Filosofie v tragickém období Řeků

Filosofie v tragickém období Řeků https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/223002/mid_filosofie-v-tragickem-obdobi-reku-Y7z-223002.jpg 4 36 5

Nietzsche se v této i předchozí knize věnované řecké kultuře svým způsobem vyznává ze svého obdivu k předsókratovským myslitelům, kteří podle něj představují vrchol řeckého myšlení. Ozvuk „tajemných“ výroků presokratiků, zejména „temného“ Hérakleita z Efesu, i celkové jejich naladění jsou nepřehlédnutelné i v samotné Nietzscheho tvorbě, kterou bez těchto vazeb nelze správně pochopit.... celý text

Literatura světová Literatura naučná Filozofie
Vydáno: , Vyšehrad
Originální název:

Die Philosophie im tragischen Zeitalter der Griechen


více info...

Přidat komentář

ozzak
10.04.2021 4 z 5

klasické dílo moderní filosofie zabývajícím se filozofii antiky

DarthSoren
03.03.2018 5 z 5

Nádherná sonda do světa předsokratiků z pohledu Friedricha Nietzscheho, který byl obrovským obdivovatelem Hérakleita. Nakolik se jedná o jednu z prvních Nietzscheho knih, ještě tady nenajdete přímé zmínky o morálce nebo nadčlověku, ale stejně se to čte velice dobře a Nietzscheho schopnost zaobírat a vyjádřovat se k dějinám filosofie určite mnoho lidí překvapí a zaujme.


Jack.Bledsoe
08.03.2017 4 z 5

Četl jsem tuhle malinkou knížečku skoro rok a drtivé většině z toho jsem naprosto nerozuměl:)) Ale pro znalce oboru to jistě musí být paráda:)

pegasusss
24.02.2015 5 z 5

neviem, ale to čo som čítal ja, je s Heideggerovým a Gadamerovým doplnkom - pohľadom na problematiku ...... osobne odporúčam mať prečítané zlomky predsokratikov, hlravne Herakleita, keďže Nietzsche na ňom "fičí" :D + Platónov dialóg Parmenides ( kde pointa je obsiahnuta v Štátnikovi, Parmenidovi a Sofistovi ... nájdete aj v Platónových dialógoch II.) a ďalšia vec, určite to nie je text, ktorý sa dá prečítať ako román, že len čítate a čítate .... treba to čítať tak, že odstavec si prečítam minimálne 1-2 krát ;) .... vhodné pre študentov filozofie na interpretáciu textov predsokratikov z pohľadu Níčeho :)

eraserhead
01.04.2011 3 z 5

Místy se mi to nečetlo moc dobře a občas jsem se v textu naprosto ztrácel, ale jinak to vcelku šlo. Možná své udělalo i to, že jsem to četl ještě v době, kdy jsem byl filosoficky dost nevyzrálý a v tématu jsem se ještě dost neorientoval.