Fatu-Hiva

Fatu-Hiva https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/26796/fatu-hiva-TZU-26796.jpg 5 74 14

Netradiční svatební cesta. „Zahoď hodinky, zahoď kalendář... vrať se do pralesa.“ Ostrov Fatu-Hiva přímo nabízí život jen z darů přírody...

Literatura světová Literatura naučná Cestopisy a místopisy
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Fatu-Hiva (Back to Nature) , 1974


více info...

Přidat komentář

Anikkk
12.02.2024 5 z 5

Pôsobí to na prvý pohľad ako dobrodružný román, ale v skutočnosti sú to skutočné udalosti...úprimne závidím.
Písané zrozumiteľným jazykom, pútavo, vedecké objavy a úvahy o nich ma tiež veľmi bavili.
Cítiť z pána Thora Heyerdahla, že je kombináciou dobrodruha, vedca, rojka aj praktického človeka. Čo je veľmi sympatické aj osožné. A z toho všetkého vychádzali aj jeho filozofické úvahy.

stansuomi
06.02.2024 5 z 5

kniha, ktorá vás núti opäť ju otvoriť a vrátiť sa do raja...


mgeisselreiter
19.08.2022 4 z 5

Kniha byla v této podobě napsána v roce 1974, ale děj se odehrává v roce 1938. To v sobě má to kouzlo, že autor sice líčí fantastické zážitky z mládí, kdy mu bylo 24 let, ale tak trochu už svět poznal a přidává i své zkušenosti a poznatky jako šedesátník.
Samotný příběh je opravdu téměř neskutečný. Jaký byl svět ani ne před 100 lety jiný, a přesto už i v té době Heyerdahl hledal útěk před civilizací. Přitom jen dostat se na Fatu-Hiva bylo nesmírně komplikované. I když autor velmi dlouho hledal místo na světě, které bylo co nejméně zasaženo moderní civilizací, ani zde její stopy nechyběly. Na druhou stranu také ztratil nemálo ideálů o neposkvrněné přírodě a primitivní civilizaci. Ale to už bych moc prozrazoval, raději si knihu přečtěte, opravdu je to neuvěřitelný pohled na nás samé celkem nedávno, navíc v mnohém aktuální a současný! Plných 5 * nedám jen proto, že některé části byly až trochu nudné, jak autor filozofoval a rozjímal. Při 90% na hraně 4*, 19.8. 2022.

anibeni
16.08.2018 5 z 5

Naprosto skvěle napsaný cestopis o jednom pokusu o návrat do lůna přírody nezkažené civilizací... Ačkoli je právě civilizace z tohoto ráje nakonec vyhnala, považuji takový počin za neskutečný... hltala jsem každou stránku o životě na Fatu-Hivě, přemýšlela jsem nad úvahami o životě, civilizaci, i pokroku a fandila jsem oběma dobrodruhům na jejich cestě...

Tic
24.05.2018 5 z 5

Tyhle dvě skvělé hrdličky z ráje vyhnalo přesně to, co je do něj vehnalo -- civilizace. Příznačně ji symbolizuje nerozlučná dvojka -- kříž a chlast.

Miro.slav
25.10.2017 5 z 5

Sen o tom, odísť preč z civilizácie, od ľudí, od zhonu, od stresu, od balastu. Thor Heyerdahl píše, že rozbil o kameň svoje hodinky (!), no dnešný človek by musel rozbiť hlavne mobilný telefón, aby mal kľud. Kľud - ten ťažko hľadal už Heyerdahl, pretože už v jeho dobe bolo ťažko nájsť nejaký kút, kde by človek nenarazil na druhého. Napriek tomu, sa mu podarilo skúsiť žiť istý čas s družkou na malom kúsku raja. A za toto ho obdivujem (spolu s Thoreauom, Rousseauom a inými, ktorí mali toľko odvahy ísť preč z toho zhonu, ktorí produkujeme)... Prečítajte si. No nie každému to sadne.

Kraken84
24.08.2017 3 z 5

Autor krásně popisuje místa která s manželkou navštívili, dobrodružství, vznik a vývoj jeho názoru na původ Polynésanů. Jeho manželka - ekonomka musela být buď zamilovaná nebo unavená civilizací a také prahla po útěku k přírodě. Ideální pobyt to ale nebyl - proto je to tak hezká kniha. Kniha ke konci je esejí o pokroku s morálním ponaučením, které jsem četl se vzpomínkami na hezké pláže,rybaření, poipoi, momo a pomerančové pivo.

alef
29.03.2017 4 z 5

„Pokrok je schopnost člověka komplikovat jednoduché.“

Navázala bych na kratičkou anotaci k téhle knížce ... Fatu-Hiva nabízí život jen z darů přírody ... a tahle knížka nabízí vyprávění ... o ztraceném ráji ... o hledání sebe sama a taky toho druhého :-) ... o odchodu z civilizace .... o návratu do doby kamenné :-), k životu bez vymožeností techniky a taky bez léků (v podobě pilulek, kterými nás zásobuje náš farmaceutický průmysl :-) ... nabízí vyprávění o životě v souladu s domorodci ... tedy o životě v chatrči z bambusu a palmových listů ... o křišťálově čisté vodě, stíněné palmami a tropickou vegetací ... ale hlavně, o životě ve kterém nejste svázáni konvencemi ... tedy ani časem, kdy Vás neustále nepohání hodinky nemilosrdně odměřující každou minutu a pobízející Vás k další a další aktivitě, v rámci civilizačního "maratonu" :-) ...
... místy je to i smutné vyprávění ... o "vývoji" naší západní civilizace a o chování bílého člověka k domorodým kulturám a jeho vlivu na ně ... a o té "nejzhoubnější" nákaze, kterou jsme na ostrovy zavlekli ... touze ... po věcech, které ve skutečnosti nepotřebujeme, a nutnosti pracovat, abychom si na ně vydělali ... a taky jsme s sebou "přinesli" naši věčnou nespokojenost, pak upínání se k budoucnosti, a taky pohrdání časem prověřenými zkušenostmi ...

"Předtím tu stály vzdušné bambusové domečky se střechou z palmového listí, která nepropouští vodu a tlumí zvuk tropického deště, teď se každý snažil postavit si obludu pokrytou plechem, v níž se mohl k mdlobám udusit. Dříve místní umírali stářím, případně pod palicí nepřítele, ale přežívali bez vážnějších nemocí či zubních kazů, nyní obyvatelstvo zdecimoval a nadále bičuje mor, chřipka, elefantiáza a lepra. V lepším případě jsou ostrované jen závislí na cukru, mouce, rýži a alkoholu, a to nejen fyzicky, ale hlavně materiálně, jako na drahém dováženém zboží."

fnoudek
01.02.2017 5 z 5

...jediné místo, kde člověk může najít přírodu takovou, jaká vždycky bývala, je uvnitř sebe sama.

Fremr
06.11.2016 5 z 5

Pokud máte představy o vysněném ráji, který je na míle vzdálen od současné civilizace, tohle je přesně ta kniha, kterou si musíte přečíst. Thor se svou přítelkyní podnikli cestu na Fatu-Hivu již v roce 1937, což je 80 let zpátky. A na co narazili? Na krásnou, snad i panenskou přírodu, která na první pohled byla rájem... Na způsob života, který si dnes už nikdo nedovede ani představit. Oni na chvíli splynuli s přírodou a byli šťastni. Vyvstává otázka, proč jim to nevydrželo věčně a proč nezůstali v onom ráji. Odpověď na tuhle otázku je nakonec docela snadná. Kniha, která Vám toho řekne opravdu hodně, o nás - o lidech, o přírodě, o kráse života či o touze žít svobodný život. Byla nádherná, barevná, dechberoucí a nakonec i smutná. Taková pro mě byla Fatu-Hiva.

Dell
09.02.2016 5 z 5

Moc hezká kniha. Krásné popisy přírody a úvahy o smyslu a možnostech života v neporušených přírodních podmínkách. A kromě toho velká upřímnost sama k sobě a otevřenost vůči novým myšlenkám. Díky za osobnosti, které nepřijímají nelogické nauky jen proto, že jsou zažitou tradicí.
Místy jsou rozvahy poněkud naivní, ale je třeba přihlédnout k době a věku autora, ve kterém cestu podnikl.
90% kvůli některým rozvláčnějším místům a trochu i kvůli úplnému závěru.

Gold351
27.10.2015 5 z 5

Krásný cestopis, nezklamal, jako všechny ostatní Heyerdalovy knihy...

woodward
19.08.2015 5 z 5

Pěkný cestopis, včetně poučného líčení, jak počáteční dojem z "ráje" nakonec vyprchal.

pajonek
30.11.-0001 5 z 5

přenádhernej cestopis mého oblíbence ............... vždy tam najdu něco co stojí za znovu přečtení