Filosofie logiky

Filosofie logiky https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/356492/mid_filosofie-logiky-SmP-356492.png 5 3 1

Kniha je soustavným pojednáním o problémech filosofie logiky a přístupech k jejich řešení; je ovšem napsána trochu jinak, než bývají knihy o filosofii logiky po světě obvykle psány. Na jedné straně se snaží ukazovat, že problémy, s nimiž logika a filosofie logiky zápasí, často vznikly mnohem dříve než v době, kdy se objevila moderní logika; na druhé straně se ale snaží ukázat, že je tu specifický druh filosofických problémů týkajících se logiky, který skutečně vznikl až se vznikem moderní logiky a kterému dosud není věnována patřičná pozornost. Kromě tradičních témat (například problematika logických paradoxů, vymezení logické formy, logické zachycení „obecnin“ aj.) se tudíž práce zabývá i ryze novodobými problémy logiky (spojenými například s axiomatizací logických kalkulů a vytvářením jejich množinových modelů, s otázkou jejich úplnosti a neúplnosti, či s bující pluralitou logických systémů). Kniha je psána tak, aby byla srozumitelná nejenom úzkému okruhu odborníků; je tedy vhodná pro studenty různých oborů, kteří přicházejí s logikou do styku, i pro zájemce o logiku z řad široké odborné veřejnosti.... celý text

Přidat komentář

PMR
20.08.2018 5 z 5

100% vzhledem k tomu, že se mi zdá, že knihy J.Peregrina mají (snad i díky spolupracovníkům) určitou vzrůstající tendenci, a s přihlédnutím k tomu, že správný filosof tu poslední knihu nikdy nenapíše :-)
Myslím, že některá rozlišení provedená v knize můžou někomu pomoci se lépe orientovat v logické literatuře. Už třeba jenom zařazení klasické predikátové logiky (KPL) pod umělé jazyky: Člověka často mate, když se KPL vykládá, jako by nic přirozenějšího ani neexistovalo - přitom ať zvedne ruku, kdo někdy někde viděl nějakou predikátovou proměnnou. (Samozřejmě kromě chytré horákyně, která přijela-nepřijela, oblečená-neoblečená ... :-)

Autoři knihy

Jaroslav Peregrin
česká, 1957
Marta Vlasáková
česká, 1972

Kniha Filosofie logiky je v

Přečtených6x
Knihotéce5x
Chystám se číst3x
Chci si koupit1x