Filozofie básnické skladby

Filozofie básnické skladby https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/454653/mid_filozofie-basnicke-skladby-zNk-454653.jpg 4 33 7

Proslulá esej, v níž klasik americké literatury romantismu formuluje své teoretické zásady básnické tvorby a krok za krokem je ilustruje na vlastním vrcholném poetickém díle - básni Havran.

Literatura světová Fejetony, eseje O literatuře
Vydáno: ekniha , Městská knihovna (Praha)
Originální název:

The Philosophy of Composition , 1846


více info...

Přidat komentář

JulianaH.
09.05.2022 5 z 5

Kamarádka z anglistiky mi před časem vyprávěla, jak probíhal rozbor „Havrana“ na jejich semináři. Přednášející naznačila, že by opeřenec mohl symbolizovat černochy, což však „nemůžeme zodpovědně posoudit, protože nikdo z nás v místnosti černoch není“. Blahovolně při tom ignorovala, že sám autor napsal k básni komentář, v němž vysvětluje, proč je havran havranem [dobře, krkavcem, ale nekomplikujme to] a proč nesložil „Papouška“. :) Takže jsem se rozhodla, že jestli se tahle esej už nečte na anglistice (?), přečtu si ji alespoň já.

Poe zde boří romantickou, respektive vlastně už platónskou představu, že (všechny) básně vznikají jako jakési samovolné výšlehy iracionální, smrtelníka přesahující inspirace. Například takový Byron prohlašuje, že jeho tvorba se podobá tygřímu skoku: buď ve stavu vnuknutí zasáhne cíl, nebo ne, ale už nic nepřepisuje.
Poe oproti tomu, trochu oltářoborně, představuje ποίησις (poiesis, vznikání) jako proces dedukce a indukce, racionální konstruování počítající s „efekty“ a psychologickými zákonitostmi. Ne tedy tryskání, nýbrž spekulování, odměřování, cizelování. Přesto samozřejmě nechává dost prostoru pro tvůrčí ingenium, které se projevuje ve schopnosti vyhmátnout ty správné účinky, jež by báseň měla mít, a v konkrétním způsobu řešení myšlenkových úkolů.
Svoje závěry, jak známo, ilustruje na Havranovi, což je rozhodně zajímavé: „Noc jsem učinil bouřlivou předně proto, aby se vysvětlilo, proč se havran dobývá dovnitř, a za druhé, aby se odrážela od (zevnějšího) klidu v pokoji.“
Ale neméně zajímavá je obecnější část eseje, kde autor mluví o smyslu poesie jako takové (spočívá v kráse, kdežto smysl prózy tkví v pravdě a vášni; proto poesie působí na duši a próza na rozum a srdce). Jeho postřehy prozrazují opravdového filosofa, nejen filosofujícího básníka: „Když ovšem lidé mluví o kráse, nemyslí tím ve skutečnosti nějakou vlastnost, jak se má za to, nýbrž účinek.“ Respekt Poeovu ratiu.

Knišíl
23.04.2021 5 z 5

Otázkou zůstává, nakolik je tohle upřímné Poeovo vyznání. A potřebuje-li vůbec báseň výklad svého autora. Ale něco na tom zesvětštění básnické tvorby přece jenom bude. Je dřina něco smysluplného vyplodit a to Poe zřejmě věděl. I básnictví se neobejde bez snahy a píle. A proto se my tahle esej líbí, a otázku po tom, zdali Havran tak skutečně vzniknul, nechám pro jiné. Já si z toho odnáším, že básníkem se člověk stává, nerodí se jím.


AlLois
02.12.2020 5 z 5

Velmi sympatický pohled do Poeova tvůrčího procesu. Autor se nijak netají s umělou konstrukcí své nejikoničtější básně a krom toho i může inspirovat k chápání jiných básní nebo tvorbě vlastních. A přestože bych byl rád také zastánce té romantické teze, že básně z autora jednoduše vyplynou, tak Havran, nebo třeba i Nezvalův Edison tímto esejem inspirovaný je důkazem, že ty nejkvalitnější jsou stejné konstrukty, jako v současnosti třeba ty nejvykonstruovanější seriálu na Netflixu.

Peter74
26.07.2020 3 z 5

Zaujímavá filozofia básnickej tvorby Havrana. Zamyslel som sa nad ňou.
Nad písaním poézie.

Elevant
04.06.2020 5 z 5

Zajímavý a nevšední pohled na jednu z nejlepších básní, jakou může americká literatura nabídnout. Autor popisuje svou tvůrčí činnost jako velmi empirickou a vědeckou, což nečekaně snoubí se svou básnickou vnímavostí a citlivostí. Po přečtení této eseje budu na Havrana nahlížet zase novýma očima.

Romanka89
16.11.2018 5 z 5

Pojednání o tom, jak vznikla nejznámější Poeova báseň. Já nevím, já nechci věřit že takhle básně vznikají, jsem romantik, básně se neplánujou, básně z básníka prostě vypadnou! :D Ne vážně, je to zajímé nahlédnutí do tvůrčího procesu.

los
14.10.2018 4 z 5

je to Poeova mystifikace, anebo není?