Fosilie

Fosilie https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/165969/bmid_fosilie-165969.jpg 5 4 1

Nejzajímavější ukázky fosílií zachovaných v kamenech a jantaru. U každé fotografie popiska. Stručný atlas zkamenělin rostlin a živočichů s pokyny pro sběratele. "O něčem tak starém mluvíme jako o ""fosilii"", avšak proces fosilizace je mnohem složitější a podílí se na něm více faktorů než pouhý věk. Staňte se spolu s námi paleontologem."... celý text

Literatura naučná Příroda, zvířata
Vydáno: , Svojtka & Co
Originální název:

Fosils , 1998


více info...

Přidat komentář

Jordanka9
31.05.2021 5 z 5

Úplně nahodou jsem tento fascinující atlas fosilií objevila v krajské knihovně v regálu geologie. Útlá knížečka malého formátu Fosilie- praktický průvodce světem zkamenělin je 13. titulem z řady Obrazový průvodce. Vydalo nakladatelství Svojtka &Co. roku 1998. Z anglického originálu " Fosils" přeložil náš známý paleontolog a pracovník NM RNDr. Vojtěch Turek.
V úvodních kapitolách se čtenář dozví (zopakuje si) :
- jak vznikají fosilie
- jak hledat fosilie
- o metodice sběru fosilií
- co je to geologický kalendář ( přehledně éry, periody, epochy)
Pro osvěžení paměti- nyní žijeme v kenozoické éře, čtvrthorní periodě, holocenní epoše.
Ve speciální části jsou řazeny fosilie těchto organismů postupně:
Prvoci
Rostliny
Bezobratlí
Obratlovci
vždy s příslušnou ikonou
U každé položky vždy název, průvodní text s charakteristikou, barevná fotografie fosilie, skupina organismů, perioda, výskyt, ikonka pro organismus a v žlutém obdélníčku 3 až 4 písmenková zkratka periody ( viz geologický kalendář na str.15.
Doporučuji, sama bych si přála knížečku vlastnit. Takže knihovnice mě budou opakovaně připomínat, že tuhle knihu už jsem si dříve půjčila.
Závěrem bych ráda doporučila DVD "Cesta ke kameni", kde se můžete blíže seznámit s RNDr. V.Turkem a dalšími úžasnými osobnostmi.