Filozofia slobody

Filozofia slobody https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/173742/filozofia-slobody-173742.jpg 5 10 4

Hlavné filozofické dielo zakladateľa antropozofického hnutia je venované všetkým, ktorí sa zamýšľajú nad problémom slobody ľudskej vôle a slobody konania. Rudolf Steiner (1861 – 1925) sa v tejto práci zaoberá otázkou, či človek môže slobodne, celkom vedome určovať motív vlastnej vôle bez toho, aby pritom podliehal diktátu svojich prírodných inštinktov a žiadostí a zároveň bez toho, aby ustrnul vo vopred stanovených mravných zásadách.... celý text

Přidat komentář

juvelinokivi
06.08.2020 5 z 5

Opravdu čistě filosofická kniha, takže ctitelé esoterních senzací si v ní moc nepočtou, ač by jim byla zcela jistě prospěšná… Taktéž bych jako doplnění doporučila další Steinerovu knihu Teorie poznání – nejlépe v tomto překladu http://ga2.zaoknem.cz/.

džanaka
13.09.2016 5 z 5

Těžko dostatečně docenit tuto knihu!
V Teorii poznání ukázal Steiner, že myšlenky pocházejí ze světa idejí, který má objektivní existenci. Filozofie svobody říká, že pokud budeme podle SVÉHO individuálního chtění čerpat impulz pro své jednání z tohoto světa idejí, bude toto jednání nanejvýš morální, svobodné a pro nás potěšující, protože se jedná o jednání z lásky.
Člověk má bytostnou touhu po poznání a po svobodě a zde je návod, jak tyto touhy naplnit. Jedná se zároveň o odrazový můstek do světa vyššího-nadsmyslového poznání.
Předpokladem správného pochopení je čtení této knihy z monistického hlediska: svět je JEDNÉ duchovní povahy a my jsme jeho součástí.


Spajdy
10.02.2016 5 z 5

Vycházejíc z autorovy Teorie poznání, tato kniha dává jasnou a ucelenou odpověď na "záhadu svobody" člověka, kterou řeší do všech základních detailů. Vyrovnává se také s mnoha filosofickými směry, tak či onak svobodu neuznávajících. Ukazuje, co to svoboda vlastně je a jak jí dosáhnout. Přísně rozlišuje mezi pouhou zvůlí, svévolným jednáním, které je jen iluzí svobody, a skutečnou svobodou, založenou na mravní fantazii jednotlivce, který se neopírá o nic vnějšího v podobě mravních autorit či zákonů, ale jen o sebe sama. Spolu s Teorií poznání jde o stěžejní Steinerovo dílo, které je přístupné jak těm, kterým je duchovní věda vzdálená, tak i těm, kdo ji studují - pro posledně jmenované by měla být naprostým základem.

RS sám výslovně podotknul, že Filosofii svobody nelze pouze přeložit - musí být znovuvytvořena v duchu RS, podobně jako musí být znovuvytvářeny meditační průpovědi... ve světle tohoto sdělení bychom k různým vydáním měli přistupovat.

Poslední věcná poznámka: Nutnou přípravou k seznamování se s Filosofií svobody je Steinerova Teorie poznání (Michael, 2016). Ta je základem, na kterém pak Filosofie svobody staví. Chceme-li něco pravdivě poznávat, musíme nejdříve vědět, jak na to, abychom v sobě neskladovali pouze nevydařené subjektivní interpretace přečteného...

Pirkaf
05.06.2012 5 z 5

Základní kámen anthroposofie a vlastně celé duchovní vědy. Steiner byl po napsání této knihy uznáván v širokých filosofických kruzích. Což přestalo poté, kdy se odvážil sdělit své poznatky z oblastí, které přesahují běžné vnímání.