Fenomenální včely - Biologie včelstva jako superorganizmu

Fenomenální včely - Biologie včelstva jako superorganizmu https://www.databazeknih.cz/img/books/61_/61331/fenomenalni-vcely-61331.jpg 5 24 8

Tato ojedinělá kniha již vyšla ve 12 jazycích, kromě těch hlavních také např. arabsky, čínsky či korejsky. Čtenáři se stěží ubrání fascinaci fenoménem zvaným včela medonosná. Starší poznatky, aktuální pohledy a nové výzkumné metody zde představují superorganizmus, který nepochybně patří k nejúžasnějším živočichům naší planety. Perfektní organizace včelího společenstva a mimořádný význam včel pro zachování rozmanitosti druhů rostlin i výnosy pěstovaných plodin vždy budily a stále budí zájem jak odborníků, tak i laiků. Co je tajemstvím úspěchu tohoto superorganizmu a jeho výjimečného postavení? Vědci, kteří se dosud neobjevenými tajemstvími tohoto hmyzu zabývají, rozkrývají „fenomén včela medonosná“ krok za krokem a stále znova se střetávají s novými překvapeními. Díky této knize se mohou i čtenáři seznámit s aktuálním stavem znalostí a často průkopnickými poznatky získanými v minulých letech, v neposlední řadě skupinou soustředěnou okolo Jürgena Tautze ve Würzburgu. Dosud nepublikované snímky Helgy R. Heilmann zprostředkovávají vizuální pohled na tento vývojově úspěšný druh.... celý text

Přidat komentář

Jelitovna
02.01.2023 5 z 5

Včely topičky, čerpadlářky, létavky, dělnice, stavitelky, tanečnice, ventilátorky, strážkyně, cizinky, skladnice, odběratelky, uklizečky a nevímjakéještě, jo asi voskovačky :-D a krmičky, kterým produkce jejich žláz zaprahne (pro mě do včerejška neznámé slovo), ale může se znovu aktivovat. (Asi jako u žen, kdy se může mladá babička rozkojit s cizím miminkem.)
Nádherné fotografie!
Budu dělat, jakoby tam devátá kapitola, z níž mi šla hlava kolem, nebyla.
(Mimochodem, z dnešního pohledu jsou vlastní všechny včelí sestry, neboť mají stejnou matku, ovšem jsou polorodé, protože nemají stejného otce.)

efka.saf
19.08.2022 5 z 5

Fenomenální kniha o fenomenálních tvorečcích od fenomenálního autora napsaná fenomenálním způsobem s fenomenálními fotkami.

Kniha doslova přetéká neskutečně zajímavými informacemi ze světa včel a já se dozvěděla obrovské množství zajímavostí. Včely mě fascinují stále více, už jsem se přistihla při tom, jak ležím v trávě a sleduji včelku za včelkou při pilné práci. Včela je patrně nejnesobečtější tvor na Zemi a zaslouží si náš obdiv i ochranu. A snad i další výzkum, protože pořád toho nevíme dost.
Nicméně netvrdím, že některé včelí pasáže pro mě nebyly na čtení těžké. Co se týče prvních stran a biologie včel, dalo mi docela zabrat se v tomto náročnějším světě zorientovat. To ale knize na kráse neubírá.
Jsem nesmírně ráda, že jsem tento knižní klenot mohla zařadit do své knihovny, kde bude sdílet čestné místo s dalšími knihami ze světa bzučícího hmyzu.


Azmodan
29.02.2020 5 z 5

Fenomenální včely jsou prostě fenomenální. Velice poutavý a zajímavý popis mnoha životních pochodů superorganismu o kterých, aspon si myslím, laik nemá ani ponětí! Kniha do doprovozena spoustou nádherných fotografií. Jedná se o velice zajímavé dílo o tomto bezesporu neobyčejně obyčejném a nesmírně důležitém živočichovi naší planety.
Škoda jen, že nejsou knihy o podobných společenstvech jako jsou čmeláci, sršni nebo mravenci.
Knihu vřele doporučuji všem, které včely zajímají!

vampyrcik
17.10.2019 3 z 5

Zajímavé informace, spoustu krásných fotek, rychle se čte. Člověk si uvědomí, jak málo toho víme =) Trochu nepřehledné a nepřesné zabřednutí do evoluční ekologie, nevím jestli to nebylo překladem.

embi
06.09.2018 5 z 5

Užasné čtení i pro nevčelaře.

koubin007
28.09.2015 5 z 5

Kniha určená spíše pro širokou veřejnost než jako návod na chov včel. Ale i zkušený včelař si zde najde spoustu dalších důvodů, které ho přimějí ty svoje včelky obdivovat ještě o trochu víc a hlavně začít více přemýšlet nad tím co a proč ve včelstvu dělá.
Opravdu nádherné fotky a srozumitelné povídání o životě včel.
Včely jsou sice hmyz, ale mají mnoho vlastností, které jsou velmi podobné savcům.
Ještě je toho hodně co se o nich musíme dozvědět a až ta doba nastane, tak zjistíme, že je stejně spousta věcí, které člověk nikdy nepochopí.
Pro začínajícího včelaře ale spíš doporučuji toto: http://www.martinus.cz/?uItem=132971&gclid=CObgqszMmcgCFUHnwgodRswMpA

valda
17.12.2013 5 z 5

Jestli kniha http://www.databazeknih.cz/knihy/ilustrovane-vcelarstvi-65781 odpovídá na otázku JAK se o včely starat a JAK se samy včely chovají. Tak tuhle knihu bych doporučil jako pokračování, protože odpovídá hlavně na otázku PROČ se tak chovají. Superorganismus včelího roje je popsaný do všech možných detailů podle nejnovějších vědeckých pozorování. Ale hlavně je vše popsáno čtivě a prokládáno spoustou obrázků a fotografií. Knihu bych rozhodně doporučil komukoliv, co rád čte populárně naučnou literaturu. Vůbec není potřeba být včelař. Ale pokud si jí přečtete, tak zaručuji, že až příště někde uvidíte lítat včelu, tak už to pro vás nebude jenom nějaké náhodné poletování obtížného hmyzu, ale budete mnohem více rozumět tomu, proč se včela chová zrovna takhle.

Marghita
20.03.2012 4 z 5

Skvělá kniha ze života včel. Doporučuji všem, kteří chtějí složitému světu tohoto sociálního hmyzu alespoň trochu porozumět. Věděli jste např. že u létavek byly popsány stavy spánku, že mají včely schopnost učit se, či že létavky vykazují florokonstantnost (nektar sbírají celý den na tom druhu rostliny, na kterém začaly)?