Finlay na zabití

Finlay na zabití https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/487644/bmid_finlay-na-zabiti-QLG-487644.jpeg 4 85 26

Finlay Donovanová série

1. díl >

Bláznivá komedie o tom, že opravdový zločin je o poznání komplikovanější než na papíře Finlay Donovanová je uštvaná rozvedená matka a autorka detektivek, před kterou berou nohy na ramena múzy i peníze. Finlayin život je jeden velký chaos: termín odevzdání slíbeného rukopisu se neúprosně blíží a nápady nikde, exmanžel bez varování propustil chůvu a agentka si chce dát schůzku v podniku, kam má Finlay zakázaný vstup (neptejte se). Stačí jeden náhodně odposlechnutý — a špatně pochopený — rozhovor, aby žena u sousedního stolu považovala Finlay za nájemnou vražedkyni a předložila jí velice lákavou nabídku. Než se Finlay stihne z nedorozumění vymotat, je až po uši zapletená do vyšetřování opravdové vraždy. Což je ovšem skvělý námět na knihu! Jen je třeba zbavit se všech nitek, které ji spojují s případem… a jednoho těla.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Host
Originální název:

Finlay Donovan Is Killing It , 2021


více info...

Přidat komentář

essene
07.04.2024 5 z 5

Velice vtipná detektivka.Doporučuji

tweed
17.07.2023 4 z 5

Abyste si užili tuto knihu, musíte mít vysokou bullshit toleranci, protože se v ní stane milion hovadin. Navíc jsem to četla anglicky ušima a interpretku jsem si moc nezamilovala. Vadila mi její intonace, divné pauzy na zasmání, byla to otrava. Tak či tak jsem si knihu překvapivě užila na 4*. Je to klasická oddechovka, která je navíc vtipná - pro radostné chvíle s vypnutým mozkem ideální!
Finlay je spisovatelka v krizi. Její krize je životní, vztahová i tvůrčí a do toho všeho se omylem nechá objednat jako nájemná vražedkyně. Pokud u toho budete chtít přemýšlet, tak si na každé stránce budete říkat NO TAK TOTO BY SE NESTALO, ale tuhle knížku na přemýšlení nemáte DUH. Až jednou vyjde další díl, je pravděpodobné, že si jej pořídím.


LooneyCZ
23.05.2023 2 z 5

Čekala jsem oddechovku, ale že to bude až taková slátanina, to jsem netušila. Asi mě v anotaci mělo varovat spojení slov bláznivá komedie a thriller pro ženy, jenže jsem to nějak přehlédla a myslela si, že půjde o nenáročnou detektivku. No, nenáročné to bylo, možná až moc. Asi jako Zoufalé manželky (vlastně jsem to nikdy neviděla, tak nevím). Logiku v ději, případně v jednání postav jsem brzy přestala hledat, jinak bych to nedočetla. Hlavní hrdinka je jedno velké klišé o rozvedené americké matce, mafiánské postavy i detektivové jsou z říše pohádek, nesmí chybět romantická linka.
Ve výsledku je to tedy především americký román pro ženy, což není můj šálek kávy. Věřím, že cílové skupině se kniha bude líbit. Pro mě to ale byl jednoznačný přehmat.

Bustedka
09.04.2023 4 z 5

Finlay na zabití je knížka, ke které jsem přistupovala lehce v rozpacích. Humorná detektivka je sice krásná věc, ale málokdo ji umí. Obálka (která mimochodem nemá moc s příběhem nic moc společného) také nic moc.

Zprvu extrémně nesympatická hlavní hrdinka (byť dle recenzí vzbuzovala spíše soucit) si mě začala získávat až postupně. Jako oddechová knížka naprosto postačila, příběh lehce gradoval, mělo to celkem spád a po dočtení ve vás zbudou celkem příjemné pocity. Možná.

pip11
02.01.2023 5 z 5

,,Co tady vlastně děláš? Já...já jsem tady včera večer na parkovišti něco ztratila. Jako třeba zdravý rozum.“
A v tomto duchu se nese celý děj. Příběh se četl velmi svižně, bláznivá zápletka se mi líbila, je to oddechové a moc zábavné. Budu se těšit na pokračování Finlay a jejích eskapád, které si nenechám ujít.

adevis
28.11.2022 4 z 5

Bláznivá komedie o tom, že opravdový zločin je o poznání komplikovanější než na papíře.

Finlay je uštvaná a rozvedená matka. Autorka detektivek, která postrádá nápady na psaní a životně důležité finance. Většího smolaře než je Finlay dlouho nepotkáte.
Při schůzce s její agentkou se z náhodně odposlechnutého rozhovoru stane velmi lákavá nabídka. Žena od vedlejšího stolu totiž špatně pochopí celý rozhovor a Finlay považuje za nájemnou vražedkyni. Než se hlavní hrdinka knihy stačí vzpamatovat, je až po uši namočená do vyšetřování opravdové vraždy. A rázem přichází skvělá inspirace na novou detektivní knihu.

Zní to zajímavě, že ano? Musím říct, že tahle kniha se mi trefila do noty. Vším. Od humoru, po uspěchané a nedokonalé mateřství. Finlay je prostě skvělá. S ničím se nepáře a kniha mě od začátku do konce bavila. Je to takový humorný thriller. Když budete ke knize přistupovat s nadsázkou, velice a uspokojivě vás pobaví.

Význam obálky je vtipný. Pochopíte hned na začátku :))

Vknihách
23.11.2022 5 z 5

Do tejto ružovej krásky som sa začítala od prvých riadkov. Fin, hlavná hrdinka, bola naozaj v zúfalej situácii a hneď som pocítila voči nej súcit pre to, v akej životnej etape sa ocitla pre ľahkovážneho záletníckeho manžela… a to jeho správanie… vykrútiť krkom by mu bolo málo. Na to, že Fin nemala vo svojom okolí priateľov, pár si ich počas zvláštnej zhody okolností našla.
Áno, ako už názov našepkáva, Fin sa nedopatrením stáva nájomnou vrahyňou. Celé je to okorenené správnou dávkou humoru a príbeh sa číta doslova sám aj vďaka krátkym kapitolám. V knihe sú napínavé momenty, do ktorých Cosimano vložila konskú dávku vtipu, takže som sa aj pri čítaní samotnej vraždy bavila rovnako, ako pri nečakanom načapaní Fin priamo nad mŕtvym telom…
Nie je to len prízemná vtipná krimi… Nájomná vrahyňa na materskej je aj o tom, čo všetko je zúfalá matka ochotná urobiť pre prežitie seba a svojich detí, o prešibanej žene, autorke, ktorá na vlastnej koži zažíva svoj bestsellerový román, možno aj nejaký ten románik jej Elle dopraje…
Postáv je v tejto knihe tak akurát, ani veľa, ani málo. Najviac sa mi páčila pestúnka Vero a policajt Anthony. Fin už až tak nie… počiatočný súcit sa nejak vytratil a rozhodne to nezapríčinila vražda.
Ak máte chuť na niečo ľahké, vtipné a tak trochu zamotané, siahnite po tejto knihe ;)
A na záver dodám len… hahaha Steven.. kto chce kam, pomôžme mu tam… verím, že vydavateľstvo Motýľ preloží aj pokračovanie
(bez obáv, príbeh sa pekne uzavrel… teda, až na ďalšiu objednávku)

SBH
11.11.2022 4 z 5

(SPOILER) Začnu věcí, která mě při čtení nejvíc rušila. Ačkoli se mi překlad zdál velmi slušný a do očí nebily žádné pravopisné či stylistické chyby, v knize se nejspíš vyskytovaly dvě hlavní hrdinky: Finlay a Finley. Když jsem na zkomoleninu jména narazila poprvé, s údivem jsem se musela vrátit na titulní stránku. Při každém dalším srazu mi to už jenom vadilo. Hloupá a zbytečná závada.
Obálka. Mno, odkazuje na úvodní scénu a o příběhu nic nevypovídá. Takže za mě palec rozhodně dolů, to se nepovedlo.
Ve všech ostatních parametrech se ale jedná o vtipnou a chytrou zábavu a víc jsem od knihy neočekávala. Sympatickou Finn manžel oškubal při rozvodu a pro jistotu jí chce vzít i děti. Do toho se nedaří dokončit román, na který už dostala zálohu (a exmanžel jí polovinu sebral). Do podobné životní situace se dokážu vcítit. No a pak nastane klasické nedorozumění, kdy v důsledku nevinného rozhovoru se Finn octne v hledáčku místní mafie.
S nástupem Vero na scénu už se příběh veze jako na atrakci v lunaparku, všechno je bláznivé, ztřeštěné, nesmyslné a přesto bolestně reálné. Ano, všechny situace byly divoké, ale úplně stejnou měrou uvěřitelné. V té souvislosti jsem s napětím očekávala, jak si duo kamarádek poradí s vrahounem Borovkovem. A Irina? No, to byl horší týpek než její manžel.
Oceňuji, jak se autorka dokázala vyhnout schématům a klišé. Souboj dvou charismatických nápadníků o srdce hlavní hrdinky postrádal patos či umělé kličkování a nakonec vyústil logicky a správně. Vyšetřování vraždy (a páchání několika dalších) probíhalo sice chaoticky a nekoncepčně, nicméně jiný postup nebyl pro Finn možný. Takže ano, sem tam zasáhl bůh na stroji, ale s grácií a šarmem a odpouštím mu.
Postavy měly charakter a hloubku, dialogy působily hodnověrně, příběh odsýpal a narazila jsem na jedinou logickou nesrovnalost v epilogu (proč Steven? proč?), ale zase ji beru jako takový nedůležitý vtípek na závěr.
Do podzimních plískanic a chmurných vyhlídek přináší tato neotřelá detektivka světlo a humor, v součtu vřele doporučuji.

Hatshepsut
23.10.2022 4 z 5

Čekala jsem romantický příběh a ona se z toho vyklubala zábavná detektivka. Hlavní postavy rozvedená spisovatelka Fin a její chůva Vera vás rozhodně po dobu čtení nenechají bez úsměvu.

Komaeda
16.10.2022 5 z 5

Vtipný a neuvěřitelný thriller :D snad v každé kapitole jsou zvraty

lusila
27.09.2022 5 z 5

Výborný relax. Príbeh svieži, vtipný a koniec tiež super.

Lexie321
23.09.2022 5 z 5

Kniha je absolútna bomba! Maximálne odporúčam! Je to vtipný, napínavý a zaujímavý triler so super postavami, ktoré sa veľmi dobre čítajú. Určite by si ju mal prečítať každý nadšenec ale aj nováčik žánru. Vero a Fin sú famózne a zábavné krimi duo.

veriszv
20.08.2022 4 z 5

Pokud hledáte něco, co jste ještě nečetli, tak tato kniha je to pravé. Je to originální, jedna absurdní situace střídá druhou, a i když bych neřekla, že je to vyloženě vtipné, tak jsem se u toho prostě bavila.
Místo nějaké romanťárny, co máte nachystanou na dovolenou a budete vědět od první stránky jak dopadne, možná letos dejte šanci Finlay, protože u ní nikdy nevíte co můžete čekat dál!
Doufám, že u nás brzy vyjdou další díly.

IreneP
09.08.2022 3 z 5

Tohle bylo tak praštěné a ujeté, moc jsem si to užila. Takové letní čtení plné objednávek vražd a mrtvol. Nečekejte logiku, ale pokud se chce s rámci žánru krimi pobavit, tohle je knížka pro vás.

Arsi
04.08.2022 4 z 5

Kniha mě pobavila. Finlay byla opravdu na zabití, ale čtení jsem si užila.

pavlašt
26.07.2022 4 z 5

Detektivní komedie o neúspěšné spisovatelce, která se nešťastnou shodou okolností stane nájemnou vražedkyní. Nic hlubokého, jen správná oddechovka.

Veju007
10.07.2022 4 z 5

Finlay na zabití je skvělá letní oddechovka, mixnutá napínavým thrillerem i detektivkou, u které jsem se bavila od začátku do konce.

Finlay má fakt smůlu - exmanžel prudí, nezaplacené složenky se kupí a shodou (ne)šťastných okolností dostane lákavou nabídku na jednu vraždičku.

Přichází řada absurdních a neuvěřitelně vtipných eskapád, všechno je lehce přitažené za vlasy, ale tak, abyste se vlastně celou knížku culili a smáli se.

Takovýhle mix žánru jsem ještě nečetla a naprosto se to povedlo. Příběh je tak lehce a zábavně psaný a Finlay prostě držíte palce do poslední stránky.

dagmar7365
10.07.2022 4 z 5

Na úvod svého komentáře bych chtěla podotknout, že nejsem čtenář detektivek ani thrillerů. A proto mohu s klidem říct, že kniha Finlay na zabití mě bavila. Nejedná se o žádnou vysokou literaturu, takové lehké letní čtení, místy hodně naivní, před čtenáři detektivek by vyšetřování a zápletka neobstály, ale mě to bavilo. Mělo to spád a napětí, byla jsem zvědavá, jak se to celé rozmotá a ani po dočtení nejsem zklamaná. Finlay je taková knižní verze Bridget Jones s akční zápletkou. Pokud chcete jen odpočinkovou zábavu, tak přesně to dostanete.

blackoutzuzi
04.07.2022 4 z 5

Já jsem nadšená! Děj odsýpal a vtáhl mě natolik, že jsem knihu přečetla raz dva. Navíc se s vámi klidně vsadím, že jste rozhodně nikdy nic podobného nečetli :) Nebylo to sice tak humorné, jak jsem čekala - těch scén, u kterých jsem se vyloženě zasmála příliš nebylo, ale bavila mě ta absurdnost, nereálnost děje a totální pošahanost hlavní hrdinky.

Miluju, jaké knihy v HOSTu vydávají, že se nebojí zariskovat a vydat něco tak výstředního, co ale skvěle funguje!

Takže pokud hledáte čtení na léto - tohle musí být naprosto jasná volba pro vás :)

ivetdos
28.06.2022 5 z 5

Finlay na zabití je opravdu na zabití, ale pobaví vás. Lehké, oddechové čtení plné humoru o spisovatelce, matce dvou dětí, které se zhroutilo manželství, a ještě se připletla k vraždě. To je kombinace, že?

Originální, bláznivé a nepravděpodobné, hlavní hrdinku byste nejraději propleskli, ale vlastně ji fandíte. Velmi čtivě napsané, stránky ubíhají, ani nevíte jak. Hodně mi připomínala svým humorem knihu Jak se zamilovat do muže, který žije v křoví, ovšem Finlay byla o kapku lepší. Za mě velké doporučení, na léto perfektní záležitost!

@knihomaniak