Francouzský cop

Francouzský cop https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/495040/bmid_francouzsky-cop-640b438f534cd.jpg 3 24 9

Příběh rodiny Garretových, Mercy, Robina a jejich tří dětí – Alice, Lily a nejmladšího Davida – začíná na první společné dovolené v létě roku 1959 a pokračuje sledováním jejich životů v průběhu desetiletí až do pandemie covidu v roce 2020. Děti se osamostatňují, odcházejí z domova a poté se Mercy začíná naplno věnovat svému koníčku, malování, a odchází od Robina. Své lásky a zklamání prožívají i jejich děti se svými partnery. Rodina se rozrůstá, občas se všichni scházejí, ale jejich životy se přesto vzdalují. Nejvíce je na rodinu fixovaný stárnoucí David, kterému se stýská po častějších kontaktech a stmelené rodině a melancholicky přirovnává spletité osudy jejích členů k francouzskému copu.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

French Braid , 2022


více info...

Přidat komentář

Boruvka22
04.02.2024 3 z 5

Tohle byla velmi zvláštní rodinka. Matku Mercy jsem nějak nemohla vystát, jinak ostatní postavy byly v pohodě.
Je to průměrná kniha, nenadchne ale taky neurazí. Takové oddechové čtení.

Annannas
27.12.2023 2 z 5

Příběh docela běžné rodiny bez výraznějších zvratů. Asi si za chvíli ani nevzpomenu, že jsem knihu četla.


Téra
15.09.2023 3 z 5

Příběh jedné rodiny v průběhu desetiletí. Při každé kapitole jsem si připadala, jak kdybych přijela na návštěvu, abych zjistila co je nového a zase odjela, poté co jsem zjistila, že se vlastni nic zajímavého od poslední návštěvy neudálo. Moc mě to nebavilo. Jelikož se každá kapitola primárně věnovala jinému členu rodiny, tak jsem ani neměla žádného oblíbence, kvůli kterému bych chtěla číst dál a dál.

Lucienka220
12.09.2023 5 z 5

(SPOILER) "...Rodiny si takhle navzájem pomáhají - skrývají pár nepříjemných pravd, dovolí si pár sebeklamů. Malé laskavosti."
"A malé krutosti..."
Knížky Anne Taylor nemohou zaujmout všechny. Zdánlivě se v nich nic neděje a zároveň se v nich odehrává moc věcí. Takových obyčejných, běžných věcí, co se dějí ve všech průměrných rodinách, se kterými se asi většina z nás setkává. Nečekejte v příběhu žádné dramatické zvraty (z celé knihy se jeví jako nejdramatičtější výlet do New Yorku), děj plyne poklidně a příběh popisuje radosti i starosti úplně všedních lidí. Někdo může takovou knihu o běžné rodině považovat za nudnou, pro mne je to určitý zdroj útěchy, že i lidé jinde mají to svoje.
Tentokrát se v knize seznámíme s rodinou Garrettových, Robinem a Mercy a jejich třemi dětmi, Alicí, Lilly a Davidem, a potom i s jejich detmi. V několika epizodických kapitolách s nimi prožijeme více než šedesát let. Poznáme zručného Robina, Mercy, která prožije dva životy ( i když tím, co provedla Desmondovi ztratila mé sympatie), nejprve život matky a manželky a potom život umělkyně, impulsivní Lilly a jejího druhého manžela Morrise, moc příjemného člověka, schopnou a velitelskou Alicí i citlivého Davida a jeho ráznou manželku Gretu. S Alicinou dcerou Kendall a babičkou Mercy se vydáme na osudový výlet do New Yorku.
Situace se v rodině opakují, pozměňují a proměňují, proplétají a zase uvolňují jako při pletení francouzského copu.

Pepina19
30.08.2023 5 z 5

Moc hezké čtení. Životní osudy členů jedné rodiny v průběhu let. Manželé Mercy a Robin a jejich tři děti, Alice, Lily a David. Líbilo se mi to.

iška
09.08.2023 3 z 5

Takové pohodové, poklidné čtení.
Ještě jsem přemýšlela, co mi na knize úplně nesedlo. Je velmi dobře napsaná, dobře se četla, ale musím si přiznat, že jinak mi nic nedala.

Marcela52
14.07.2023 5 z 5

Dojemný příběh jedné rodiny začíná v padesátých letech minulého století a pokračuje sledováním životů jejích jednotlivých členů až do současnosti. Opět jsem ocenila autorčinu dobrou znalost psychologie i velmi čtivý styl. Doporučila bych tuto knihu na dovolenou jako příjemné oddechové čtení, které vás nejen zaujme a pobaví, ale také přiměje k zamyšlení, jak funguje vaše rodina.

bookcase
17.06.2023 5 z 5

To mi tak káplo do noty a sedlo. Poklidný příběh jedné rodiny, ve kterém se nic dramatického neděje. Prostě žijí a na jejich vzájemných vztazích autorka poukazuje, jak nás rodina formuje, jaké vztahy v ní můžou panovat... Nemusí se přece pořád něco dít, někdy člověk potřebuje číst i něco klidného.

eva3992
27.05.2023 4 z 5

Seznamte se s Garrettovými! Rodina, která vypadá na první pohled v pořádku. Možná, že i na ten druhý. Ale když se dostanete pod povrch

Klasická rodina, rodiče a tři děti. Budeme je sledovat od roku 1959 až do současnosti. Děti se osamostatní, najdou si své lásky, rodina se bude rozrůstat. Matka Mercy se po odchodu dětí z domova bude naplno věnovat svému koníčku, i když to znamená opustit manžela. Lásky i zklamání, menší a větší setkání, stesk po rodině, to vše a mnohem více najdete ve Fracouzském copu.

Rodinné vztahy to je oblíbené téma autorky Anne Tyler. Její knihy miluji, to, jak dokáže vykreslit atmosféru. Kolikrát mám pocit, že do knižní rodiny prostě patřím. Bylo tomu tak i tentokrát.

Nečekejte žádnou velkou akci, ale poklidné vyprávění z rodinného života. Někdy úsměvné, jindy smutné i bolavé. Autorka vybrala jen několik okamžiků a příběhů a díky nim si můžeme udělat obrázek rodinného života. Tušíme zde i tajemství, které by nám mohlo přiblížit, proč se k sobě chovají tak, jak se chovají.

Je to zdánlivě obyčejný příběh, a přitom tak hluboký. Probudil ve mně emoce. Donutí nás přemýšlet, rozruší nás, ale i pohladí po duši.

Najdete tu také spoustu krásných a chytrých myšlenek, tak jak to autorka umí. Číst její knihy je pro mě vždy zážitek.

Pro ty, kteří knihy Anne Tyler čtou rádi, je tato novinka povinnost a pokud jste ještě žádnou nezkusili, je Francouzský cop ideální volba pro seznámení se s její tvorbou.