Forrest Gump

Forrest Gump https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/365329/mid_forrest-gump-Cnv-365329.jpg 4 1365 260

Forrest Gump série

1. díl >

„Byť idiotom neni žiadna sranda,“ vraví Forrest Gump, hrdina skvelého románu, ktorý je dôkazom toho, že životná múdrosť nejde vždy ruka v ruke s vysokým IQ. Na pozadí osobného rozprávania hlavného hrdinu je vtipne vykreslený obraz americkej spoločnosti druhej polovice dvadsiateho storočia. Román je výpoveďou muža, ktorý ako zaostalé dieťa začal školskú dochádzku v pomocnej škole, neskôr však prešiel neuveriteľnými peripetiami: dostal sa na univerzitu, ako vojak bojoval vo Vietname. Živil sa najrôznejšími spôsobmi. Stal sa podnikateľom a milionárom. Svoj život i situácie, do ktorých sa dostal a z ktorých akoby mimochodom šťastne vyviazol, opisuje s neodolateľnou úprimnosťou. Pod povrchom naivného hlupáčika sa však skrýva mimoriadne citlivý, dobrosrdečný človek, ktorý o svojom osude rozpráva s neopakovateľným nadhľadom. Príbeh si prostredníctvom filmového plátna získal srdcia divákov na celom svete. Určite zaujme aj vás.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

Forrest Gump , 1986


více info...

Přidat komentář

mila2411
02.11.2023 5 z 5

Film je super. Knížka toho hodně přidává a neskutečně moc baví. Přečteno a moc se líbilo. Pak po letech posloucháno jako audio - a tady je to geniální - Jan Hartl to dává neuvěřitelně!!!

KingNut123
17.09.2023 2 z 5

Netušil jsem, jak moc se knižní Forrest Gump liší od toho filmového. V podstatě by se dalo říct, že se jedná o úplně jiný příběh a jiného Forresta, než kterého známe z filmového plátna. Docela mi chyběl ten citlivý, ohleduplný, milující syn a přítel v podání Toma Hankse. Tenhle Forrest se až moc zaobírá sám sebou, což se mi docela protivilo.

Knížka mi přišla v některých místech až moc "ujetá". Hlavní protagonista zažívá dobrodružství, která jsou pro obyčejného smrtelníka nereálná (nad kapitolou z džungle a vesmíru stále kroutím hlavou). To, že Forresta doprovází opičák, se kterým se dorozumí, je také docela zvláštní, ale budiž. Myslím, že kniha by se dala sumarizovat přirovnáním: "Přišel k tomu jak slepý k houslím." Ve filmovém zpracování jsem si zamiloval postavu poručíka Dana, ale to, co Winston Groom provedl s jeho knižním protějškem, mi vhání slzy do očí. Ve filmu se mi líbilo, že Dan, došel k vykoupení, přesněji, jak řekl Forrest: "He made his peace with God." Ten knižní se mu zdaleka nepodobá.

Pro milovníky filmu, kteří nečetli knižní adaptaci, bych doporučil, aby si nekazili zážitek z filmu a "romantizovaného" zpracování Forresta Gumpa, jelikož si myslím, že valnou skupinu lidí, knižní Forrest Gump zklame.


m2056
07.09.2023 5 z 5

Tak tohle člověka baví i proto že příběh je dost odlišný než je film.

Lele61
07.08.2023 4 z 5

Už dopředu podotýkám, že nejdříve jsem viděl skvělý film s Tomem Hanksem v titulní roli. Ale ani knížka nezklamala a nebyla špatná. Neuvěřitelný životní příběh naivního a bezelstného Forresta Gumpa je vykreslen poutavě a s místy až absurdním humorem. Představuje věrný obraz Ameriky, která se snaží bilancovat nelehké období po vietnamské válce.

Daura
13.06.2023 5 z 5

Moc ma to bavilo. Príjemné oddychové čítanie plné humoru.

Sitting-Bull
16.05.2023 2 z 5

Popravdě řečeno, nečekala jsem, že pro mě bude tato kniha takovým zklamáním. V 99 % případů kniha jasně předčí film. Toto je jeden z těch pro mě velmi vzácných, kdy ne. Už to, že jsem knihu začínala číst několikrát a pokaždé zoufale odložila a přitom film mám tak ráda... Jenže u knihy je to tím, že Forrestovo vyprávění mi trhá oči a lezou mi z něj zuby z dásní. Bohužel si všímám každičké chybičky a hrubky v jakémkoliv textu, který čtu, takže u knihy jsem trpěla jak zvíře, a proto jsem ji opakovaně odložila. Pak jsem zjistila, že existuje načtená audiokniha, tak jsem zajásala, že si konečně budu moci Forresta Gumpa vychutnat jako knihu (která je přeci vždycky lepší, než film) a pustila se do ní...
Kniha je načtena Janem Hartlem s jeho výtečným hlasem a skvělým přednesem. V audiu mi již nelezly zuby z dásní, přeci jen běžném v hovoru je na leccos člověk zvyklý. A pak přišlo zklamání. Příběh je zpočátku dobrý, ale později tak šroubovaný a tak přitažený za vlasy, že mi v hlavě rázem začaly hvězdičky padat níž a níž. Oproti lidskému příběhu z filmu v knize dostaneme něco podobně nepravděpodobného, jako je Stoletý stařík. Humor oceňuji, i u Staříka jsem se bavila, ale nějak se mi z toho příběhu vytratila ta lidskost, kterou měl příběh na filmovém plátně. Pokud bych nesrovnávala s filmem, dala bych klině o 1-1,5 hvězdičky více, takhle je to jen za 2*/5. A stejně jako u Staříka, ani zde již druhý díl zkoušet nebudu.

jitka3027
20.02.2023 5 z 5

Spousta z nás jistě viděla film a i tady je film něco jiného než kniha. Je to neobycejne obyčejný příběh outsidera s velkým srdcem. Doporučuji každému.

Amneris
28.11.2022 4 z 5

Poslouchala jsem jako audioknihu v podání herce Jana Hartla. Velmi mě překvapilo, jak moc se liší kniha od filmového zpracování. Za mě je lepší film než kniha, už jen díky úžasnému hereckému výkonu Toma Hankse. Ale i tak je kniha moc milá a určitě stojí za přečtení :-)

markinho962
25.11.2022 4 z 5

Knižní předloha jednoho z nejlepších filmů všech dob je oproti filmové verzi košatější co se do obsahu týká, ale zde vidím, jak někdy scénáristi dokáží převrtat knihu a udělat z ní ještě lepší film. Některé kapitoly Forrestova života jsou až moc fantastické a nereálné, že se to musí brát s nadhledem, jen ve filmu to působí reálněji a nějak to vše lépe zapadá. Kniha 3,5 z 5, film 5 z 5

bookworm
19.11.2022 3 z 5

Forrest Gump - to je fenomén "béčkovej" knihy a prvotriedneho filmu. Ja som pred čítaním film nevidela, a tak som nemala žiadne očakávania. Asi do polovice to vyzeralo celkom seriózne (hlavne vojna vo Vietname), no ale od vesmírneho letu a džungle sa rozbehla úplne bláznivá komédia. Na knihe som sa pobavila rovnako ako na knihách od Arto Paasilinna alebo na Spolčení hlupců od J.K. Toole. Nebolo treba hľadať žiadne hlboké myšlienky, poučenie, skrytý zmysel... len sa pobaviť. Mňa osobne bavila rozkolísanosť autorovho spôsobu písania (aj keď si myslím, že to bolo čaro nechceného...) - chvíľami to vyzerá ako seriózny príbeh, vystupujú tam uveriteľné postavy s pochopitelným chovaním (Jenny, vojaci, športovci...), ale potom do toho všetkého vpadne groteska a bláznovstvo akokeby to bola iná kniha. A keď sa to zase na chvíľku zrovná, príde ďalšia dávka. No a toto sa od polovice knihy stupňuje ad absurdum. Asi to záviselo od množstva alkoholu, čo autor pri písaní spotreboval. Niekoho to naštve (plne chápem) a niekto iný, ako ja, príbeh s úsmevom skonzumuje a ide sa ďalej ;) Dvojku ale určite čítať nebudem.

katerina4252
03.11.2022 5 z 5

Kniha jednoznacne lepsi nez film. A to hlavne proto, ze kniha je vtipnejsi, blaznivejsi a ne tak ucajdana jako film. A to rikam s respektem k Tomu Hanksovi, ktery je skvely herec. Ale filmari proste pribeh skoro prepsali, uplne jinak zakoncili, vyhazeli z pribehu zajimave postady atd. atd. Ani se nedivim, ze sam autor knihy byl z filmu velmi zklamany. Uplne nechapu jak ady vsichni pisou ze film lepsi, kdyz prakicky se jedna jen o vybrakovani napadu, vzhledem k tomu ze film to tak odlisny. To si rovnou mohli napsat svuj pribeh a ne takhle zkazit tak humornou knizku.

bookemma
04.10.2022 5 z 5

Asi se budu řadit k minimu populace, ale já film neviděla.
A tak jsem tedy absolutně neměla očekávání, a to se vyplatilo. Moc se mi příběh líbil, Forresta mi bylo místy líto, a ty krevety...no jak jsem mu rozuměla...vstávat za svítání a celý den zasvětit práci venku...a mít požitek z toho, co dělám, jen a proto, že to dělám...

Majký_
20.09.2022 4 z 5

/AUDIOKNIHA/
Člověk se neubrání srovnávání s filmem, ale když se vám povede při četbě od tohoto nutkání alespoň částečně oprostit, čeká vás skvělá zábava. Velmi se mi líbil knižní konec a třeba postava Jenny pro mě vyznívá sympatičtěji než ve filmu. Jsem moc ráda, že existují obě verze příběhu, ač v mnoha věcech odlišné, obě skvělé. K audioknize - vynikající výkon Jana Hartla a zasloužené ocenění.

cube6
08.09.2022 4 z 5

Nestává se mi často (vlastně skoro nikdy), abych použil jednu větu, která hraničí skoro až s rouháním, ale zde to prostě jinak nejde : Film je lepší.
I když se to těžko srovnává, protože obě verze se od sebe hodně liší. Až jsem se divil, jak moc.
Filmový Forrest je prostě takový hodný a naivní prosťáček a v knize tomu tak úplně není, i když je to taky totální blboun, ale trochu jinak.
Kniha je určitě fajn, ale asi se k ní už nikdy nevrátím, což nemůžu říct o filmu, který jsem viděl už tolikrát, že bych to nedokázal ani spočítat.

Hodnocení : 7/10

zandu
09.08.2022

Tohle se nedá číst. Odloženo po pár stránkách...

Martina291086
21.07.2022 4 z 5

Hodnocení knihy po shlédnutí filmu nevyznívá zrovna nejlépe. Ale to jen proto, že Tom Hanks je prostě nejlepší herec a nasadil laťku snad nejvíc, co mohl. Kniha s krásným příběhem a dojemným koncem. Rozhodně doporučuji přečíst.

iceVS
14.07.2022 5 z 5

Jsou dny v životě lidským... kdy je asi nejlepší varianta strávit ho s Forrestem :-)

Ale je to marný, film je o chlup lepší :-)

BDŠkodič
12.07.2022 4 z 5

Já nevím, že je tolik lidí zklamaných. Ano, knížka je opravdu jiná než film. Ale to automaticky neznamená, že je horší, protože Tom Hanks nasadil laťku dost vysoko. I tak mě knížka místama bavila a ke konci byla smutná. Osobně jsem ráda, že jsem to četla.

Katka2382
01.06.2022 5 z 5

Film i kniha super,ale ten film asi trochu víc.

Pítrs85
05.05.2022 3 z 5

Tak já vám teda něco povim, vono estli tohlencto chcete srovnávat s tím slavným filmem, tak to teda hodně blbě děláte, páč knížka a film zase dvje různý vjeci jsou a nedají se teda jako vůbec srovnávat. Takhle můžete enom přemejšlet, jestli takovej Forrest mohl někdy někde vůbec eksistovat, páč když to byl teda ten idijot, tak jakto, že prožil život ne za dva, ale aspoň za tři lidi? Ono teda tahlencta knížka je jako dost ftipná, ale jako některý ty kapitoly už mi připadaly tak trochu přehnaný, třeba ten vesmír a tak. No a čtu a čtu a koho tam nevidím jako Johna Lennona (kterýho jsem tam, narozdíl od toho filmu, fakt neviděl, což mě teda jako dost naštvalo, a já se na něj tak těšil). No co bych vám k té knížce ještě jako povjeděl... No třeba ta opice, můžete si vsadit, že když se v literatuře objeví orangutan, bude to skoro vždycky ta nejsympatičtější postava. Ale co já můžu vjedět, když jsem ten ;-)