Frajer

Frajer https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/187726/mid_frajer-Egt-187726.jpg 5 33 9

Příběh paralympijského vítěze a mistra světa v cyklistice. Cyklista Jiří Ježek (1974) je nejúspěšnější hendikepovaný sportovec paralympijské historie a také jeden z nejznámějších českých sportovců současnosti. Navzdory těžkému úrazu (v jedenácti letech přišel o nohu) se od svých dvaceti let věnuje cyklistice – o pět let později se poprvé dostal na vrchol a na začátku 21. století se stal profesionálním sportovcem. Už mnoho let získává nejcennější trofeje sportu hendikepovaných – zlaté medaile na paralympijských hrách, tituly mistra světa a Evropy. Často také startuje po boku nejslavnějších „zdravých“ profesionálů na významných závodech na celém světě. V roce 2013 se představil v rámci časovky jako oficiální předjezdec na Tour de France. Svůj start na Tour označil jako další sen, proměněný v nádhernou realitu. Do přípravy nového vydání knížky zasáhla Jirkova nehoda na mistrovství světa v americkém Greenville v srpnu 2014. Při hromadném spurtu silničního závodu došlo k hromadnému pádu – nejhorší zranění utrpěl právě Jirka. Lékař a záchranáři byli naštěstí ihned na místě, a tak ho – s mnohačetnými zraněními – rychle stabilizovali a převezli do nemocnice... V tomto vydání knihy tedy Jiří Ježek popisuje svoje úspěchy i nezdary, ale – vzhledem ke svému úrazu v Americe – se taky sám sebe ptá, co bude dál. Dokáže se znovu přiblížit někdejší formě? Neskončí tímto pádem jeho závodní kariéra? Už několikrát dokázal, že se umí s těžkostmi poprat. Znovu se „najít“ a začít znovu. Je rozený bojovník... Z fyziologického hlediska mohl před Greenville zvládnout nejen olympiádu v Rio de Janeiru, ale i v Tokiu v roce 2020. Ale nebude mít zranění následky, které ovlivní jeho výkonnost? Jiří Ježek si určitě najde jinou oblast, dá prostě vědět, že tady je.... celý text

Žánr:
Literatura česká

Vydáno: , XYZ (ČR)
více info...

Doubravka1975
Doubravka1975
18.03.2024 5 z 5

Motivující a inspirující silný životní příběh jednoho velkého Frajera - Jiřího Ježka, který ve svých 11 letech přišel o nohu.
Příběh o tom, že i velký úraz má v životě nějaký smysl
Doporučuji !

xxtom
xxtom
12.02.2023 4 z 5

Pan Ježek je neuvěřitelný dříč a zaslouží respekt a obdiv.


jaroiva
jaroiva
23.07.2022

Neskutečný životní příběh J. Ježka je velkou inspirací a lekcí pro všechny, kdo se někdy vymlouvají, proč že něco nejde.
Kniha už je bohužel zastaralá, měla jsem vydání z roku 2008, a od té doby se hodně změnilo i u JJ. Proto jsem to nedočetla.
Chce to číst spíš další rozšířené vydání z roku 2015. Zúčastnila jsem se ale jeho přednášky a naprosto mě jeho příběh uchvátil.
Co sedí každopádně, je název.
JJ je Frajer. Má můj obdiv.

Lo3ce
Lo3ce
01.03.2021 5 z 5

Parádní. Jirka je Frajer, Borec, Hrdina. Překvapuje mě, že jsem o něm nikdy neslyšela, a to přesto, že díky sportovně založenému manželovi vidím sportovní zprávy v podstatě denně. Překvapivý je i nízký počet hodnocení a komentářů této povedené knihy. Škoda, o takových lidech bychom měli vědět, zaslouží(me) si to.

bruntal
bruntal
24.07.2020 5 z 5

Wau! Příběh Jirky Ježka jsem přibližně znal, přesto mi kniha odhalila spoustu nových skutečností. Měl jsem to štěstí zúčastnit se jeho posledního, rozlučkového závodu v září 2017 na Strahově. V závodě skončil na třetím místě. Loučil se tedy "na bedně", přesto působil velmi skromně. Velký sportovec a velký člověk.

kika 13
kika 13
14.12.2016 5 z 5

Dostalo mě to fakt velmi zajímavé čtení a poučné.Člověk si má plnit sny,ale pan Ježek je pro mě opravdu frajer .....to co on dokázal kloubouk smekám.A je opravdu úžasné jakou má ženu Soňa se k němu opravdu hodí.

Jack93
Jack93
09.06.2016 5 z 5

Jestli má někdo problém s názvem knihy, může si trhnout nohou! Vhodnější název by člověk nevymyslel. Jiří Ježek je opravdovej FRAJER! Dech beroucí příběh! Mám rád sport, ale o cyklistiku se nezajímám, přesto jsem životní příběh Ježka četl jedním dechem. Trochu mi to připomnělo životopis Arnolda, kde se ve velké míře rozepisoval o kulturistice, která mě také nezajímá, ale do čtení jsem byl tak ponořen, jako kdybych četl o NHL, kterou považuji za nejlepší soutěž na světě...

Jsem moc rád, že jsem si tento životopis pořídil. Jsem pozitivně/optimisticky naladěný člověk, ale Ježkův příběh mi přidal spoustu energie navíc. A zároveň si musím klást otázku - existují nějaké hranice, za které člověk už nemůže jít? Mají lidské sny nějaké omezení? Jiří Ježek je živoucí důkaz toho, že jakýkoli náš sen můžeme proměnit v realitu... Věřím tomu na 100 %. Nevím jak ostatní, ale já jsem tu na světě proto, abych si plnil sny, to je podle mě nejlepší způsob, jak prožít plnohodnotný život...

A ještě se nabízí jedna otázka, která se objevila v samotném úvodu knihy. "Neštěstí nebo dar?" Odpověděl bych takto: Neštěstí, které Jiří Ježek nezlomnou vůlí proměnil v dar...

Zahonek
Zahonek
10.09.2015 5 z 5

Druhé aktualizované vydání je asi o třetinu silnější než to první, přibylo pár fotek, pár kapitol. A když silnější, tak nejen počtem stran, ale také emočně. Přece jen od roku 2007, kterým první "Frajer" končil, se toho v Jirkově životě dost událo. Paralypiáda v Pekingu, v Londýně, úvodní jízda časovky Tour de France, vážný úraz... Pro mě byla paradoxně nejemotivnější kapitola o doteku Tour de France. Když jsem se pročetl k odstavci začínajícímu větou: "Starší muž, který stojí vedle paní starostky, má oči zalité slzami.", náhle jsem si uvědomil, že i já je mám zalité slzami...

Zahonek
Zahonek
27.05.2015 5 z 5

Super knížka o velmi zajímavém životě výjmečné osobnosti. Kniha je velkou inspirací. Přiměje vás zamyslet se nad zajímavým faktem: Proč na jedné straně hodně zdravých lidí za svůj život nic nedokáže, jen se poflakují a proplouvají, vymlouvají se na banální problémy. A na straně druhé, že hendikepovaní mnohdy dokáží věci, nad kterými i zdravému člověku zůstává rozum stát.