Nekorunovaní králi Sicílie

Nekorunovaní králi Sicílie https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/470349/bmid_floriovci-DFz-470349.png 4 113 44

Strhujúce rozprávanie o nekorunovaných kráľoch Sicílie sleduje tri generácie známej talianskej dynastie Floriovcov od ich skromných začiatkov, cez budovanie obchodného impéria až na vrchol prísnej hierarchie uzavretej sicílskej spoločnosti. Paolo a Ignazio Floriovci odchádzajú po ničivom zemetrasení z Bagnary do Palerma s túžbou uskutočniť svoj sen o lepšom živote. V sicílskom mestečku si spolu otvoria obchodík s korením. Po Paolovej predčasnej smrti vedenie preberie Ignazio a v priebehu desiatich rokov dokáže strojnásobiť jeho hodnotu. Do tajov úspešného podnikania zaúča aj Paolovho syna Vincenza. Od začiatku 19. storočia až do polovice 20. storočia prevzala postupne rodina Floriovcov vládu nad Sicíliou. Cieľavedomí, ambiciózni a dôvtipní Floriovci boli odhodlaní stať sa bohatšími a mocnejšími než ktokoľvek iný. Príbeh o vizionárstve, obchodnom talente, dravosti, železnej vôli, ale aj neústupčivosti Floriovcov však odkrýva aj odvrátenú stranu úspechu: závisť, intrigy, frustráciu a obety v osobnom živote. Napriek všetkému sú však Floriovci odhodlaní prekonať všetky prekážky a dosiahnuť viac, než len to, čo im nadelil osud - nech to stojí čokoľvek.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Historické romány

Vydáno: , Metafora
Originální název:

I leoni di Sicilia , 2019


více info...

Přidat komentář

sladkovka
12.03.2024 3 z 5

Nemůžu říct, že by mě kniha nebavila, možná mi spíš nesedl styl autorky. Nedokázala jsem se začíst tak, abych stránky hltala. Chvílemi jsem se i ztrácela a nevnímala jsem co čtu.

Chesterton
08.01.2024

Po skoro dvou hodinách poslechu audioknihy podepisuji komentář Šárka_D a kob.
Zajímavá doba i téma, ale žalostné zpracování, ke kterému se obálka za mě dokonale hodí. Barvotiskové popisy vztahů, chvílemi přetékající italskými emocemi, ale ve výsledku zdlouhavá nuda. A to mám dobré ságy velice ráda. Je znát, že autorka psala pro Harlequin.
Škoda.
3/2


Kanimůra2
09.11.2023 3 z 5

Nějak se nemůžu rozhodnout s hodnocením. Něco mi na vyprávění vadilo. Pro mě ne tak čtivý, jak jsem čekala.

Joyce24
06.06.2023 4 z 5

Začátek rodinné ságy podle skutečných událostí. Při četbě mě to nutilo vyhledat si na internetu některé údaje o členech rodiny Floriů a jejich životě. Jako celek se mi kniha líbila, i když musím přiznat, že jsem se mnohokrát už ztrácela v rychle po sobě jdoucích politických událostech na Sicílii. Také mi zamrzela určitá nepřesnost v závěru knihy týkající se datumů narození vnuků Vincenza Floria. Uvidíme, jak se bude vše vyvíjet dál v dalších dílech.

kob
21.04.2023 1 z 5

Audioknihu jsem vydržela poslouchat asi do třetiny. Přišlo mi to zdlouhavé a nudné, těžko se mi udržovala pozornost. Pokračovat v poslechu jsem vyhodnotila jako zbytečnou ztrátu času. Navíc mě velmi rušilo, že se Zuzana Slavíková snažila o striktní dodržování italské výslovnosti a přízvuku u všech jmen a míst, což působilo obklopené češtinou až komicky. A že to bylo skoro v každé větě :)

Imor
03.04.2023 1 z 5

Mám ráda rodinné ságy, ale tato se mi opravdu nelíbila a těžko se mi četla.

šošon
22.02.2023 3 z 5

Rozhodně zajímavý dynastický román, po prozaické stránce zvládnutý, poutavý, snad dokonce lehce nadprůměrný. Příběh dvou generací rodinné obchodní firmy Casa Florio na Sicílii, kterou se autorce podařilo vykreslit nenucenou sugescí - duch Palerma 19. století je v knize propracovaný a dostane se vám pod kůži, ani nevíte jak. Co je o dost horší jsou faktické prvky historických událostí, resp. zkreslování a zavádění. Příběh jako takový se točí výhradně kolem postav rodiny Floriů, které se potýkají s událostmi 19. století velice subjektivně a jakoby mimochodem - to by nevadilo, je to přeci jenom dynastický román z jejich úhlu pohledu. Každá kapitola je však uvedena krátkým historicky faktografickým úvodem, který mi však přišel navýsost manipulativně pokřivovaný - např. když autorka vykresluje události revolučního roku 1848 a o tehdejším králi obojí Sicílie Ferdinandu II. se vyjadřuje tak, že se projevil, cituji: "nečekaně shovívavě" a milostivě; nic o tom, že potlačení této revoluce na Sicílii je považováno za jedno z nejkrvavějších v celém 19. století, že král nechal masakrovat, znásilňovat a olupovat civilní obyvatelstvo a bombardovat město dělovými kanóny i potom, co se dávno vzdalo, a že si od té doby vysloužil přezdívku "king Bomba" nebo také "bloody king". Taková nepřesnost a zkreslení mi u historických románů velice vadí a sráží hodnocení jinak celkem kvalitní knihy.

knihveru
02.11.2022 5 z 5

Velké potěšení číst. Půjdu hned na druhý díl. Vřele doporučuji.

Kerberos
02.10.2022 4 z 5

Těžké začátky bratrů Floriů, kteří se po velkém zemětřesení přestěhují za lepším životem s Bagnary na Sicílii do Palerma. Rozvíjí obchod s kořením a bojují o lepší postavení ve společnosti.

Kackac77
01.10.2022 3 z 5

Tohle pro mě bylo těžší na čtení, občas mě zaujala nějaká dějová linka, občas jsem se musela donutit se některými částmi prokousat. Celkově je ten příběh zajímavý, osudy jedné rodiny, i o historii Sicílie se dost dozvíme. Možná, kdyby to bylo kratsi a dej více odsýpal, tak vy to knížce pomohlo. Nudila mě ty spousty hovorů s obchodními partnery, apod. Už asi po dalším dílu nesáhnu. Vlastně mi ty postavy nebyly ani moc sympatické. V těch mužských bylo tolik tvrdosti, a v těch ženských postavách zase tolik bolesti a zapšklosti.

SumýšIrena
27.09.2022 2 z 5

Bohužel se nepřipojuji k fanouškům téhle knihy. Námět je zajímavý, ale do čtení jsem se musela nutit. Kromě Ignazia staršího mě nezaujala žádná postava a Giuseppina, tak ta mi byla vyloženě odporná.

Kizuizi
22.08.2022 4 z 5

Sicilští lvi jsou svým způsobem velmi zvláštní, ale zároveň strhující román, který Vás chytne a nepustí.

Platýz
17.08.2022 5 z 5

Kniha, u které zkrátka nebudete chtít, aby skončila.

pohoda58
09.08.2022 5 z 5

Krásný historický román.

PrincaListicka
26.07.2022 5 z 5

Musí přiznat, že podle obálky a anotace jsem tak trochu čekala, že tahle sága bude velká romanťárna. Nicméně jsem se trochu sekla, protože v téhle knize bylo romantiky opravdu hodně, ale hodně málo. I když se samozřejmě motá kolem osudů a vztahů jednoho později slavného sicilského rodu, je to spíše knížka plná kruté reality a boje o čestné místo v neúprosné společnosti.

O samotném ději toho nejde říct o mnoho víc než je řečeno v anotaci, protože bych vyzradila důležité zápletky, kterých je v příběhu mnoho. A i když se samotný námět může zdát jako tak trochu nuda, věřte, že si tuhle rodinu oblíbíte natolik, že vám 450 stran zmizí pred očima, a vy už se budete těšit na další díl.

Styl vyprávění je naprosto jedinečný, psaný v přítomném čase za použití květnatého jazyka. Autorka nepochybně věnovala spoustu času přípravě a historickým reáliím. Velmi se mi líbí, že na počátku každého období najdeme krátký odstavec, který shrnuje, co se právě v tu dobu dělo ve světě. Musím také přiznat, že až po dočtení knížky jsem zjistila, že rod Floriů skutečně existoval/existuje a jejich osudy jsou tedy skutečné, jen trochu upravené pro příběh.

Samotné postavy jsou velmi uvěřitelné, a i když mi zpočátku trochu trvalo, než jsem si zvykla na jistou chladnost a emocionální odstup, který mezi sebou jednotliví členové rodiny mají, nakonec jsem si je velmi oblíbila. A dokonce mě bavily i pasáže, ve kterých se řešil obchod, politika a ekonomika, i když za normálních okolností se těmto tématům spíše vyhýbám.

Když to vezmu kolem a kolem, nepodařilo se mi najít nic, co bych knize vytkla.
Tuhle ságu bych tedy doporučila všem, mužům i ženám, které zajímá příběh o rodině, která se dokázala z těch nejnižších poměrů vypracovat až na samotný vrchol.

pohoda58
16.07.2022 5 z 5

Skvělý historický román o italské dynastii Floriů , už se těším na pokračování.

Šárka_D
08.07.2022 3 z 5

To byla zívačka. Přes poutavé téma i dobu jsem nepřišla na chuť suchému stylu vyprávění ani plochým a bezkrevným postavám, ze kterých jsem si ani jednu neoblíbila. Pochvalu si nezaslouží ani obálka, která hází knihu úplně do jiného žánru. Po veskrze nadšených reakcích ve čtenářských skupinách jsem čekala víc.

Křovinka
20.06.2022 5 z 5

Poslouchala jsem jako audioknihu a bylo to strhující!!!! Už se těším na druhý díl ... moc bych chtěla počkat až to paní Slavíková načte, ale nevím jestli vydržím!!!!

astroweb
18.06.2022 5 z 5

Kdybych mohl, dal bych deset hvězdiček, tolik se mi první díl ságy rodu Floriů líbil ! Skvělý literární jazyk na vysoké úrovni, přitom hluboký ponor do lidských osudů a psychologie postav.

lusila
30.04.2022 5 z 5

Priznám sa, že spočiatku ma zmiatla obálka. Myslela som si, že pôjde viac o romantický ako historický román. Opak je však pravdou. Autorka si dala záležať a zozbierala všetky dostupné informácie. Teším sa tretí diel.