Filmové komedie II.

Filmové komedie II. https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/353883/bmid_filmove-komedie-ii-GoY-353883.jpg 4 21 7

Máte rádi nejúspěšnější filmové komedie autorské dvojice – Zdeněk Svěrák a Ladislav Smoljak? Pak tato kniha přináší to nejlepší z jejich komediální filmové tvorby. Najdete v ní pět divácky nejúspěšnějších komedií, které se zapsaly do zlatého fondu české kinematografie. V knize na vás čekají i takové pasáže, které se do filmů nevešly. Tato knížka zachycuje literární předobrazy budoucích filmů, ale rychle plynoucí čas zavinil, že už jsou to vlastně předobrazy filmů pro pamětníky. Jára Cimrman ležící, spící; Kulový blesk; Nejistá sezóna; Rozpuštěný a vypuštěný; Trhák.... celý text

Přidat komentář
1amu
1amu
22.09.2020 5 z 5

Tři z těchto filmů patří mé nejoblíbenější. Začnu tím nejvíce podceňovaným, kterým byl Trhák (1980) je zpovědí dvojice S+S o jejich začátcích u filmu . Film jsem vychutnával postupným opakováním v různém čase a mohu říci, že postupem času se mi líbí stále více.
Kulový blesk (1978) . Úžasná 12-ti směna bytů, kdy divák nestačí přeskakovat mezi epizodními aktéry (cikánská rodina), babkou, které se na suché půdičce bude dobře věšet, operního pěvce, který se tak těžce loučí s některými artefakty, kterých se musí stěhováním vzdát (třeba dopisy mladé obdivovatelky, která měla tak krásnou pihu na zadečku) a hlavními postavami, samozřejmě s fantastickým JUDr.Radostou, který realizuje svůj životní projekt.
Ale řeknu vám, že se vždy nejvíce těším na vynálezce ing.Severýna a jeho " Pozor na druhé koleji..." Ne nadarmo se mu říkalo "Český Albert Einstein".
Nejistá sezóna, čili příběh jednoho divadla, které se zde nazývá Divadlo starých forem. Nejen, že si zde zahrálo osazenstvo Divadla Járy Cimrmana včetně kulisáků a dalšího personálu, ale ve své skutečné roli zde vystupuje paní Jana Vokrojová, šéfka Strašnického divadla.
Za majstrštyk produkce považuji to, že na plátno dostali tehdejšího ředitele Čs.st.filmu Ludvíka Tomana (spící člen komise, která má rozhodovat o další existenci divadla) - zuřivého komunistu, a také režiséra Karla Kachyňu (předseda komise). Teprve nedávno jsem se dozvěděl, že ve filmu hrála sestra Josefa Abrháma - Boca Abrhámová.
Nevím o českém divadle, které by si natočilo hranou filmovou kroniku o své existenci a je pozoruhodné, že k tomu došlo již v r.1987.

a

nikikostadinova
nikikostadinova
07.05.2020 4 z 5

Ležící spící a Nejistá sezóna to jistí. Dala bych osobně tyto dvě prózy na konec.


Endy17
Endy17
04.10.2019 4 z 5

Bezbřehé nadšení jako u prvního dílu se nedostavilo, Trhák na závěr knihu navíc trochu deklasuje. Nejedná se totiž o ucelený příběh nebo o scénář, ale o námět k filmu, takže se na mnoha místech dočteme: "zpívá něco o tom, že je na světě hezky, nebo že svítí sluníčko, případně že je na cestě za tím, koho má ráda".

pagac17
pagac17
14.08.2018

Zase jsem se dobře pobavil, přirovnával jsem si zhlédnuté filmy s jejích scénáří, oba autoři jsou mistry vtipu, porovnání a zábavy, nejvíce jsem se pobavil u komedie-Jára Cimrman ležící, spící, těším se již na I. díl filmové komedie

E.lisabeth
E.lisabeth
15.05.2018 5 z 5

Paradni zalezitost pro velke fandy teto autorske dvojice. Nektere filmy znam zpameti, takze nic noveho, ale treba v Trhaku je krasne videt jak se pri nataceni dale improvizovalo, protoze zde je spoustu rozdilu. Skvely kousek do sbirky.

lassse
lassse
28.02.2018 4 z 5

Hodně povedené, snad jen poslední Trhák mi přijde trochu napsaný na rychlo. Jinak ale pecka.

Jane007
Jane007
14.12.2017 5 z 5

Česká klasika. Tady snad ani není co dodat. Snad jen, že 5 hvězdiček je zoufale málo:-)