Faustovy děti

Faustovy děti https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12565/bmid_faustovy-deti-Ysc-12565.png 3 8 3

Děj románu se odehrává v blízké budoucnosti v Praze, kam při svém nekonečném bloudění znovu přichází Faust s Mefistofelem. Faust tu nalézá dvě děti – Davida a Markétku, o nichž se domnívá (o Davidovi neprávem), že je před šestnácti lety, při své poslední návštěvě Prahy, zplodil se dvěma ženami, a k nimž náhle pocítí otcovský vztah. Hybatelem děje a jeho režisérem je však Mefistofeles, který připraví bizardní sled dramatických událostí. Ve městě se začnou objevovat malí draci, ve Vltavě piraně, bronzový kůň z Vítkova se vzepne a odcválá, ve městě se zastaví tramvaje, promění se prostorové vztahy, ulice na sebe přestanou navazovat, chodníky se propadají, podzemí města se mísí s povrchem. Nakonec se jedná o bytí či nebytí celé Prahy. Jan Bažant, profesor klasické archeologie, se znovu představuje jako vypravěč s bohatou fantazií, který ve svých příbězích uplatňuje fantaskní prvky, stejně jako svou profesní zkušenost a literární zběhlost. V tematické osnově románu se objevuje řada literárních i historických témat, počínaje aluzemi na Bulgakovův román Mistr a Markétka či Meyrinkovy pražské magické motivy.... celý text

Přidat komentář

Laaca
03.07.2019 2 z 5

Kniha, kde spisovatel měl nápady, stylistika mu celkem šlape, ale děj románu překombinoval, v jednotlivých zápletkách se utopil a vedení příběhu jednoduše nezvládl. Ani postavy pochválit nelze. Mefistofeles měl působit jako trochu poťouchlý démon, ale vylezla z toho rozplizlá karikatura. Ostatní postavy dopadly ještě hůře. Škoda, že si autor po dopsání knihy nedal delší kritickou pauzu, třeba rok, a po tomto odstupu děj neseškrtal a neučesal. Výrazně by to bylo prospělo, protože potenciál tu byl.

Teron
15.09.2016 2 z 5

Hrozně sympatickou a velmi příjemně střelenou verzi Mefistofela kazí rozvláčnost a zmatenost zbytku, kde jsem hrozně dlouho tápal, co se vlastně děje nebo má dít. Básnický jazyk se poměrně často zamotává sám do sebe, což ději nepřispívá. A na konci vyplyne sice zajímavá pointa, ale postavená tak, že člověk celou dobu čtení netuší, že něco takového by mu mělo docvaknout. Nebylo to vyloženě špatné, ale mám pocit, že autorovi přerostly odbočky, narážky a reference přes srozumitelnost celku.


Merlinit
20.08.2015 4 z 5

Naivní (určeno patrně pro -náctileté), ale poměrně čtivé.