Francesco Tirelli a jeho zmrzlinářství

Francesco Tirelli a jeho zmrzlinářství https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/418792/bmid_francesco-tirelli-a-jeho-zmrzlinars-P8F-418792.jpg 5 45 9

„Petr měl tak rád zmrzlinu, že si každý den našel záminku projít kolem zmrzlinářství Francesca Tirelliho. Někdy si koupil pár kopečků, někdy se zaskočil podívat dovnitř, jindy jen nakoukl skrz výlohu.“ Petr je židovský chlapec, který žije se svou rodinou v maďarské Budapešti. Francesco Tirelli je Ital, který se do Budapešti přestěhoval a otevřel si tu zmrzlinářství. Petr do Francescova zmrzlinářství pravidelně chodí, protože zdejší různobarevné zmrzliny tak báječně voní a chutnají. Potom vypukne válka. Petr, jeho rodina i mnoho dalších lidí se nutně potřebují někde ukrýt. A Francesco dostane nápad… Kniha Francesco Tirelli a jeho zmrzlinářství je příběhem o přátelství, odvaze a ochotě pomáhat. Malý Petr (Jicchak) byl tchán spisovatelky Tamar Meirové. Ta si jeho pozoruhodné vyprávění vyslechla a rozhodla se o něm napsat knížku.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Pro děti a mládež

Vydáno: , Práh
Originální název:

Chanut ha-glida šel Francesco Tirelli , 2019


více info...

Přidat komentář

simca9342
24.08.2023 5 z 5

Silný příběh, který je narozdíl od jiných dětských knih, které jsem o druhé světové četla mnohem pravdivějši. Autorka nejen, že vyučuje na židovských školách, ale k židovské víře má blíže než si myslíte.
Hlavní postava z knihy byl její tchán. Zemřel, ale hrůzy války přežil.
Zpět k příběhu, ať se dozvíte proč v něm hraje roli obyčejný zmrzlinář, ale zato osoba s velkým srdcem. Malý Petr miluje zmrzlinu více než cokoli jiného. Místní zmrzlinář Francesco měl rád své zákazníky, ale Petra si velmi oblíbil. Připomněl mu své vlastní dětství, kdy sám také hodně rád cítil chuť zmrzliny na jazyku. Podle slov své mámy měl zmrzlinu v břiše, ale on ji měl později ve své hlavě. Myšlenka postavit si podnik a prodávat nejen zmrzlinu se přes protesty a posměšky okolí nakonec změnila ve skutečnost.
Později k němu začal chodit Petr tak často, až mu maminka říkala, že se do zmrzlinářství jednou nastěhuje. Ve srandě , ale nevěděla, jak blízko je pravdě...
Obsahem poutavé knihy je také poválečný osud osob, ale kouzlo příběhu musí čtenář objevit sám

marketa3815
27.03.2023 4 z 5

U nás četla osmiletá dcera, líbilo se jí, že tam všichni jí zmrzlinu, nelíbilo se jí, že válčili.


Zuzvil
31.10.2022 5 z 5

Toto byla absolutně skvostná knížka, která je krásně zpracovaná, jak obsahově, tak ilustračně a také je inspirována skutečnými lidmi, což ji přidává ještě více ke chvalozpěvům, které na ni především já, ale i dcera, pějeme. Kniha velmi jemně a z jistým nadhledem seznamuje děti z holocaustem a co v té době zažívali Židé, a samozřejmě nejen oni. Opravdu mi zpracování a podání přišlo velmi povedené a za nás obě chci knihu moc doporučit.

Myrna
04.08.2021 4 z 5

Krásný lidský příběh, krásné ilustrace, příběh je svojí zjednodušenou formou pochopitelný pro děti. Jen by možná stálo za to tento krásný příběh více rozpracovat do podrobností. Určitě doporučuji!

Nielada
14.07.2021 5 z 5

Vřele doporučuji. Krásné ilustrace, skvělá cesta, jak seznámit malé děti s holocaustem.

Kniholenka9
09.12.2020 5 z 5

Dětská kniha s krásnými ilustracemi, která byla milá a poučná.

Vakalik
29.02.2020 5 z 5

Knížka pro děti, vyprávějící o 2. světové válce. Kniha je nádherně ilustrovaná.

Anna27
19.02.2020 5 z 5

Jsem ráda, že vznikají knihy, které dokáží mírnou formou sdělit dětem informace o válce, Židech a celkově 2. sv. v. Určitě tuhle knihu použiji i na besedy. :)

bibi.r
06.01.2020 4 z 5

Další příběh o druhé světové válce a židovství pro nejmenší děti (od 4-5 let).
Příběh je dostatečně dramatický, ale zároveň lehce stravitelný a myslím, že i srozumitelný.
V mnou čteném vydání byly přehozeny strany (tisková chyba).

Štítky knihy

globální problémy pro děti od 7 let

Autorovy knížky

Tamar Meir
izraelská, 1976
2019  93%Francesco Tirelli a jeho zmrzlinářství

Kniha Francesco Tirelli a jeho zmrzlinářství je v

Přečtených44x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených2x
Knihotéce4x
Chystám se číst11x
Chci si koupit5x
dalších seznamech7x