Kejklíř: Životní příběh Johanna Georga Fausta

Kejklíř: Životní příběh Johanna Georga Fausta https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/434447/bmid_kejklir-MQ1-434447.jpg 4 112 35

Faust série

1. díl >

1486: Knittlingen platí za klidné místo v hornaté oblasti Kraichgau do té doby, než do města vkročí komedianti. Najednou se v okolí začnou ztrácet děti. Johann Georg, zvaný „Faustus“, Šťastlivec, to nevnímá. Jeho zajímá jen kejklíř a mág Tonio del Moravia, který mu předpovídá velkou budoucnost. Johann se připojí k záhadnému společníkovi a společně táhnou zemí. Mladík lačně vstřebává vše, co ho Tonio učí. Avšak v Toniových ponaučeních se tají netušené nebezpečí a Johanna se brzy zmocní pocit, že jeho Mistr je ve spojení s temnými mocnostmi. Silami, které začnou určovat jeho další život… Oliver Pötzsch, autor bestsellerové série o Katově dceři, se nechal historickou postavou doktora Fausta inspirovat k jedinečnému dobrodružnému románu, který představuje úžasný čtenářský zážitek.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Brána
Originální název:

Der Spielmann: Die Geschichte des Johann Georg Faustus , 2018


více info...

Přidat komentář

Elapheg
25.10.2023 5 z 5

(SPOILER) Možný spoiler:
Na knihu jsem narazil v knihkupectví ve slevě a anotace mě zaujala, navíc se mi hodila do ČV, tak nebylo o čem váhat a zakoupil jsem ji, dnes dočetl a rozhodně nelituji. Kniha pojednává o chlapci jménem Johann Georg Faust, který vyrůstá v Knittlingenu. Již zde se setkává s čarodějem, mágem, astrologem Toniem del Moravia a Johann s ním nakonec odcestuje z rodného města a projíždějí spolu celým Německem. Tonio Johanna učí různým vědomostem, které Johann jen hltá a je to velmi nadaný žák, avšak všude, kde se objeví Tonio del Moravia se dějí neštěstí. Johann brzy pozná, že jeho učitel Tonio del Moravia je pravděpodobně více než nadaný učitel, který je ve spojení s ďáblem. Johann svého učitele nakonec opustí a odejde s poutními kejklíři a později nastupuje svou vlastní životní cestu. Jedno však, kde se Johann vyskytne, je mu zlo v patách a rovněž Tonio del Moravia ho nespouští z hledáčku, aniž o tom Johann vědomě ví. Proč je Johann tak důležitý pro svého učitele? A kým je vlastně Tonio del Moravia doopravdy? Na to všechno nalezneme mnoho odpovědí v prvním díle: Kejklíř, která pokračuje druhým dílem: Mistr. Kniha je to historicko-dobrodružně-románová s hororovou atmosférou. Je zde značný vliv církve, inkvizice, přátelství, láska, touha po vědění, ale i satanistické rituály a temno. Jsem zvědavý na druhý díl, kde se konečně dozvím vše o Johannovi Georgu Faustovi a Toniu del Moravia. Každopádně po celou dobu knihy jsem měl pocit, že jsem v 16. století a atmosféra je často vzrušující i odstrašující zároveň. Kniha se mi líbila a určitě ji doporučuji všem fanouškům Olivera Pötzsche a zájemcům o historicko dobrodružné romány se silně mystickými prvky. Pět hvězd a doporučení. :-)

leny.wood
18.09.2023 3 z 5

Autor patří k mým oblíbeným, jeho Katovu dceru zbožňuju, Hrobník rovněž zaválel. Ale Kejklíř? Rozvleklé, postava Fausta mi mnohdy připadala tak nesnesitelnè hloupá, téměř nic se nedělo, žádný spád, napětí, zkrátka nic. Určitě by pomohly kratší kapitoly se zakončením v takovém okamžiku, aby to navnadilo k dalšímu čtení. Jsem hodně zklamaná a do druhého dílu se mi vůbec nechce, ale když už ho mám doma...


netopýrek1985
14.05.2023 4 z 5

No nemohla jsem se vůbec začít. Nakonec jsem to dala. Příběh byl fajn byl to zajímavý příběh, ale nešlo to, ale přečteno

Meri47
09.02.2023 3 z 5

Tak nějak nevím... kniha se čte dobře, jen mě nedokázala vtáhnout do děje. Nemám problém s obsáhlejšími díly, ale tuto knihu jsem neustále odkládala a během období jejího čtení jsem přelouskala další čtyři knihy. Druhý díl si nejspíš přečtu, jen si dám trošku pauzu.

sweeney
08.02.2023 2 z 5

Dlouho jsem přemýšlela co o knize napsat a vlastně pořádně ani nevím..na jednu stranu se mi kniha zpočátku četla dobře, Johannovo těžké dětství, nešťastná láska k Margaretě, útěk z rodné vsi..na druhou stranu se mi postupem děje četlo hůře a hůře. Nevím, možná jak je psáno v jedné z předchozích recenzí, příliš velká a těžko uvěřitelná překombinovanost. Ačkoli je skutečný životní příběh o tajemném učenci Faustovi velmi zajímavý, v tomto podání to asi pro mě nebude ten pravý šálek čaje :)

Šnek86
02.12.2022 5 z 5

Zde se opět potvrzuje, že O.Pötzsch umí psát a ví, jak čtenáře zaujmout. Putování s doktorem Faustem bylo vskutku zábavné a napínavé. Ačkoliv celý příběh víceméně tušíte, co bude následovat, tak autor vás podrží v napětí až do úplného konce. Závěr patří opět cestovnímu průvodci po místech v knize obsažených. Těším se, až se mi do ruky dostane další díl.

Boby17
20.08.2022 5 z 5

Další knížka mého oblíbeného autora se mi líbila, byť některé pasáže s Margaretou se mi nečetly lehce. Ale příběh je čtivý a chvílemi je to tedy pořádná jízda! Rozhodně si časem přečtu i pokračování. Dávám 4,6 hvězdy, takže zaokrouhluji na 5 celých.

Cheynn
10.08.2022 3 z 5

Kniha se čte dobře, místy jsem ale musela hodně přeskakovat. Zevrubné popisy např. krajiny mě nudily. Od příběhu jako takového jsem čekala trochu víc, konec byl uspěchaný a vlastně jsem se ani po dočtení nedozvěděla, jak se nějaké věci měly.

brunettlibrary
24.07.2022 3 z 5

Kniha má zajímavý námět, ovšem čím víc jsem knihu četla, tím víc mě přestávala bavit. Styl psaní autora nebyl špatný, to stejný bych dokázala říct i o postavách. Ale vadila mi určitá přeplácanost událostí v ději (i když chápu, že se autor snažil o rozvětvený příběh). Do druhého dílu se asi pustím, ale nebudu na to určitě spěchat.

keselylenka
13.04.2022 5 z 5

Je pravda, že z pohledu děje je kniha možná pomalejší, ale přesně to ji pro mě dělalo zajímavou. Vlastně mi až vadil akční závěr. Kniha se dobře četla, příjemně ubíhala a být jde o fikci, vnímala jsem ji jako takové memoáry.

Sůvazknihovny
26.01.2022 5 z 5

Zpočátku jsem se musela smířit s nějakými informacemi, se kterými jsem moc nesouznila, pak se všechno ostatní rozjelo a četlo se jedním dechem. Je to mistrně napsané, děj má spád, žádné nudné pasáže. Vzápětí jsem přečetla i druhý díl (Mistr) a ten byl ještě lepší.

essene
14.11.2021 4 z 5

Pěkná,čtivá...

KuroHaru
14.11.2021 3 z 5

Lepší tři hvězdičky. Faustem se tak trochu zabývám v rámci svojí dizertace, takže mě moc zajímalo, jak se této látky Oliver Pötsch zhostí. Výsledný dojem mám takový, že mě kniha místy nudila, místy zase bavila, ale postava Fausta, dělající jeden fail za druhým, mi lezla neskutečně na nervy. Líbilo se mi satanistické ladění některých scén a jakési osudové "znamení zla", které Fausta provázelo jeho životem už od narození.
Další věc, která mě však vytáčela, bylo to, jak autor místy tlačil na pilu, až (hlavně dialogy) působily hrozně strojeně a nepřirozeně, a do toho ještě prapodivně hovorový a do daného období absolutně nezapadající překlad některých výroků.
Druhý díl si už (také vzhledem k jeho rozporuplné hodnocení zde na databázi) nejspíše nepřečtu.

fisa14
22.10.2021 5 z 5

Kniha se moc dobře četla. Těším se na pokračování.

Valdora
18.10.2021 3 z 5

Od autora jsem nejdříve četla Katovu dceru. Sága mě velmi zaujala, přečetla jsem všechny díly, proto jsem sáhla i po této knize. Příběh je určitě zajímavý, ale na můj vkus zbytečně natahovaný, bylo tam dost pasáží, které by se daly vynechat. Příběhu by to přidalo na dynamičnosti, tak jsem občas i některé stránky přeskakovala.

Pavlína2019
12.10.2021 5 z 5

Knihu jsem přečetla jedním dechem, je velice napínavá, zajímavá, krásně se čte. Dozvěděla jsem se zase nové věci. Popisy dávných dob jsou také velice zajímavé. Autor mě opět nezklamal. Ze série "Katova dcera" jsem přečetla také všechny díly. Jsem moc ráda, že jsem tuto knihu objevila. Nechápu negativní komentáře, jsem opravdu nadšená. A všem doporučuji!!

ajaworld
23.08.2021 2 z 5

Kniha je opravdu čtivá, ale to tak nějak nestačí. Žádná hlubší myšlenka, v podstatě jednoduchý nenáročný text, některé situace se stále v obměnách opakují, což se posléze stává nudným a unavujícím. Méně je někdy více. Navazující díl Mistr si již pravděpodobně nekoupím.
Byla to moje první kniha od autora. Časem zkusím tzv. katovskou sérii.

Ulala
16.08.2021 3 z 5

Nebylo to nezajímavé, sice trochu natažené a občas se opakující. Musím říct, že Katová dcera se mi líbila víc, ale nemám nic proti historickým románům a takový pohled na Fausta jsem ještě neslyšela ani nečetla, takže se cítím určitým způsobem obohacena. Druhý díl si však nechám na zimní večery.

Art82
08.08.2021 4 z 5

Hezký historický román. Zase nový pohled na Fausta.

orinka3
24.07.2021 1 z 5

Nemůžu uvěřit, že je to tentýž autor, od kterého se mi líbila Katova dcera. To, co v Kejklíři předvedl, je totální škvár. Navíc nudný. Stále se opakující situace a myšlenky, Johann nesympatický hrdina, tajemný Černý muž v pozadí, o kterém je předem jasno - a vůbec předvídatelné situace. Určitě nedoporučím ke čtení, v půlce knihy jsem si povzdechla "ať už toho Johanna Fausta konečně vezme čert" a odložila ji nedočtenou. To si pan Pötzch skutečně mohl ušetřit. Jednu hvězdičku dávám z milosti.

Štítky knihy

Německo mágové putování 15.-16. století historické romány kejklíři dobrodružné romány německé romány Johann Georg Faust, cca 1480-1540 alchymisté

Autorovy další knížky

Oliver Pötzsch
německá, 1970
2011  85%Katova dcera
2022  87%Hrobník
2020  83%Kejklíř: Životní příběh Johanna Georga Fausta
2011  85%Katova dcera a černý mnich
2012  88%Katova dcera a král žebráků

Kniha Kejklíř: Životní příběh Johanna Georga Fausta je v

Právě čtených3x
Přečtených140x
Čtenářské výzvě19x
Doporučených9x
Knihotéce155x
Chystám se číst129x
Chci si koupit37x
dalších seznamech1x