Fenomén Zdeněk Svěrák

Fenomén Zdeněk Svěrák https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/136971/fenomen-zdenek-sverak-136971.jpg 3 31 5

Zdeněk Svěrák je zkrátka fenomén, jehož jméno je velice výrazně a nesmazatelně zapsáno v naší novodobé kultuře. Autorka knihy ho přibližuje ve všech jeho uměleckých podobách, tedy jako scenáristu, textaře, spisovatele, herce i humanistu s bohatou charitativní činností. Čtenář po přečtení knihy zjistí ovšem to nejdůležitější - že je mu Zdeněk Svěrák velice blízký, protože má podobu úžasně lidskou.... celý text

Přidat komentář

MaxQ
24.02.2023 2 z 5

Jakožto cimrmanolog a svěrákolog jsem přistupoval k této knize velmi opatrně. No a dobře jsem udělal. Zas jen další kompilát z bulvárních a regionálních novinových článků a z osobních, leckdy již hodně matných, vzpomínek na populární filmy v televizi. Navíc plné faktografických chyb. Pokud v tomto státě existuje někdo, kdo o Svěrákovi, Cimrmanovi, Smoljakovi nic neslyšel, dobrá, může u této knihy začít. Jinak opravdu nedoporučuju.

alkazemka
08.08.2022 4 z 5

Zdeněk Svěrák je pro mě velkou životní autoritou a vzorem. Jeho lidství, smysl pro humor, inteligentní naivita a schopnost vidět svět vlídně a vesele pokud možno za všech okolností, to je to, co na něm obdivuji, co je pro mě přirozeně a dobrovolně přijatým vzorem. A proto jsem se těšila na tuhle knížku hrozně moc.
V průběhu čtení však nejdřív přišlo jisté rozčarování, že to vůbec není to, co jsem čekala za podtitulem autobiografická kniha. Žádné osobní postřehy, životní moudra ani "pikošky" z osobního života. Jde spíše o jakousi antologii, či jak to nazvat, Svěrákova celoživotního díla. Počáteční mírné zklamání z tohoto zjištění však postupně mizelo a na jeho místo nastoupilo potěšení z toho, že jsem se dozvěděla nové zajímavé informace ze zákulisí divadla Járy Cimrmana, detaily o vzniku divadelních her a pro mě mnohdy doposud neznámé informace o tom, jak těžce se rodil každý další film firmy Svěrák & syn.
Tak jestliže čekáte životopis jak má být, v této knize se vám jej nedostane. Ale čtení to je hezké, to nemohu říct.

P.S. A i kdyby nebylo, tak panu Svěrákovi to na obalu knížky tak sluší, že stojí za to mít ji aspoň chvíli na nočním stolku. Jen tak. Pro potěchu.


klarenzi
25.10.2020 2 z 5

Pan Svěrák je mou platonickou láskou. Považuji ho za ikonu moudrosti a laskavého humoru. Proto jsem se nemohla dočkat, až si přečtu knihu od Dany Čermákové: Zdeněk Svěrák - muž renesanční.
No a nadšení se nekonalo. Kéž by ho tak vyzpovídal třeba Aleš Palán. Tihle dva se snad ani nesešli. Paní Čermáková vlastně jen přepsala rozhovory či recenze z nejrůznějších deníků (Story a Blesk třeba taky????). Samotný styl psaní autorky mi přišel místy hodně na hraně s bulvárem.
Takže ne, tohle se nepovedlo a muž renesanční si rozhodně zaslouží lepší knihu.
@knihodura

1amu
01.01.2020 4 z 5

Zdeněk Svěrák během posledních let existence Divadla Járy Cimrmana ztratil nejprve svého životního kolegu, spolutvůrce a přítele Ladislava Smoljaka, a pak další nezastupitelné kolegy - Pavla Vondrušku, Jana Kašpara, Bořivoje Pence, Václava Kotka a Jaroslava Weigela (nezapomeňme dříve na Jaroslava Vozába). Bylo to pro něj bolestné, přesto divadlo běží dál a Zdeněk Svěrák nehodlá odejít na odpočinek. On to ostatně ani neumí - a to je dobře. Pro nás všechny. On není pouze člověk renesanční, spíš bych použil slovo "všestranný": těch písniček pro děti s J.Uhlířem, knížek, filmových scénářů (zde je vidět jak právě to jeho synovi t.č.chybí - k tomu filmový herec a vzpomeňme v kolika filmech, kde učinkoval, zajistil drobné role pro své kamarády z divadla), jde o člověka angažovaného, který je schopen ovlivnit pozitivně značnou skupinu lidí. Pro mne jde zejména o moudrého a laskavého člověka.

steffan266
04.01.2018 5 z 5

Prostě supr !