Útěk čarodějky

Útěk čarodějky https://www.databazeknih.cz/img/books/86_/86361/utek-carodejky-86361.jpg 4 24 5

Felse série

< 3. díl >

Mladý učitel Tom Kenyon pátrá na vlastní pěst po tom, co se stalo, když půvabná Annet – dcera jeho domácích – zmizela na pět dní, a přitom je přesvědčena, že nebyla pryč víc než dvě hodiny. Jde o záměrný podvod? Ztrátu paměti? Či nějaké čáry? Až inspektor Felse vypátrá souvislosti těchto pěti dní a jeho pátrání vede od odhalení zrady, loupeže a vraždy až k osudovému střetu na pověstmi opředené hoře Hallowmount. Anglická autorka, která zdařile pokračuje v žánru klasické detektivky, si získala čtenáře především historickými příběhy s bratrem Cadfaelem.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi

Vydáno: , Vyšehrad
Originální název:

Flight of a Witch , 1964


více info...

Přidat komentář

SBH
25.09.2022 2 z 5

(SPOILER) Člověk občas potřebuje ledovou sprchu, aby vystřízlivěl z hlubokého nekritického citu. Tentokrát se mi podařilo sáhnout vedle v případě jedné z mých nejoblíbenějších spisovatelek.
Tato detektivka se Ellis Petersové hodně nepovedla. Miluju její poetické, fascinující a naléhavé popisy krajiny, obdivuji hluboké vhledy do psychologie postav a střípky moudrosti, které trousí třeba bratr Cadfael.
Jenže tady všechno selhalo. Ani ta nejkrásnější slova nedokázala vyvolat patřičně mystickou náladu. Tajuplné zmizení jedné vesnické krasavice udrželo svou nepravděpodobnost asi jeden odstavec. Detektivní pátrání proběhlo uvěřitelně a ano, v odhadu pachatele jsem se několikrát spletla, na druhou stranu na mě nepůsobilo nijak naléhavě.
Na vině byl opravdu přehnaný patos všech postav. Snad možná detektiv Felse udržel jakous takous racionalitu, jenže jelikož se do hlavní postavy napasoval hysterický a nesympatický učitel Tom, odkráčel veškerý dobrý dojem do kopru.
A pak už vylezly na povrch všechny drobné závady, které jindy u Petersové velkoryse přehlížím. Annet je NEVINNÁ, protože je KRÁSNÁ. Sice manipuluje se všemi v okolí, ale oni jí to velkoryse odpouštějí, protože se vlastně přetlačují o pozici rohožky u jejích nohou. Fujtajbl. Vládkyně panství není velkorysá, protože manželovi nedává plat a on si nemá z čeho vydržovat milenku. Potěš koště. Všichni muži jsou bez ohledu na spáchané činy ti správní, naopak u žen se vždy zmíní, že překvapivě disponují i dobrými vlastnostmi. Adolescenti jsou za všech okolností moudřejší a zralejší než dospělí.
V detektivkách ze středověku to tak nějak skousnu. Ovšem v souboji historické morálky a zkostnatělých předsudků s bouřlivými změnami dvacátého století autorka zoufale prohrává. Nelíbilo, nedoporučuji.

Alinke
04.06.2022

ať mi paní spisovatelka promine, ale tohle se jí vůbec nepovedlo. Dějová linka bez nápadu, bylo to takové nudné a utahané. Škoda času


Atanone
30.03.2020 2 z 5

U některých knih si uvědomím, jak je pro nás, čtenáře příběhů, důležitá jistá dávka naivity. Bez ní bychom nemohli fiktivní příběhy číst. Ovšem někdy se toho po nás chce trochu moc.
Annet. Místní lilie, vzor ctností a chodící feromonová banka. Každý muž okamžitě propadá jejímu kouzlu. Včetně Toma Kenyona, jehož myšlenkových pochodů bych raději zůstala ušetřená. Byly totiž dlouhé a místy jsem měla pocit, že čtu vlastní deníček. Až na to, že mně tehdy bylo 14, zatímco tenhle člověk byl profesorem. Možná ty postavy nebyly až tak hloupé, než za jaké jsem je měla, ale styl, jakým byly jejich myšlenkové pochody a jednání popisované, k tomu úplně vybízel. Místy jsem měla pocit, že knihu napsaly dvě osoby. Jedna současná a druhá o asi 150 let starší. A to včerně expresivních a zbytečně dramatických slovních obratů, které mi spíš připomínaly laciné románky z prvorepublikových dob.

Velmi jsem si chtěla něco přečíst od této autorky, a protože mě trochu děsí knižní série, nesáhla jsem po bratru Cadfaelovi, což byla možná chyba. Knihu jsem dočetla vlastně jen proto, že mě zajímalo, co se nakonec vyklube ze zajímavé zápletky. Neboli, má místní světice někde nějaký kaz, nebo ji, nevinnou, jen nějaký vilný muž vlákal do svých sítí jako padoušský Hogofogo božskou Winnifred?
Dopletla jsem u toho svetr. Takže to nebyl až tak úplně ztracený čas. Jedna hvězdička za moji naivitu a druhá za ten svetr

Lenka4
03.09.2016 4 z 5

Dobrá klasická anglická detektivka po které nehrozí děsivé sny. Menší míra napětí je vyvážena zajímavě se vyvíjejícím dějem. Snad jen líčení psychických stavů hlavních postav je občas dost přepjaté.

Tiama
05.05.2013 2 z 5

Zajímavé, ale dost roztahané na můj vkus