Železný helm

Železný helm https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/42933/forgotten-realms-maztica-zelezny-he-ITF-42933.jpg 4 22 5

Forgotten Realms - Maztica série

1. díl >

ŽELEZNÝ HELM je prvním dílem Maztické trilogie. Je novou ságou Douglase Nilese, založenou na fantastickém pozadí FORGOTTEN REALMS. V koutech světa, které jsou velmi vzdálené od známých Zapomenutých říší, se nalézá exotický kontinent Mazticy. Tam se mladá otrokyně, Erix, dozví o mocném osudu, jenž na ni bohové vložili. V té době se za mořem připravuje osudná výzkumná výprava. Výzkumníci, legie zkušených žoldnéřů, se plaví na západ, aby objevili národy primitivní krutosti smíšené s vysokou kulturou; s brutálními krvežíznivými bohy a bohatými poklady. Pod praporem jejich bdělého boha, Helma, si legie první z těchto zemí podrobí. Erix vidí svou zemi napadenou cizinci, známý svět se kolem ní hroutí a její děsivý osud se začíná neúprosně naplňovat…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Fantasy

Vydáno: , Návrat
Originální název:

Ironhelm , 1990


více info...

trudoš
trudoš
13.02.2022 3 z 5

Běžný standard fantasy epiky, který neurazil, ale ani příliš nedojal. Sice mě bavil svět inspirovaný kulturou Mayů a Aztéků, vadila mi ale průhledná zápletka, která se v podstatě ani nesnaží o nějakou originalitu a spoléhá pouze na to, že díky exotickým kulisám má to podstatné v kapse. A ono to v rámci série Forgotten Realms asi i funguje, protože vyprávění přináší do cyklu něco nového, ale při srovnání s jinou fantastikou sklouzává Železný Helm bohužel do osidel šedivého průměru.
Příběhu chybí výraznější hrdinové, kteří by v hlavě zůstali déle než hodinu po dočtení (přičemž těch podstatných je tady všehovšudy pět) nebo alespoň proměnlivý děj, jehož osnova by vám nebyla jasná už po první třetině. Na obranu Douglase Nilese musím říct, že jde o první díl plnohodnotné trilogie – tedy konec uprostřed věty a „pokračování příště“; takže je klidně možné, že všechny ty zdánlivě zbytečné figury a zvraty dojdou ještě uplatnění. Má motivace k otevření další knihy je však prozatím na bodu mrazu.

Kokocudaci
Kokocudaci
01.11.2020 4 z 5

Oproti Moenshae mě tato kniha bavila o poznání více, zajímavé postavy, netradiční ale stále svým způsobem známé prostředí. Já zvědav na další díly série, jdu číst dvojku.


Amolein
Amolein
09.08.2020 4 z 5

Niles kontinent Maztica vymaloval podle dávné mayské a aztécké civilizace, takže v něm najdeme pyramidy, neznámá božstva vyžadující lidské oběti, společnost zemědělskou, pěstující kukuřici, kulturu vyspělou ale vlastně primitivní „očima Kolumba“. I toto kolumbovské téma dobývání nového světa je v knize dobře použito. Skvěle zde funguje toto propojení historie, mytologie a fantasy.

Autor využil mozaikovitou kompozici. Příběh je nám představován z pohledu několika postav a je hodně poutavé sledovat, jak se osudy těchto postav postupně prolínají. Postavy jsou navíc zajímavé, a ne vždy úplně černobílé, což je v takovéto fantasy spíše výjimka. Zajímají vás jejich osudy, které v tomto díle nejsou ještě zdaleka ukončeny.
Příběh sledujete se zájmem. Prostě chcete vědět, co bude dál, a i to je dáno střídáním pohledů. Nikdy vás to nebude nudit, protože ke střihům dochází velmi často. A tak máte možnost vidět setkání dvou naprosto odlišných civilizací z různých úhlů pohledu.

Tato kniha je velmi pěkným oživením i pro ty, co už svět Zapomenutých říší velmi dobře znají, a tak chcete-li si ho obohatit, určitě sáhněte právě po Maztice.

Gordonlord
Gordonlord
13.09.2017 3 z 5

Maztica - zřejmě složenina slov z pojmů "Mayové" a "Aztékové", je kontinentem Zapomenutých Říší, kterému se snad žádný příběh z této řady ještě nevěnoval. Kontinent je zaplněn faunou, florou, zvyky, proprietami a náboženstvím velmi silně inspirovanými dvěma výše zmíněnými kulturami z našeho reálného světa. Takže hadi, džungle, pyramidy, rituály, woodoo kouzla, šamani atd...

A od nich se odvíjí i první plus této knihy - na rozdíl od jiných příběhů z FORGOTTEN REALMS, se zde setkáte se spoustou mystických a domorodých prvků, které spíš než fantasy připomínají záhadami opředený dobrodružný příběh z dávné mayské civilizace, skřížený s objevitelským cestopisem ve stylu Kryštofa Kolumba. "Arcane" a "divine" magic, užívaný na jiných kontinentech FR zde nahrazuje magie per a magie spárů, máme zde i jiný panteon božstev, kterým dominuje zejména krvavý Zaltec, jenž neustále požaduje čerstvá srdce vyříznutá z žijících obětí a klasické fantasy rasy zde ustupují typickým domorodým kmenům, jak vystřiženým z cestopisného dokumentu natáčeném v srdci Afriky.

Dalším plusem je i větší a typově hodně rozmanitý počet postav, které míchají příběhem a tvoří solidní základ pro pozdější zvraty, překvápka a poutavé dějové linky, z nichž u některých si nejsem jist, jestli patří mezi ty hodné, nebo mezi ty zlé a jistý jsem si tím nebyl ani na konci knihy.

Mínusem je fakt, že kniha končí tak otevřeně, jako kdyby to byl jen první díl seriálu a pokud si nechcete pořídit pokračování této trilogie, tak "Železný Helm" ani nezačínejte číst. Od toho se odvíjí i druhé mínus, které tkví v nedostatečném uzavření a vysvětlení osudu mnoha vedlejších postav, jejichž smysl zde ve valné většině není nijak uspokojivě vysvětlen a ospravedlněn, tudíž i jejich dějové linky končí poměrně neuzavřeně.

Jinak příběh i osudy postav mě docela zajímají, i když nějaké extra napětí a zvraty se zde nekonají, zklamal i vcelku fádní závěr knihy, kterému chybělo dramatické vyvrcholení a nutno dodat, že ze začátku (cca prvních 60 stran) se mi knížka četla hodně ztěžka a přišla mi dost nepřehledná. Ale jinak je to, suma sumárum, docela fajnové fantasy. Takový průměr, který není nic extra, ale není ani špatný. Druhý díl si určitě přečtu. Zajímá mě, jak to dopadne s Erix a Halloranem a zda je kapitán-generál Cordell vlastně kladná, nebo ryze záporná postava :-) No a vlastně i to, jak to celé skončí, protože prvním dílem trilogie "Železný Helm", všechno očividně teprv začíná !

Krišot
Krišot
04.08.2013 4 z 5

Když Vám řeknu, že autor v tomto fantasy spojil pár nespojitelných prvků, opustil klidné a léty prověřené vody tohoto žánru a vrhl se na neprobádané území. A světe div se, ono mu to vyšlo. Asi Vám to nedává smysl, proto se pokusím aspoň trochu nastínit, co je to neprobádané území a v čem jeho novátorský přístup spočívá. Mantinely a postupy zažité z tolika úžasných knih tohoto žánru jsou i zde, akorát jsou naroubované do trochu jiného literárního světa. Představte si Kryštofa Kolumba jak se vydává na cestu za poznáním a objevováním nového světadílu. Po jeho boku stoji nadaná elfka s plnými kapsami kouzel, jeden z jeho kapitánů je trpaslík, ke kterému neodmyslitelně patři i sekera a samozřejmě zde máme i hrdinného reka. A kde se tohle vše odehrává? Maztica je kontinent, který mi každou vteřinou připomínal Ameriku za dob objevení. Do tohohle všeho si připočítejte ještě temné elfy, krvelačné božstvo a máte na stole skvěle ochucenou směs, které nechybí špetka tajemného koření, je ostrá pro mne tak akorát a hlavně je to porce, kterou budu ještě chvilku zobat.

Autorovy další knížky

Douglas Niles
americká, 1954
1995  63%Bestie na Moonshae
1996  70%Železný helm
1995  68%Temná studna
1997  68%Opeřený drak
1995  66%Černí čarodějové

Kniha Železný helm je v

Přečtených40x
Knihotéce61x
Chystám se číst11x
Chci si koupit2x
dalších seznamech1x