Fialový autobus

Fialový autobus https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/20979/fialovy-autobus-20979.jpg 4 51 13

Osm lidí spojuje zdánlivě jen to, že spolu jezdí každý víkend autobusem z práce za svými rodinami. Scházejí se každý pátek večer u fialového minibusu a jedou na víkend z Dublinu domů do malého irského městečka. Znají se jen povrchně, nesvěřují si svá osobní tajemství a trable, ostatním nabízejí svou "standardní" tvář. Za těmito tvářemi se skrývají osudy, které nikdo nehádá, potíže a pocity, které se dlouho vyvíjely a nyní nazrávají k rozřešení. Tento víkend pomůže některým jejich problém rozkrýt, někomu nastane v životě zásadní zlom a někdo alespoň najde cestu k řešení, nebo někoho, kdo mu pomůže jej zvládat. Pokud se jejich osudy neprolnou, pak se alespoň dotknou... V osmi částech věnovaných jednotlivým osobám poznáváme po krůčcích celou společnost, vztahy mezi nimi a atmosféru irského maloměsta, tradičních postojů jeho obyvatel a problémů těch, kteří se z tohoto tradičního rámce trochu vymykají.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Pro ženy

Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

The lilac bus , 1984


více info...

Přidat komentář

ut.la
29.08.2022 4 z 5

Příjemná knížka - vypráví příběhy několika lidí z jedné irské vesnice, kteří se navzájem znají, ale vlastně o sobě neví skoro nic. Je super, jak se to čtenář postupně dozvídá, jak postupně odkrývá jednotlivá jejich tajemství. A přitom je to celé lidsky příjemné, fandíte prostě všem.

DádazPrahy
22.10.2020 3 z 5

Sedm stálých pasažérů a řidič Tom, který každý pátek řídí svůj fialový autobus z Dublinu do vesnice na západě Irska (vesnice Rathdoon ve skutečnosti neexistuje) a v neděli zase zpět.
Každý z nich jakoby vedl dvojí život - úspěšná kariéra v Dublinu a rodinné problémy doma, o kterých kolegové v práci nemají tušení - nebo naopak, doma vzorný syn vede přes týden v Dublinu divoký bohémský život, který by se neodvážil přiznat svým rodičům.
V této knize, tak jako v mnohých dalších od této autorky, se opět objevuje nosné téma Maeve Binchy - lidé obvykle nejsou takoví, jak se nám na první pohled jeví a obraz, který "nabízejí" druhým, může být někdy falešný. Také bychom neměli druhé lidi soudit podle povrchních dojmů - možná mají svá trápení a starosti, o kterých ostatní nemají ani tušení.
Hodnotím neutrálně - knížka se Vám může líbit, ale pokud byste ji nečetli, zase tak o moc nepřijdete. Kdybychom si poslechli příběhy lidí, se kterými denně dojíždíme do práce, asi bychom došli ke stejnému poznání, jako při četbě této knihy.
Nemohu se vyjádřit k českému vydání a kvalitě českého překladu, protože jsem knihu četla v originále - knihy Maeve Binchy jsou totiž skvělé na obohacení anglické slovní zásoby - přiznám se, že je čtu právě pro tento účel spíše než kvůli samotnému příběhu.


Hesiona
10.07.2020 4 z 5

Když se v autobuse pravidelně schází několik lidí, jejichž životy zdánlivě vůbec nesouvisí... Pak zjistíte, že každý člověk má pro svoje chování svůj důvod.

Abroš
06.03.2020 5 z 5

Odpočinková literatura,příjemně se čte

pedroK
11.07.2018 4 z 5

Mám ráda styl psaní Binchy, čte se moc příjemně. Píše o obyčejných lidech, a skoro obyčejných životech, až na to, že nikdo není obyčejný. Binchy to umí vystihnout.

Val
26.06.2018 4 z 5

Milá knížka . Méně či více sympatické postavičky, každá má své radosti a strasti. Pro mě velmi příjemná oddychovka bez potoků krve a šílených vraždících maniaků. Ideální na dovolenou .

ztráca
19.04.2018 3 z 5

První kniha, kterou jsem od této autorky četla. Nenáročná literatura vhodná na dovolenou. Kniha neurazí, ale ani nic nedá.. Zkusím přečíst jinou knihu této autorky, abych mohla posoudit, zda jde o její styl nebo pouze o výjimku...

anonym007
15.08.2017

Můžu se zeptat, myslíte si že je tato knížka vhodná pro 14ti letou slečnu ? Myslím to příběhově, jestli je pro ni zajímavá. Má ráda Irsko a romány, popř. neznáte lepší náhradu ? (téma nejlépe Irsko, příběh dívky, podle skutečnosti...) předem děkuji :)

marion111
13.05.2017 5 z 5

Fialový autobus byla první kniha, kterou jsem od Maeve Binchy četla . Neuvěřitelně milé a pohodové čtení ... jako všechny její knihy, ale Fialový autobus - ta je má nejoblíbenější, tu miluji ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ...dávám pět hvězd - a pět srdíček .

Kateřina1011
13.10.2014 4 z 5

Knížky Maeve Binchy mám moc ráda. Pravda je, že neobsahují žádné akce, které vám trhají žíly z těla a napětím si při nich nekoušete nehty, ale pokaždé jsou hrdinové reální, z masa a kostí. Autorka byla velký znalec obyčejného každodenního života a dokázala o něm psát skromně a přesto poutavě. Pro mě osobně jsou její knížky jako sváteční koláč, ve kterém sice vím, kde najdu rozinku, ale přesto se do něj s velkou chutí vždycky znova zakousnu.

PanKérka
13.06.2013 2 z 5

Obyčejná knížka s nezáživným dějem a bez zřejmé zápletky

aša
12.11.2012

Souhlasím s předešlým komentářem, příjemná oddychovka

Alma-Nacida
12.10.2012 3 z 5

Příjemná oddechová knížka, žádné velké překvapení, prostě něco k vodě ;-).

Štítky knihy

Irsko irská literatura venkov

Autorovy další knížky

Maeve Binchy
irská, 1940 - 2012
2001  86%Tajemné jezero
2007  76%Dům na Tara Road
2011  70%Srdce a duše
2011  77%Šarlatové pírko
2001  88%Nezapomenutelné léto

Kniha Fialový autobus je v

Přečtených84x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce19x
Chystám se číst15x
Chci si koupit2x