Soumrak

Soumrak https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/135459/bmid_soumrak-65df03698eef6.png 4 24 8

Erevis Cale série

1. díl >

Ve špinavých ulicích Selgauntu se prodlužují stíny. Nad službou jednoho muže vznešeným sembijským obchodníkům zapadá slunce. Soumrak Erevise Calea zastihne během služby novému pánu – takovému, kterého malicherné hromadění bohatství nezajímá. Koneckonců, k čemu by bylo zlato někomu, kdo obchoduje s dušemi?

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Fantom Print
Originální název:

Twilight Falling , 2003


více info...

Přidat komentář

špulo
08.05.2022 2 z 5

Súhlas s komentárom od Zelený_Drak. Až na zmienku o Dragonlance - sérii, ktorej občas neodolám. Túto trilógiu som zvládol len preto, že som si ju kúpil celú naraz. Je to skôr pre mladšie a nerozkukané publikum. My, múdri dospeláci, to už nedokážeme tak doceniť ;)

Luigi1
18.03.2021 3 z 5

Začátek se mi vůbec nelíbil,dlouho jsem se prokousával než jsem se mohl začíst.Tak na 3 víc to nedá.


Zelený_Drak
22.11.2020 2 z 5

Trochu vleklé, celkem předvídatelné, dost jednoduché... běžný rozjezdový díl s překvapením na konci. Bylo to vlastně docela slušně napsané. Jako akční fantasy pro starší děti a lidi, kteří moc nečtou, je to vcelku dobrá kniha. I něco humoru mezi "kladnými" hrdiny tam je a příběh si docela dokázal udržet moji pozornost. Kdybych knihu četla mladší, určitě bych si ji užila víc. Ze všech umělých rigidních dračákových/herních amerických světů se mi zatím Forgotten Realms líbí nejvíc (DragonLance a DragonRealm už mi nesmí přes práh), i když to není můj šálek fantasy. Ale ještě jsem nečetla nic přímo s Dritzzem, zatím jen tohle a Drowovu dceru (ta mi tedy přišla horší). To je možná důvod, proč mi byl Erevis Cale celou dobu úplně ukradený. Vypadá to, že autor trochu počítá s tím, že čtenář fandí hrdinovi předem, protože už o něm něco ví a ne, že o něm čte poprvé (možná příběhově tedy předcházely i nějaké knihy přímo od Kempa, na které jsem nenarazila). Po dočtení ve mně kniha nezanechala žádný zvláštní dojem, asi si přečtu pokračování, ale vracet se k sérii nebudu. To, co vychvaluje na knize třeba Gordonlord jsou z velké části věci, které mě na ní nudí. Tohle podle mě není "klasické fantasy", tohle je "generické fantasy". Čistě konzumní DnD zábava s kouzelnými koulemi a všelijakou fantasy havětí.

Amolein
23.07.2019 4 z 5

Paul S. Kemp odvedl velmi dobrou práci. Napsal akční a napínavý příběh zasazený do světa Forgotten Realms.

Zabiják Erevis Cale pracuje jako majordomus pro zámožnou rodinu, ke které se zcela náhodou dostane záhadný artefakt, po němž se snaží jít skupinka hrdlořezů vedená zlým mágem. Vylákají Cala z domu, snaží se ho odstranit, aby se mohli dostat k artefaktu. Málem se jim to i podaří, stejně tak se jim ale málem podaří Cala a jeho souputníka zabít. Tím se z celé věci stává Calova osobní záležitost a honba za mágem a artefaktem může začít.

Děj je vyprávěn velmi napínavě a přímočaře. Pokud je ve vyprávění nějaká menší odbočka tak jen pro dokreslení charakteru některé z postav. Trochu mi vadilo, že hlavně ze začátku se autor odkazuje na nějaké dřívější události, které se asi objevily v nějaké předchozí knize.

Postavy jsou dobře vystižené, jak ty kladné, tak ty záporné. Ostatně je tu krásně vidět, že se i přesvědčení postav řídí pravidly D&D, protože i skupinka hrdinů má mezi sebou zlé postavy. Osobně nemám příliš rád zloděje, vrahy, zabijáky a podobné jako hrdiny knih, takže minimálně dvě z hlavních postav mi tak úplně nepřirostly k srdci. Ovšem záporáci a vývoj hrdinů i můj pohled změnil. Určitě jsou to všechno postavy dobře zapamatovatelné.
Opět tady doporučuji milovníkům fantasy. Ale s tím, že první díl není příliš ukončen a budete muset číst i díly další. Takže jdeme na to...spoiler...nové zlo nám stále uniká :)

Gordonlord
28.09.2017 4 z 5

Zářný příklad dobře napsaného, klasického fantasy.

Sice zde není narváno všechno klišé v nejčistší podobě a celé to působí spíše dobrodružným dojmem takového "fantasy Indiana Jonese", ale je to skutečně parádní :-) Máme tady spoustu zajímavých kouzel, magickou křišťálovou kouli, jenž očaruje meč hlavního hrdiny, stínový zámek putující dimenzemi, jenž se zjeví pod hladinou jezera, měniče tvarů a také zajímavou družinu dobrodruhů.

Děj odsýpá, postavy jsou zajímavé, každou chvíli nějaký zvrat, který vás nad stránkami knihy nenechá usnout a moc pěkně vypointovaný závěr, který dává jasně a bez nejmenších pochyb najevo, že ta pravá a pořádná řež teprve přijde. Dějové linky jsou zde maximálně dvě, popis se soustředí na postavy a na děj, takže zde není téměř žádná vata ani okecávání zbytečných událostí, či nudné popisy přírody. Postav se ze začátku může zdát být trochu víc, než je potřeba, ale Kemp to dovedl napsat tak, že mi žádná nepřekážela, nepřipadala zbytečná a dokonce se v nich člověk bez nejmenších problémů vyzná.

Každopádně je kniha ukončena tak, že čtení dalšího dílu je absolutně nezbytné. Stejně tak je trochu mrzuté, že z počátku kniha naráží na již uplynulé události a postavy, o kterých čtenář nic nemůže vědět, protože se pravděpodobně odehrály v některé knize, která této sérii předcházela a která česky nevyšla. Ale dá se to dobře zvládnout i bez toho, abyste děj minulých knih znali :-)

Do kultovní a kouzelně nadčasové geniality knih R..A.Salvatoreho tomu sice ještě kousek chybí, ale i tak je to vážně skvělá knížka, která rozhodně potěší příznivce Drizzových dobrodružství ... i když možná ještě více udělá radost fanouškům vedlejších postav z jeho knih - Entreriho a Jarlaxla. Ne snad proto, že by se v této knize vyskytovali (nemají s ní nic společného) ale nátura a povahy hlavních hrdinů, spolu se situacemi a dobrodružstvími, jenž zde zažívají, se trilogii "Žoldáci" velmi přibližují.

No - a já už se těším na další díl Erevise Calea. Jestli máte rádi fantasy, akci, dobrodružství, magii a podobné věci a hlavně dokonale propracovaný fantasy svět Forgotten Realms, tak si tuhle knížku zamilujete !

marek1278
16.09.2016 3 z 5

3+ / Ze začátku jsem se do knihy nemohl vůbec začíst - hodně postav, žádné vysvětlivky, jen narážky na nějaké minulé události atd, ale cca od půlky už jsem se začetl a děj už běžel mílovými kroky do cíle - těším se na další díl

Janičta
05.09.2013 4 z 5

Hledala jsem knihu, která by mi ukrátila čekám na dalšího Drizzta a byla jsem ráda, že jsem narazila na další knihu ze světa Forgotten realms.
Bylo to celkem zajímavé čtení, žádné dlouhé prostoje nebo plácání o ničem, děj nikam neodplouvá, drží se hlavní zápletky.
K těm obálkám: ne že by se mi takhle nějak zvlášť líbila, ale mohlo to dopadnout mnohem hůř. Obecně vzato se mi obálky knih co vydává Fantomprint libí :-)

Lady.Ge
19.02.2013 5 z 5

Moc pěkná kniha. Akorát musím říct, že fantomprint by se za své obálky měli stydět.
Po dlouhé době jsem se zase ohlédla po fantasy a byla to dobrá volba. :)