Filozofický depozitář. 50 nejdůležitějších filozofických myšlenek

Filozofický depozitář. 50 nejdůležitějších filozofických myšlenek https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/182939/filozoficky-depozita-182939.jpg 4 13 4

Autor se zaobírá padesáti proslulými filozofickými citáty významných osobností, od Platóna přes Hobbese až k Adornovi, a jejich moudré výroky interpretuje v souvislosti s dobou, v níž vznikly. Osvětluje cenné myšlenky těchto lidí, které si udržely platnost dodnes.

Žánr:
Literatura naučná , Filozofie

Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Der philosophische Werkzeugkasten. Die 50 wichtigsten philosophischen Gedanken und was sie für unser Leben bedeuten , 2008


více info...

lesslnk
lesslnk
24.11.2020 5 z 5

Filozofický depozitár Reinera Ruffinga by sme jeho formou a zrozumiteľnosťou mohli zaradiť medzi najlepších dosiaľ vydaných popularizačných sprievodcov dejinami filozofie. Zrozumiteľne prijateľným štýlom nám v ňom Ruffing postupne odkrýva prierez myšlienkových konceptov známych filozofov. Z pomedzi ostatných sprievodcov, vyniká vydareným zasadením nosného myšlienkového konceptu konkrétneho filozofa do kontextu aktuálnych problémov a výziev našej doby, kultúry a spoločnosti.
Formu a obsah každej kapitoly tvorí úvodné predstavenie hlavnej myšlienky daného filozofa. Nasleduje stručné opísanie podmienok doby a životných skúseností, ktoré špecifikovali a tvarovali jeho myslenie. Po tomto opise, nám Ruffing predkladá interpretácie významov konkrétnych filozofických myšlienok a na záver ich prenesenie do situovanosti a kontextu nášho súčasného kultúrneho a spoločenského systému. Medzi riadkami nám tak ukazuje nadčasovosť filozofických myšlienkových výziev ľudstva, ako stále tvarovateľného materiálu pre budovanie lepšieho sveta v procese sebapoznania, trénovaním otvoreného, kritického a tvorivého myslenia prekračujúceho limity dobovo mysliteľného obsahu.
Filozofický depozitáŕ Reinera Ruffinga vyšiel v češtine zatiaľ prvým vydaním v Knižnom klube pred ôsmymi rokmi. Jeho slovenské vydanie by bolo pestrým obohatením našich knižníc, a predovšetkým myslí a myslenia všetkých potencionálnych čitateľov aj v slovenčine.

Knišíl
Knišíl
07.10.2019

Povedený úvod do toho, co je filosofie a čím se zabývá. Čtenář dostane vhled do směrů a hlavních ikon dějin filosofie, ale zároveň také pouze povrchní znalosti. Pro hlubší vstup do filosofie existují lepší publikace, ale kniha je adresována pro laickou veřejnost, a jako taková splňuje svůj účel.


kejty91
kejty91
25.02.2018 3 z 5

Hodnotné to rozhodně je - dozvíte se plno kritických myšlenek, nad kterými začnete uvažovat. Nicméně filosofie je náročný obor, který je občas nesnadné pochopit. Filosofové so pohybují v pojmech, které nebývají zřejmé a většinou vznikají jako reakce na jiného kolegu, se kterým ne/souhlasí.
Kniha se věnuje diskurzům, které jsou i dnes aktuální i přestože dnešní svět se vyvíjí v nejistou budoucnost.

dee101
dee101
12.02.2016 5 z 5

Upřímně filozofie mi do teď moc neříkala, jelikož jí mám ve škole a učitelé do nás hustí jen nic neříkající pojmy. Tuto knížku jsem si půjčila náhodou, jako přípravu na zkoušku s nadějí, že filozofii aspoň trochu pochopím a dokážu si rozšifrovat, co nám chtějí páni filozofové říct. Tato knížka však předčila moje očekávání a dokonce si mě i získala a já dokázala vstoupit do předsíně filozofie a nakouknout do ní o něco hlouběji. Kniha mě nečekaně i bavila a to hlavně z toho důvodu, že autor převáděl hlavní myšlenky filozofů i na dnešní dobu a dával úžasné příklady. Proto knížku doporučuji určitě všem, kteří ve filozofii tápají jako do teď já i ostatním zvědavcům. :)

Štítky knihy

filozofie citáty úvahy a zamyšlení myšlenky slavných

Autorovy knížky

Reiner Ruffing
německá, 1955
2012  88%Filozofický depozitář. 50 nejdůležitějších filozofických myšlenek

Kniha Filozofický depozitář. 50 nejdůležitějších filozofických myšlenek je v

Právě čtených1x
Přečtených16x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce12x
Chystám se číst9x
Chci si koupit4x
dalších seznamech1x