hlavní hrdina nejen že fetuje (a koks dokonce krade těm, které sleduje z pozice soukromého detektiva), ale rovněž jeho vyjadřovací schopnosti se dostaly na úroveň lidí ze stoky; pochybuju, že by si tohle bez důvodu dovolil překladatel. Ještě víc mě rozčarovalo opakované - a podle mě chybné - slovo oxycotin; tady už si nejsem jistá, kdo je na vině, ale je mi to celkem fuk, prostě mi to vadilo.
Po přečtení první stovky stran, kdy jsem se musela přemlouvat, abych pokračovala (a pokračovala jsem pouze proto, abych pochopila název knihy), se děj jakžtakž rozběhl, na fetování, případně na intimní chvilky na toaletě ve zrychleném ději už nebylo tolik času. Přesto soudím, že o nic nepřijdete, když tuhle knihu na své čtenářské pouti vůbec nepotkáte.
P.S. J.D. je asi autorův dobrý kamarád, případně kámoš někoho v nakladatelství, jinak si to neumím vysvětlit.

mol378
04.07.2021 5 z 5

Příjemná, zábavná, napínavá, uvěřitelná tak trochu old school detektivka, sympaticky zhýralý detektiv, tvrdý, ale nikoli superman, který má své skryté slabé stránky. To beru, doufám, že pokračování bude. Moc mi to zpřįjemnilo začátek dovolené, jdu si dát jamesona. Zaplať Bůh nejedu v drogách.


S.partan
07.08.2020 2 z 5

Už druhá kniha po sobě s odfláknutou redakční prací. Tomu říkám pech. Těžko říct, jestli to byla chyba překladatele nebo korektora (u překladatele to asi začalo), ale zjevně někdo přeložil z originálu všechny členy "the" a díky tomu se kniha hemží zájmeny ten, ta, to... po sto stránkách už jsem byl na text skoro alergickej. A samotnej příběh tomu moc nepomáhá. Nevěřím tomu, že se to Deaverovi, kterej má na obálce jednu větičku, mohlo líbit. Není tam nic. Hlavní hrdina je nesympatickej hňup, co sežral všechnu moudrost světa a veškerý detektivní výsledky získává jen vydíráním a zastrašováním. Takhle opravdu ne, rychle si jdu něčím spravit chuť...

Adýsek69
03.04.2020 4 z 5

Po dlouhé době jsem knížku přečetla velice rychle. Většinou se mi chce u knížek spát, ale jen ty od kterých nemůžu odejít jsou dokonalé. A tato patří mezi ne. SUPER!!!

Roubas
29.12.2019 4 z 5

Skvělá detektivka se sympaťákem Marrem a odvrácenou tváří Washingtonu. Čekejte drogy, gangy, prostituci ale také jednoduchý jazyk, propracovanou zápletku a děj plný poctivé policejní práce, kterou si Marr prokládá poctivýma lajnama koksu. I přes tenhle jeho nezdar mi přirostl k srdci, protože s hnusem, se kterým se setkává jedná právě tak, jak si zaslouží a nehraje si na žádnou morální autoritu. Jestli se vrátí, rád budu u toho, ale možná bych ho radši poslal na odvykačku.

Víťa89
17.12.2019 2 z 5

Tuctová americká kriminálka.

Marcelaalecram
30.05.2019

Nějak se nemohu začíst. Zrovna nemám nic jiného ke čtení, tak je to pro mě trochu utrpení. Navíc kniha obsahuje hodně překlepů, asi nejvíc, co jsem kdy v knize viděla a to jsem teprve v půlce. Vidím v komentářích níže, že za půlkou to bude lepší, tak to tedy zkusím dočíst.

Sirius
08.12.2018 4 z 5

Mám rád knihy od Kena Bruena. A pořád tak nějak doufám, že se k nám zase jednou vrátí... a tak jsem zatím rád, když narazím na knížku, která je psaná alespoň v podobným duchu. A zatímco minulý rok mě dostaly Sirény, letos je to Druhá dívka. Její hrdina je ten samej případ jako Jack Taylor - jede v drogách, chlastu, jeho život balancuje na okraji propasti. Nemluvě o tom, že Swinsonův styl má švih, jde až na dřeň a je prostě takovej bruenovskej. Jinak ale na to Swinson jde z úplně opačný strany než Bruen. Ostatně v sobě nezapře bývalýho policajta (a jeho přístup je úplně jinej než Paula Finche a Kena Bruena). Frank Marr, Swinsonův hrdina, vyšetřuje případ, noří se do bahna, ale zase moc nefilozofuje. A zábava je to obrovská, jen by to chtělo tak o sto stran zkrátit. To by to bylo naprosto dokonalý. Hrozně moc doufám, že Marr bude v češtině pokračovat, tohohle autora bude totiž byla škoda.

Modrina
06.12.2018 2 z 5

No... Asi už tu bylo vše řečeno. A možná jsem jen čekala víc. Knížka se mi četla špatně, dvě hvězdy dávám kvůli druhé půlce, která byla přecejen o trochu lepší.

Nestorkea
18.11.2018 2 z 5

SPOILERY! Ať se na mě nikdo nezlobí, ale tohle prostě ne. Prvních 200 stránek bylo vyloženě utrpení a vážně jsem přemýšlela nad tím, že ji nedočtu. Ale nemám ráda nedokončené věci a doufala jsem, že mě autor něčím překvapí. Nepřekvapil. Hlavní hrdina prostě nutně potřebuje fet a prachy, tak náhodou narazí na unesenou holku. A pic ho, najednou má hledat další. Vlastně ani neví, proč tu práci vezme-můj typ je: protože má vymletou kebuli z lajn koksu, prášků a alkoholu. Ale i tak je geniální, plně koncentrovaný, jako jediný ví přesně, koho se na co ptát a (pozor, překvapení!) pohřešovanou nakonec najde. Fakt nevěřím, že by si ta smečka policajtů nevšimla, že na něčem jede.. Fakt nevěřím, že by zarputilejším vyslýchaným stačilo pohrozit "uříznutím péra" a hned by spustili.. Prostě tomu celému nějak nevěřím. Posledních asi padesát stránek už byl Frank celkem sympaťák, snaha o šokování čtenáře drsným slangem se trochu zmírnila (nebo jsem si zvykla?), ale nepřišlo žádné překvapení. Jo a číst kapitolu o tom, jak někdo "sedí na hajzlu, s**e a přitom mu z nosu teče krev", mi opravdu připadá jako zbytečnost.. Z úcty k autorovi a za neortodoxní metody dávám 2,5 hvězdy.

čef
30.07.2018 5 z 5

Po dlouhé době zase kniha o soukromém detektivovi nic nepřikrášlující ze života dnešních pubescentů v USA. Drsný příběh "odejitého" policisty s mnoha vlastními problémy bezohledně hledajícího ztracenou "druhou" dívku je prostě to nejlepší, co jsem v tomto ranku v poslední době četl. Řadím také k nejlepším dílům americké drsné školy detektivek např.Hammet, Chase, Ross Macdonald a další.

jasmína
19.07.2018 4 z 5

Dobře se detektivka četla, jen nevím, zda ve druhém díle nebude už bývalý policista potřebovat odvykací kúru v léčebně....

Hella
15.07.2018 2 z 5

Vysloužilý detektiv Frank byl i přes svou odpudivou závislost poměrně sympatická postava, ale děj se děsně táhl a ta spousta drogových dealerů mi prostě splývala. Za mě pouze průměrné dílko.

Zrzavá_Tereza
12.06.2018 5 z 5

Ano, ano, ano! Tohle jsem si náhodou půjčila z knihovny a byla jsem nadšená. Detektiv sympaťák, i když dost průserář a na rovinu řečeno - feťák. Čtení jsem si užila, krátké svižné kapitoly mi sedly. A myslím, že tohle se bude líbit milovníkům seriálového Dextera, dost mi ho hlavní hrdina připomínal :)

astra3
29.05.2018 3 z 5

Vcelku čtivá detektivka. Detektiv pod vlivem kokainu mě moc neuchvátil.

lenka.g
21.05.2018 4 z 5

Když jsem viděla to hodnocení (95%), patrně jsem čekala nějakou bombu. A ono je to jenom docela slušná detektivka, podle mne tak na 85% maximálně. Třeba proto, že poldů, co nejsou moc čistí, už tu byla spousta, nebo proto, že vlastně neumíráte napětím, prostě jen čekáte, jestli tu holku najde, nebo ne, a to je všechno.
Ale čte se to hezky a hlavní hrdina je vlastně sympaťák :)

Killingjoke
05.05.2018 4 z 5

Za mě spokojenost a přímý zásah do mého, v detektivkách asi až moc vyhraněného vkusu. Knížku jsem dnes přečetl na jeden zátah během dopoledne, což vypovídá za vše... Druhá dívka je pouliční sociální noir ze současného Washingtonu, líznutý velmi příjemnou dávkou moderní drsné školy. Soukromé očko a bývalý polda Frank Marr má jednu špatnou a pak taky jednu zvláštní vlastnost. A to je neustálá chuť na kokain a neustálá chuť na čerstvé grepy. Přesto přese všechno je to zásadový sympaťák každým coulem. A to i ve chvílích, kdy začne brát případ víc osobněji než je zdrávo a využije k tomu neortodoxní metody, nad nimiž by ochránci lidských práv zběsile lamentovali rukama...

Styl příběhu, který David Swinson zvolil pro Druhou dívku bych směle připodobnil ke stylu mých oblíbenců Price, Pelecanose a Lehaneho, i když je více odlehčenější a nemá takové drtivé myšlenkové dopady, nežli u zmíněných pánů. Na své by si mohli přijít také příznivci výborného seriálu The Wire. Frank Marr se musí vypořádat s gangy zneužívající mladistvé a přítomnost drog sálá snad z každé stránky. Není divu, že v takovém světě drogám podlehnout i ti nejlepší policisté... Mě tyhle kriminálky, které si vystačí s obyčejným civilním zlem a špínou z ulice prostě baví. Jsou na hony vzdálené překombinovanosti a hrané temnotě všech těch severských škvárů, se kterými jsem již po několikerém pokusu naprosto skončil (vážně jsem se zapřisáhl). Takže, pokud nutně potřebujete, aby se hlavní hrdina jmenoval třeba Olaf, nosil tlustý kabát, neustále se mračil a už na padesáte straně řešil pátou šestou brutální vraždu, rozhodně se Druhé dívce vyhněte velkým obloukem! Vy ostatní, kteří jste z trošku podobného těsta jako já, určitě vyzkoušejte. I když je zde akce pomálu, rozhodně to není nuda. Frank Marr je vážně dobře napsaný detektiv a pokud vyjde i jeho další případ, budu mezi prvními, kdo si jej koupí.

encyklopedie
16.04.2018 5 z 5

CPress se povedl odchyt docela dobré "moderní" soukromoočkové detektivky .....
Frank Marr jede sice na vlnách kokainu, ale jako soukromé očko je docela sympaták...... moc se nepere, moc nepoužíví bouchačku, za to má hlavu, na rozdíl od některých lidí......
Pátrání po pohřešované dívce, v uličkách plných drog se výborně čte .....není to žádný výbušný thriller se spoustou mrtvol a krve ....ale pohodové čtení na dvě krátké odpoledne ....
100%