Flow – O štěstí a smyslu života

Flow – O štěstí a smyslu života https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/269179/bmid_flow-o-stesti-a-smyslu-zivota-bxQ-269179.jpg 4 62 8

Pojem flow neboli plynutí jeho autor popisuje jako „stav, ve kterém jsou lidé tak ponořeni do určité činnosti, že nic jiného se jim nezdá důležité“, okamžik, „kdy se naše tělo nebo mysl vzepne k hranicím svých možností ve vědomé snaze dosáhnout něčeho obtížného, co stojí za to“. Při prožitku flow lidé zapomínají na sebe samé, přestávají vnímat čas a splývají s tím, k čemu je upřeno jejich vědomí. Jedná se o jedno z nejznámějších témat pozitivní psychologie, které jeho autor označuje za podstatu lidského štěstí. Ve své slavné knize se věnuje mnohostranné aplikaci flow a hledá odpověď na otázku, do jaké míry jsme flow schopni sami navozovat a ovlivňovat i bez ohledu na vnější okolnosti svých životů. Prof. Mihaly Csikszentmihalyi působil jako vedoucí katedry psychologie na Univerzitě v Chicagu a nyní pracuje na Claremont Graduate University. Pochází z Maďarska, v mládí emigroval do USA. Je jedním z čelných představitelů pozitivní psychologie, ve svých výzkumech a pracích se zabývá především konceptem flow (plynutí) a jeho souvislostmi s rozvojem osobnosti, kreativitou, motivací, smysluplností apod.... celý text

Přidat komentář

Sylvanas
02.09.2020 3 z 5

Myšlenka dobrá, ale knížka jako taková mi přišla až moc zdlouhavá.

lidunka1
27.07.2020 4 z 5

Zajímavá


katerina0822
23.11.2018 3 z 5

Název knihy mě velice zaujal, ale často odborné výrazy mi přišly nesrozumitelné. Knihu hodnotím kladně, protože stav Flow má opravdu něco do sebe. A sám autor je velice inteligentní, ale občas mi to přišlo nezáživné.

Petrush
06.11.2018 3 z 5

Autor se často opakoval a některé kapitoly mi v knize přišly zbytečné, protože k hlavnímu tématu podle mého názoru nic nepřinášely. Ač se kniha snaží být vědecká a odvolává se na řadu příkladů a studií, pro mě to byl prostě názor a místy víc filosofie než psychologie. Lze najít knížky, které štěstí staví na jiných pilířích a rovněž přesvědčivě argumentují.
I přes tuto negativní kritiku ale musím říct, že mi kniha něco přinesla. Sem tam se objevila myšlenka, která mě zaujala a oslovila.

vlkcz
25.10.2018 3 z 5

Zdá se mi, že je na knize místy znát, že je už téměř 30 let stará, což u literatury tohoto žánru může být docela problém. Ale jako základní vhled do tématu dobré.
Každopádně je lepší flow žít, než o něm číst.

MonikaDominika
15.04.2018 4 z 5

Nadchnul mě Seligman, tak jsem zatoužila číst nějakého jiného spoluzakladatele pozitivní psychologie. A zklamalo mě to.
Zatímco Seligman je profesionální a vědecký, Csikszentmihalyi zabředává příliš mnoho do filozofična a já s ním v zásadních bodech, ze kterých vychází, opravdu nemohu souhlasit (např. jeho ostrá kritika náboženství - přitom to s vědeckým výzkumem štěstí nemá nic společného).

InesRodriguez
10.02.2018 5 z 5

Tato knížka je klenotem v kupě kamínků a kamenů - knih, ve kterých najdete "zaručený návod na šťastný život" a kterých se za poslední dobu vyrojilo tolik, že se v nich člověk přestává orientovat a jejich kvalita je někdy opravdu nízká.
Možná je to tím, že autor se v této knize nesnaží za každnou cenu hledat univerzální návod na štěstí, ale vychází z několika desítek let výzkumu, vychází ze stovek příběhů opravdových lidí, kteří bez ohledu na to, co v životě zakusili, prožili krásný a hodnotný život v harmonii. Autor se čtenáři pokouší přiblížit, co je klíčem k takovému životu.

Jonny
19.03.2014 5 z 5

Hodnotná knížka. Odbornou problematiku podává čtivě a přehledně. Některé věci mi připadají hodné polemizování, ale celkově myslím, že mi knížka otevřela obzory.

Autorovy další knížky

Mihaly Csikszentmihalyi
maďarská, 1934 - 2021
1996  86%O štěstí a smyslu života
2017  72%Flow a práce
2015  100%Flow: O štěstí a smyslu

Kniha Flow – O štěstí a smyslu života je v

Právě čtených6x
Přečtených81x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených11x
Knihotéce29x
Chystám se číst169x
Chci si koupit43x
dalších seznamech2x