Florence a Giles

Florence a Giles https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/141776/bmid_florence-a-giles-XQV-141776.jpg 4 59 22

Rok 1891. Nová Anglie. Dvanáctiletá sirota Florence a její mladší bratr Giles, které jejich lhostejný poručník zanechal svému osudu, se toulají po chodbách chátrajícího novoanglického sídla. Po náhlé násilné smrti jejich guvernantky však přijíždí nová učitelka a začínají se dít podivné věci. Florence je přesvědčená, že musí za každou cenu zachránit bratříčka před mocným zlým duchem… Florence a Giles je mrazivou poctou románu Utažení šroubu od Henryho Jamese, se stejně skvěle vystavěným příběhem a velmi podmanivým vypravěčem, přesněji vypravěčkou: malá, předčasně vyspělá Florence je tajuplnou a znepokojivou postavou, která s vámi zaručeně zůstane ještě dlouho po dočtení poslední stránky.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Horory , Romány

Vydáno: , Plus
Originální název:

Florence and Giles , 2010


více info...

Přidat komentář

mario.nette
21.05.2020 4 z 5

Četla jsem to myslím někdy před rokem a líbilo se mi to! :) ta holčička byla miláček... krásný psycho ♥

velmi_zajimava
30.10.2019 2 z 5

Úžasný překlad, ale ten příběh už tak úžasný nebyl. Bohužel.


saman001
29.10.2019 3 z 5

Smekám před překladatelem, ale to je asi tak všechno. Carrollova Alenka zkřížená s Utažením šroubu, natlačeno násilím do nepovedeného psycha.

Locika
29.10.2018 4 z 5

Perfektní překlad Čeňka Matochy!

Calinda
24.10.2017 1 z 5

Obsahuje SPOILER: Já zase tak moc nadšená z knihy nejsem, a to mám duchařské a tajemné příběhy z této doby moc ráda. Zpočátku mi vadila zvláštní a v předešlých komentářích již zmiňovaná mluva, ale na to jsem si kupodivu celkem rychle zvykla, takže to neberu jako výtku. Horší už to bylo se samotnou Florence, která na mě nesympaticky a vyšinutě působila už od samotného začátku. Z knihy mám nepříjemný pocit a spíš než o duchách je tento příběh o děcku s pořádně rozjetou psychózou. Ani nebylo nijak vysvětleno, zda tedy měla guvernantka nějaké zlé úmysly nebo kým vlastně byla... nebo mi toto objasnění uniklo, protože ke konci knížky už jsem pár odstavců přeskakovala.

Teraka
27.09.2017 5 z 5

Tak jsem se zaknižnila a zadějila do takové míry, až mě autor našvestil a já na konci knihy jen zaústila dokořán naprosto zahlavená šokem. Z počátku poklidná linie příběhu dvanáctileté slečny, se mění v duchařský příběh, který zcela nečekaně nekončí očekávaným odhalením její rozjitřené mysli po léta vydatně živené příběhy jejího oblíbence Poea, ale neskutečným finále, které mrazí v kostech. Knihu jsem zhltla jako bonbon, který se při konci lehce vzpříčí v krku, ale přesto neodradí od dalšího kousku. Tajný jazyk hlavní hrdinky mě velmi bavil, jen jsem politovala překladatele, který si s tím musel dozajista užít své, a tímto před ním smekám.

nadenka13
21.07.2017

Mně připadala Florenc jako psychotický vrah a jak nechala zemřít na astmatický záchvat svého jediného přítele a přihlížela tomu , to by normální člověk neudělal , zajímavá kniha se spoustou tajuplna mezi řádky - byl její strýc její otec ? , byla druhá guvernantka Gilesova matka ?

PeM
07.06.2017 5 z 5

Kniha se mi moc líbila!

čika
17.04.2017 5 z 5

ten pocit, ked plesate nad obsahom i formou! moj klobuk dole pred prekladatelom, presne ten specialny jazyk, ktoreho sa zhostil, robi knihu este vynimocnejsou. velke potesenie.

Aymira
28.03.2017 4 z 5

Výborná kniha! Vůbec jsem nevěděla, co od ní očekávat. Ukázalo se nakonec, že jde o kombinaci fantasy, trochu té duchařiny a nakonec v tom vykouklo i malinko z thrilleru. Příběh se odehrává po celou dobu kdesi na venkově v New Yorku, v jednom starém skoro opuštěném sídle, kde žije jen dospívající Florence se svým milovaným bratříčkem a pár služebnými. Čas od času jim jejich neznámý strýc, který jim dělá opatrovníka, najme guvernantku a začínají se dít věci... Poloobydlený dům je plný tajemství a temných zákoutí...

Hlavní postavou je Florence, vše v knize se motá jen a jen kolem ní. Při čtení jsem se přistihla, že mi příběh připomíná Scorseseho Prokletý ostrov a dychtivě jsem čekala, co přinese závěr. Havran na obálce mi zprvu přišel nevhodný, ale nakonec jsem pochopila, že jím autor odkazuje na Edgara Allana Poa a navíc do celé koncepce příběhu dokonale zapadal.

Za zmínku určitě stojí zajímavá volba sloves - ale dá se na ně rychle zvyknout. Florence jednoduše celou dobu oknila, dobrounocila, schodila a podobně.

liskarysava
14.10.2016 5 z 5

Začalo to jako pěkný příběh o holčičce s velkou fantazií a nakonec se z toho vyklubalo slušné psycho.

Knížkařka
22.05.2016 4 z 5

Myslím, že Florence udělala pro dobro svého bratra až mnoho zla..
Jinak kniha je to pěkná, čtivá a originální slůvka nejdřív vypadají směšně, ale potom děj skvěle doplňují!
Florence mi byla většinu knihy sympatická, ale ke konci knihy jsem z ni byla znechucena. Naopak její bratr mi lezl hrozně krkem a ke konci jsem ho až litovala. Skvěle propracovaní postav a změn jejich charakteru. Na to že příliš nemusim tajemné/hororové knihy, tak tato je povedená!

Hadrna
27.10.2015 5 z 5

Úžasná kniha! Miluju tento typ vyprávění! Tato kniha vás nenechá v klidu, určitě mi tato kniha dala více než bych od ní čekala. Florence je pozoruhodná mladá dáma.

0001260
18.10.2015 4 z 5

Jedním slovem, šílené. Znáte ten pocit jak vás něco nutí se napjatě ohlédnout přes rameno? Přesně takový pocit mám z této knihy. Ale stejně jsem musela do noci číst a za každou cenu to dočíst.

ivousekk
20.07.2015 4 z 5

Zajímavé, moc zajímavé. A tvrzení v popisu knihy, že "Florence je tajuplnou a znepokojivou postavou, která s vámi zaručeně zůstane ještě dlouho po dočtení poslední stránky" sedí jak gatě na p**del. Protože mi po dočtení hlavou běželo: opravdu byli zlí ti okolo, opravdu je Florence ta hodná, která se jen snaží chránit mladšího bratříčka?
Mám jen jednu výtku, a to speciální slůvka, která ve svém vyprávění Florence používá. Jak mi zpočátku přisla zajímavá, tak po pár stránkách mě neskutečně štvala. Bez nich bych se opravdu obešla. Několikrát jsem si musela výraz přečíst znova, abych přesně pochopila, co tím chtěl básník říct.

Karcoolka2210
08.02.2014 5 z 5

Druhá kniha od Hardinga a úplne iný žáner ako One Big Damn Puzzler. Teda, zatiaľ z tohto hororového, gotického, duchárskeho žánru nemám až tak veľa načítaného, ale tento príbeh sa mi naozaj páčil. Chvíľu mi ale trvalo, kým som si zvykla na tie divne tvorené slová Florence, oveľa ťažšie sa mi to čítalo a niektorým slovám som naozaj nerozumela;) Ale príbeh gradoval a nebol priestor na nudu a koniec do istej miery prekvapil. Naozaj vydarené dielo.

Efca
12.12.2013 5 z 5

Tahle kniha mi sedla a posledních sto stránek jsem doslova zhltla. Vlastně mě udivilo že má tak málo hodnocení. Hororově laděný příběh postupně gradoval a konec mě donutil, abych si v duchu přehrála znovu celý příběh. Ze začátku, než jsem si zvykla, mi přišly ty novotvary hlavní hrdinky strašně vtipné, obdivuju překladatele :-D

Selket
24.07.2013 4 z 5

Skvělý jazyk a stupňování napětí ve vlastně celkem poklidně plynoucím popisném příběhu.
Ale konec mi nepřišel vůbec překvapivý - možná právě proto, že jsem si někde přečetla, že překvapivý bude... :)
Také mě celkem pobavilo, jak sama sebe vidí Florance na starých fotografiích.

Lorelei13
01.06.2013 4 z 5

Tak tomu říkám psycho! Měla jsem z toho divný pocit ještě dlouho po přečtení...

botacka
07.05.2013 3 z 5

Knížku jsem si namátkou vytáhla z regálu v knihovně a zatím příliš uchvácená nejsem, hrozně mě štvou ty ,,speciální" slova která zní v češtině strašně trapně. Jinak se mi to moc líbí, ale pořád mi to nějak nejde do hlavy. Zkusím to přelouskat a uvidím...