Smrt a Blažená paní

Smrt a Blažená paní https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/43191/smrt-a-blazena-pani-43191.jpg 4 41 5

Felse série

< 2. díl >

Mladistvý, všestranně nadaný student, syn detektiva, odhalí vraha bezohledného podnikatele, surového i k vlastní rodině. Ujal se pátrání, aby zachránil z vraždy podezřelou dívku, do níž se zamiloval. Tato jeho první láska, plná pubertálního zmatku tvoří druhou, podružnější linii románu anglické spisovatelky a překladatelky české prózy a poezie.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Olympia
Originální název:

Death and the Joyful Woman , 1961


více info...

Přidat komentář

alekis
17.10.2021 5 z 5

O kousek níž napsala k této knize čtenářka SBH moc hezký komentář, ke kterému se připojuji...
Byla jsem přesvědčená, že vím, kdo vraždil, a nakonec vím, že nic nevím, střílela jsem úplně vedle. Ale tuto příjemnou, trochu starodávnou, takovou až obyčejnou maloměstskou detektivku z doby, kdy svět byl ještě v pořádku, jsem si užila dokonale, a doufám, že časem si přečtu aspoň některé další z této série.
Autorka má úžasný dar vykreslit prostředí, je potěšením číst její popisy. S úmyslem otevřít docela jinou knihu (se kterou se ale hodlám seznámit co nejdřív, protože dobrých knih nikdy dosti!) jsem nakonec zvolila tady tuto. Člověk se občas rozhoduje z úplně neočekávaných důvodů - bylo to kvůli jejímu velice známému názvu. A vůbec nelituji, stálo to za to!
:-)

Koka
20.05.2017 3 z 5

Stejný vražedný motiv byl již tolikrát použit v mnoha knihách a filmech, že jsem si nejdřív myslela, že čtu již jednou přečtené. Ale ne, bylo to pro mne nové, a nadšení se zrovna nedostavilo. Jsem ochotna připustit, že ze 16-letého puberťáka mohou vypadnout i nečekané formulace, ale až takové situační analýzy, jaké předváděl kluk v této knize - to se mi zdá nepravděpodobné. A komisař kriminální policie, který se synem u večeře a s manželkou u raního objetí probírá indicie, charakteristiku podezřelých a krvavé stopy?! To bylo silně přestřelené.
Nejvíc mě však mrzí, že motiv odhalení a restaurování toho obrazu, jeho verifikace a další osud zůstaly jaksi neuzavřeny.
Hodně však oceňuji vysoce literární styl a kultivovaný jazyk - tak odlišný od dnešních surovostí v soudobých detektivkách!


SBH
07.07.2016 5 z 5

Paní Petersová napsala dech beroucí detektivku, která mě přiměla k slzám dojetí. Ano, jsem ukrutně sentimentální plačka, ale u thrillerů se podobné nepředloženosti nestávají ani mně. Jenže tato kniha má parametry regulérního románu s pečlivě vykreslenými charaktery, úchvatnými básnickými popisy a v neposlední řadě se silným humanistickým poselstvím. Všechny tyto charakteristiky jsou pro autorku bratra Cadfaela naprosto typické. Takže zbývá otázka, jak mohla tak citlivá duše vymyslet tak krvavou vraždu? No, abych byla upřímná, Armigera bych zabila vlastně i já.
Je zajímavé, jak Petersová, která sama děti neměla, dokázala přesně vystihnout psychologii teenagera. Na druhou stranu laskavý rodičovský přístup Petera a Bunty ke svému svéhlavému synovi připomíná spíš sci-fi. Kdyby můj potomek usoudil, že vyprovokuje vraha a sám ze sebe udělá návnadu, asi bych si ho raději přetrhla sama.
Pět hvězdiček a vřele doporučuji.

kolacky
10.07.2012 5 z 5

Moje první setkání s Paní Spisovatelkou. Dokonce i jako inscenace v ČT, ještě černobílá, se mi moc líbila.

Godzila.007
28.04.2011 1 z 5

Zdá se mi to takové nudné, nezáživné, nenapínavé, nezajímavé, nic pořádného se tam ani do třetiny knihy neděje (dál jsem to nedočetla). Nemá to ani základní atributy, které lze od detektivky čekat.