Hra o krále

Hra o krále https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22188/hra-o-krale-22188.jpg 4 48 10

Farseer série

< 9. díl

3. kniha cyklu Farseer; Sv. 4 Závěrečná část fantasy cyklu Farseer, v níž hrdina Fitz nachází krále Verityho, který se rozhodl podstoupit největší oběť za záchranu království. Po strastiplném putování s Kettricken, královnou Šesti vévodství, se Fitz setkává s králem Veritym. Verity usiluje o to, aby získal své království zpět do své moci. Regal se mu v tom snaží zabránit. Chce na svou stranu dostat bájné Elderlingy a ovládnout tak svět. Fitz je odhodlaný Regala zničit za každou cenu... celý text

Žánr:
Romány , Fantasy

Vydáno: , Návrat
Originální název:

Assassin’s quest , 1997


více info...

Přidat komentář

alimoon
23.02.2023 4 z 5

(SPOILER) Jak už bylo řečeno, nemyslím, že si tento díl zaslouží čtyři hvězdy...od závěru série, od toho zdlouhavého míření k jednomu jedinému bodu, bych teda čekala víc. Ale když mně se až moc líbil ten hořkosladký konec pro Fitze, vždy zápasil mezi věrností koruně a tím ostatním, a věrnost koruně ho nakonec o vše ostatní připravila...
Pro mě největšími mínusy bylo: spousta otázek z předchozích dílů mi zůstala i s posledním dílem nezodpovězena, sem tam jsem se ztrácela (hlavně v popisech výměny mysli mezi Fitzem a Veritym a v boji mezi Fitzem a Willem). On celkové ten popis bitev autorce zrovna dvakrát nejde, možná dobře, že si odpustila bitvu mezi Elderingy a Ostrovany. Ale i tak, shrnout tento velkolepý bod, ke kterému celá série směřovala, do několika málo řádků? Trochu zklamání...

Luigi1
05.09.2021 3 z 5

Moc rozvláčný,zbytečně protahovaný.


Gordonlord
03.04.2021 4 z 5

Nějak jsem nevěřil tomu, že se všechno stihne rozřešit a dokončit, když se minulý díl táhnul jak smrad. Nekonečné tanečky a natahování děje kolem oživování draka byly úmorné. V posledním díle ale vyšlo najevo, jaké nepříjemné oběti je třeba pro to podstoupit.

I přesto, že si závěr čtyři hvězdičky nezaslouží, tak na mě celkový pocit a dopad děje zapůsobil vážně silně a docela zajímavý způsob ukončení si budu dlouho pamatovat.

Chybou bylo, že velitel nájezdníků Rawbread nedostal vůbec žádný prostor, přemožení jejich bílých lodí bylo popsáno na pár řádcích jako technická zmínka pod čarou a finální zůčtování s Regalem jsem čekal přece jenom o něco pompéznější.

Jako u některých jiných dílů, i na tomhle závěrečném se moje nadšení, promítnuté do finálního hodnocení, zakládá asi nejvíce na skvělém build-upu děje a postav z minulých dílů, které dokáží táhnout dopředu silou nadopované kobyly i chudší a prázdnější dějová místa.

7541
04.08.2020 1 z 5

Možná i spoiler:
No první díly dobrý ale vykreslily ho jako schopného chytreho chlapce který umí hodně věcí a dokaže i plnit vražedné ukoly dost obstojně ale poslední díly z něj udělaly uplného prostáčka.. jednou v umění vyslechl rozhovor a přemyšlel o tom využil to a zachranil někoho tou informací ale to bylo v prvních díle, v tehle něco zjistí a mysto toho aby to někomu řekl nebo o tom přemyšle tak už je tam jen zmínka o té jeho přitelkyni jak na ní myslí a nic víc ho nazajima,..a pak je skoro napadnou kvuli tomu,.nebo se pokusí zabít " krále" a prchá,..pak se dozví že má děcko a najednou se chce vrátit a že si otevře ona svíčkárnu a on si najde práci a bude vychovávat dceru,..jako by na pobřeží nikdo neutočil a jeho podobo dost známa nebyla zatížena velkou odměnou,..poslední knihy mě kvůli tomu štvali než potešily,..udělali z něj najednou uplného blbce,..jeto škoda :/

karelk
04.02.2020 4 z 5

Přijde mi, jak kdyby se konečně začalo něco dít až v tomhle díle. Všechno, co se stalo dřív, byl jen slabý odvar toho, co se dělo cca od 2. třetiny.

Drakům by mělo být věnováno více prostoru, ale jak koukám na seznam knih autorky, asi se tomu věnuje v jiných knihách.

Oživování draka je trošku jako tápání v mlze. Jako kardinální blbost vidím to, že na nového draka musel Verity obětovat sebe a Kettle, ale Fitz pak náhodou zjistil, že stačí troška krve a moudrost, a oživil dalších 10+. Takže celá ta Verityho práce byla ... wait for it ... nesmyslná a zbytečná.

Trošku pokulhává i vysvětlení toho vykování. Mrzí mě, že se autorka víc nezastavila u bílých lodí.

Hlavou si tluču o zeď v řešení situace Fitz-Molly-Burrich. Sice je tam vysvětleno, že Fitz podobně jako Chivalry své dítě chránil tím, že ho už nikdy neviděl, ale stejně mi to přijde na hlavu...

Celkově celou sérii hodnotím známkou tak B+, jsou lepší fantasy, logičtější, lépe napsané, ale stejně se mi čtení líbilo. A za nějaký čas se odhodlám k pokračování. Vypadá to, že autorka postupnězrála, takže je možné, že další knížky budou (ještě) lepší...

broskev28
19.08.2019 4 z 5

Dočetla jsem poslední díl a určitě doporučuju celou sérii.
Pravda, ne vždy se autorce všechno povedlo - třeba v tomto dílu to byla scéna, při níž se šašek pídí po úkrytu Molly a její dcery (a přitom jen hlupáka by nenapadlo, co se může stát, zvlášť když Kettle po celou dobu putování varuje Fitze před pouhými myšlenkami a snaží se mu hlavu vyprazdňovat hrou). Podobně mi nesedlo objasnění principu vykování.
Konečně se dozvíme tajemství, které po celou dobu skrývala nejstarší členka výpravy; sama odhalí i své pravé jméno. A závěrečné překvapení je skutečně velkolepé - krev a moudrost, toho je zapotřebí! Způsob, jakým se Fitz vypořádal s Regalem neměl chybu, to byla dokonalost sama. A vydařený byl i samotný závěr bez happyendu, autorka se nenechala svést, což je dobře.
Chybičky se opět vloudily, dokonce i do proroctví: "Skrze svou laškuje zrazen, a jeho láska zrazena rovněž." Podobných perliček je tam více - některé se opakovaně objevují ve všech dílech, některé nacházím až v tom posledním. Naštěstí žádná nebrání samotnému porozumění příběhu, takže se je naučíte ignorovat.

A jedna úvaha, která se objeví téměř na samém konci příběhu:
Všechno, co se stalo, se mi nyní jevilo jako nevyhnutelné. Bylo to přesně tak, jak říkal šašek. Při pohledu nazpět jsem mohl vidět, kde nás jeho proroctví kdysi dávno smetla do jednoho řečiště. Nikomu nešlo klást vinu. A nikdo nemohl být bez viny.

Knihomlok2015
30.10.2018 5 z 5

Podle jednoho čínského přísloví je prý druhé čtení knihy jako setkání se starým přítelem. Já jen doufám, že se zrovna s tímhle přítelem setkáme ještě několikrát a pokaždé to bude stejně skvělé. Protože zrovna bez tohohle přátelství by svět nebyl takový jaký je právě teď - Dokonalým místem pro život.

JazzRiddle
05.04.2018 5 z 5

Četla jsem to v originále a nemůžu říct, že bych se u toho nudila. S Fitzem jsem se smála i plakala. A i když jsem byla opravdu smutná, pořád jsem chtěla vědět, co bude dál.

Vím, že to pro každého není. Autorka má velice specifický styl psaní. Příběh odvíjí pomalu jako nit, ale právě díky tomu jsem měla pocit, že svět, ve kterém se to odehrává, je skutečný.

Mohla bych tu pět chválu na několik A4řek a stejně bych nenapsala dost. A proto to zkrátím. Trilogie je dobrá. Pokračování ještě lepší. Zkuste to.

špulo
24.01.2018 2 z 5

Bol taký starý vtip: Dežo, ty si primitív! - Pri čom?.... A teraz si predstavte, že vám ho poviem takto: Raz ráno som vstal, svietilo slnko, bla bla bla... Potom som šiel von, kráčal som po ulici a stretol som Joža, Fera, Pištu atď... Mali oblečené to, to a to, bla bla bla. Potom som išiel do bla bla bla blá... A k Dežovi sa dostanem cca po 10 minútach. Popíšem jeho výzor, stav a oblečenie a bla bla bla... V tomto duchu sa nesie celá séria. Tých pár akčnejších scén a sem-tam nápadov to nezachráni. Slabých 30%...

sytera
27.05.2016 3 z 5

Bavilo mě to asi do konce 5.dílu,kdy byl Fitz uvězněn.Pak už se mi to všechno táhlo a táhlo a už mě to tolik nebavilo,ale nakonec jsem se prodrala až ke konci 9.dílu.

Štítky knihy

fantasy

Autorovy další knížky

Margaret Lindholm
americká, 1952
2018  76%Dračí strážce
2000  82%Krev a jed
2015  63%Nebezpečné ženy
2012  75%Magická loď
2019  89%Dračí domov

Kniha Hra o krále je v

Přečtených91x
Doporučených2x
Knihotéce59x
Chystám se číst9x
Chci si koupit8x
dalších seznamech2x