Francesca di Rimini

Francesca di Rimini https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/154287/bmid_francesca-di-rimini-154287.jpg 3 16 3

Dramatické dílo Jana Nerudy není rozsáhlé a upadlo v zapomenutí. Děj své jediné tragédie Francesca di Rimini zasadil Neruda do renesanční Itálie. Příběh nešťastné Francescy provdané z politických důvodů za znetvořeného šlechtice dojímá dodnes tragickým osudem ženy, které bylo zapovězeno naplnit své skutečné city, za něž nakonec zaplatila životem. Tragédie inspirovaná Dantem byla napsána a uvedena v roce 1860 a do jisté míry vyšla ze snah českých divadelníků o původní reprezentativní drama ve velkém stylu. ... celý text

Divadelní hry Literatura česká
Vydáno: , J. Neruda
Originální název:

Francesca di Rimini , 1860


více info...

Přidat komentář

Isew
09.02.2023 4 z 5

K této divadelní hře jsem přistupovala s obavami. Jana Nerudu znám zejména jako prozaika a básníka. To, že napsal i divadelní hru, byla pro mě novinka. Musím přiznat, že obavy byly zbytečné. Zpracoval téma nešťastné lásky, která vyústí v tragédii. Netušila jsem, že postavy dramatu byly opravdu reálné a Nerudovo drama věrně kopíruje skutečný příběh. Velmi příjemné překvapení.

čika
26.06.2019 3 z 5

Hodnotím rozhlasovú hru, ktorá je pekne spracovaná. Inak je to z môjho pohľadu klasická "rozprávka", až na to, že žabiak sa princom nestane.


katina
08.08.2018

Rukopis pana Nerudy bych v tragickém díle nepoznala, ale stojí za přečtení.