Fragment

Fragment https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/25325/fragment-25325.jpg 4 32 7

Autor v knize předkládá fantastickou směsici vědecky pojatého líčení, naprosté fikce a napínavého dobrodružného románu. Příběh začíná prologem, jenž se odehrál v roce 1791; tehdy jedna z lodí pátrající po vzbouřencích z legendární lodi Bounty narazila na osamocený ostrov v jižním Pacifiku a členové posádky ke svému nemilému překvapení zjistili, že na něm žije cosi velice nebezpečného; námořníci vysazeni na břeh byli do jednoho během několika minut mrtví. Vzápětí se ocitáme v současnosti k ostrovu připlouvá loď Trident, která má za úkol nalézt a natočit pro televizní program zajímavé formy života na odlehlých ostrovech, a veze na palubě skupinku vědců různých oborů. První setkání s ostrovem končí katastrofálně několik lidí je v mžiku zabito a sežráno prapodivnými dravými bytostmi, a to přímo před kamerami, které točí pro živé vysílání. To samozřejmě vyvolá náležitý rozruch, všichni se ale domnívají, že se jedná o nahraný podvod. Ti, kterým se podařilo uniknout, se snaží zorganizovat další výpravu, která by ostrov blíže prozkoumala. Nenechte si ujít to nejlepší od dob Jurského parku a seriálu Ztraceni!... celý text

Přidat komentář

matogeminimato
22.11.2023 3 z 5

Čo sa stane, ak v 21.storočí účastníci reality show,, cesty okolo sveta" objavia ostrov tisícky kilometrov vzdialený od najbližšej pevniny? Na ktorom je ekosystém úplne odlišný od nášho a žijú tam,, prehistorické "zvieratá, pre ktoré aj dinosaury by boli delikatesou? Pre pár ľudí začína v okamihu boj o život.... A vlastne je v ohrození celé ľudstvo.... . Niečo na spôsob,, Strateného Sveta" od A. C. Doylea, ale oveľa drsnejšie .

Eyghon
04.11.2018 4 z 5

Akční příběh o výzkumu ostrova, na kterém je ekosystém úplně odlišný od našeho (a mnohem smrtonosnější). Kdyby si autor odpustil dlouhé přírodovědné přednášky, bylo by to za 5*. Na druhou stranu jsem se poučil - např. o zvířeti, co se jmenuje "strašek" jsem předtím nikdy neslyšel (a jeho vlastnosti v reálu jsou fantastické).


Filatov
28.03.2018 2 z 5

Bohužel těžko hodnotit, protože Fragment není dobrá kniha. Začátek vypadal velmi nadějně a jak tady již někdo přede mnou psal, také jsem čekal dinosaury. Nakonec to však oni nebyli, ale o to vůbec nejde, protože z toho mé zklamání nepramenilo. Na můj vkus knihu srazilo moc vědeckého lamentování, které pro mě nebylo záživné. Knihu jsem četl, abych byl dějem v akci a ne abych na iks stranách četl detailní popis pitvy živočicha a tak dále.

KellyH
31.10.2013 4 z 5

Jak by vypadal život, kdyby se odvíjel naprosto a dokonale odříznut od civilizace. Trochu jsem se těšila na dinosaury - nemám tušení proč, ale byla jsem přesvědčená, že tam budou - čehož se mi sice nedostalo, ale zato se mi dostalo skvělého napínavého příběhu, boje o přežití a snahy poznat nový život. Ze začátku jsem si nemohla příliš zvyknout na menší písmo než obvykle bývá, ale to se nakonec nějak zvládlo. Co se samotného příběhu týče, tam mi vadily hlavně neustálé popisy oblečení - jakou značku má tričko, jakou boty, kalhoty atd. Jako - nic proti, ale tohle bylo chvílemi vážně přehnané, ale naštěstí se to tam vyskytovalo hlavně na začátku. Taky mi přišlo, že se občas nedá vyznat v tom, kdo co zrovna říká, ale to zase taková tragédie nebyla a příběh jsem si dokázala užít i tak.

Ronin Roujin
28.06.2013 4 z 5

celkem slušný "zoologický" horror .)

nightlybird
13.12.2011 5 z 5

Fragment mne příjemně překvapil, neváhám dokonce tvrdit, že je příslibem do budoucnosti. Četl jsem ho takřka bezprostředně po Wyndhamově Pavučině a tak se nabízí bezprostřední možnost srovnávání. Vlastní syžet není až tak nový – vzpomeňme na Doylův Ztracený svět.
Fahy si jako enklávu případného civilizačního rizika vybral podobně jako Wyndham ostrov.
Na rozdíl od Wyndhama ale nasadil hned od stručného úvodu děj takřka akční, který ale je stále v mezích přijatelného a možného. Rovněž jeho postavy působí věrohodně – takové typy a týpky můžeme potkat i u nás ať už ve vědeckých nebo mediálních kruzích. Co je ale podle mne hlavním přínosem knihy jsou vědecké přednášky a diskuse a celá řada „přírodopisných“ detailů, které jsou vkládány do děje zcela nenásilně a v dávkách, které je ochoten akceptovat i čtenář, kterému je tato problematika lhostejná. Navíc je řada myšlenek takto prezentovaných napsána tak, že skoro nutí čtenáře k ověřování, co je reál a co produkt Fahyho fantazie (řekl bych dost bujné).
Fragment tak pobaví a současně i rozšíří obzory v oblasti přírodních věd nám, kteří nejsme patřičně vzděláni. Já si rozhodně početl a navíc toho vím teď hromadu o korýších, zatím jsem znal jen ty s kterými se setkáváme na jídelních lístcích. Takže jak milovníkům SF, tak i „přírodovědcům“ všeho druhu mohu k přečtení docela dost doporučit. A autora zařadím do svého hledáčku – snad od něj opět něco vyjde.

Hendrychova.K
27.07.2011 4 z 5

Pro milovníky sci-fi je toto skvělá kniha.

Autorovy knížky

Warren Fahy
americká
2009  75%Fragment

Kniha Fragment je v

Přečtených34x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených3x
Knihotéce34x
Chystám se číst14x
Chci si koupit1x