Faraon

Faraon https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/451636/bmid_farao-KHx-451636.jpg 4 209 37

STRHUJÍCÍ ROMÁN ZE STAROVĚKÉHO EGYPTA Egypt se rozvíjel, dokud jednotný národ, energičtí králové a moudří kněží spolupracovali ve prospěch celku. Přišla však doba, kdy početní stav lidu poklesl válkami, útisk a vykořisťování ho zbavilo sil a příliv cizinců porušil etnickou jednotu. A když v zátopě přepychu utonula energie faraonů a moudrost kněží a tyto dvě síly se pustily do zápasu o moc, dostal se Egypt pod vládu cizinců a světlo civilizace, planoucí nad Nilem po několik tisíciletí, zhaslo. To, co dále vypravujeme, spadá do 11. století před Kristem, kdy zanikla XX. dynastie, a po synu slunce, věčně žijícím Ramsesovi XIII., se dostal na trůn a čelo si ozdobil urem věčně žijící syn slunce Sem-amen-Herhor, velekněz Amonů. Bolesław Prus ve svém slavném románu Faraon podává velice věrný obraz prostředí starého Egypta. Své líčení opřel o pečlivé studium vědeckých pramenů, a tak na rozdíl od různých fantazií je román založen na skutečně historické představě a často dokonce cituje ze starých egyptských literárních památek. Jinak se ovšem strohými historickými údaji o faraonu Ramsesovi nikterak nedal omezovat v pestrosti i vzrušené napínavosti děje. Prus měl vynikající schopnost vytvořit napínavý dobrodružný a fantastický román a zde se mu naskytla skvělá příležitost široce rozvinout vzrušující děj, plný překvapujících obratů a zauzlení, do něhož dovedl originálně vložit tradiční osvědčené prostředky tohoto literárního druhu, jako je romantika tajných společností, podzemního labyrintu, dvojníka, záhad skoro detektivních, exotické erotiky. Neobyčejné bohatství ostře kreslených postav, vesměs pevně začleněných do dějové osnovy, jasně rozlišené typy různých národností a společenských vrstev, zasazené do malebného líčení starého Egypta, jeho života a zvyků, poskytují vzrušující zážitek – Prusův strhující klasický egyptologický román stále vyhledávají čtenáři po celém světě.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Historické romány

Vydáno: , Leda
Originální název:

Faraon , 1895


více info...

Přidat komentář

flare
05.07.2022 4 z 5

Zajimave cteni..nekdy to tedy byla drina a kniha dala zabrat,ale stalo to za to..intriky patri k lidskemu zivotu jako sul a chleba..;-)

Lastodont
14.04.2022 5 z 5

(SPOILER) Zatímco Henryk Sienkiewicz psal historické romány pro povzbuzení Poláků ("ku pokrzepieniu serc"), tak Prus v knize Farao zvolil realistický přístup - ideály nestačí, s intrikami církve nevyhraje ani faraon.


Marcello_zbb
10.04.2022 5 z 5

Ku knihe som prišiel náhodou, oslovil ma nápis FARAO. Otvoril som knihu, začítal sa a povedal som si: "Idem do nej!"... Neľutujem, preniesť sa o stovky rokov naspäť v čase má svoje čaro. Na knihe mi je veľmi sympatické to, že sa bude dať čítať aj o X - rokov v budúcnosti...

Rozmarýna Rozm
15.12.2021 5 z 5

Naprosto skvělá kniha, i když Ramses XIII. je fiktivní postava. Výborně se to četlo, příběh je krásný o mladém faraonovi, který brzy pochopil, že kněží škodí Egyptu. Že Egypťané měli mnoho vědomostí jsem věděla, ale že je měli kněží a tajili je přede všemi, kdo nebyli kněží jsem netušila. Dokonce i egyptským kněžím, šlo jen o moc (stejně jako katolickým) a využívali např. zatmění slunce k tmářství, i když věděli, že jde o pravidelný úkaz. Prostě náboženství vždy jen ohlupuje lidi. Na to, že kniha byla napsána v roce 1895, tak není příliš popisná a je velmi čtivá. Vůbec mi nepřišla tak stará. Dokonce je napsaná tak, jako by ji psal moderní autor.

pohoda58
24.11.2021 5 z 5

Moc hezký historický příběh ze starého Egypta.

J0hn
13.11.2021 5 z 5

Posloucháno jako rozhlasová hra. Chvíli mi trvalo než jsem si zvykl na trochu naivní divadelní styl a na podivné zpěvy co oddělovaly jednotlivé kapitoly, ale postupně mě příběh i styl vyprávění pohltil a ke konci jsem se ani nemohl odtrhnout. Co dále musím vyzdvihnout je herecké obsazení. Hlavní role v podání Jiřího Langmajera, Filipa Blažka, Viktora Preisse, Vladimíra Javorského a Ilji Racka jsou prostě skvělé a pomyslnou třešničkou na dortu je herecké obsazení vedlejších rolí. I postavy které se v ději jen mihnou a prohodí sotva 20 vět jsou obsazeny takovými velikány jako František Němec, Ladislav Frej, Miroslav Etzler, Petr Kostka, Jan Šťastný, Ladislav Mrkvička, David Švehlík, Bořivoj Navrátil, Pavel Trávníček a další a další. Celkem se ve hře vyskytne více než 50 postav a každá je obsazena známou hereckou osobností. Zkrátka osmihodinová lahoda pro uši.

Metroušek
06.11.2021 3 z 5

Velké zklamání. Romantický, plytký, naprosto zastaralý a nevěrohodný román, kde by prostředí starého Egypta šlo lehko nahradit téměř jakýmkoli jiným prostředím. Škoda.

kate9326
27.05.2021 5 z 5

Koho neodradí, že je to pořádně tlustá bichle...a zajímá se o dějiny Egypta tak
je to určitě kniha pro něj/ni
btw skoro nejde poznat, že se jedná o fikci...nudné to ale není.
Postavy jsou popsané dobře, i realie doby a zvyklosti včetně náboženství.

bekule
19.11.2020 3 z 5

2,5
Velká škoda že je to celé fikce, nevyskytuje se zde jediná doložená postava nebo historická událost. Takto jde jen o rozvleklé nudné čtení o naivním mladíkovi který si vysnil že se stane faraonem.

Atanone
17.11.2020 5 z 5

Jedna z vůbec prvních knih o Egyptě, které jsem četla. V mojí knihovně má čestné místo. Klasika, kterou doporučuji

Artep071
10.08.2020 4 z 5

Příběh Ramsese ačkoliv fikce je velice hezky podán , B.Prus mě vtáhl do děje a to tak , že jsem sním procházela všemi těmi uličky a viděla jsem všechny ty krámky, lidi a barvy. Moc fajn 4*

666Jitka
01.03.2020 4 z 5

Poslouchala jsem jako audio divadelní hru a musím říci, že to bylo příjemných 8 hodin, které nám zpestřily dlouhou cestu na dovolenou ...

kristyna3877
26.01.2020 5 z 5

Excelentní historický román. Velmi dobře vtahuje do politické a náboženské reality, nevyužívá laciných scén a kvalitně rozvrstvuje látku přes všechny 3 díly.

jarmuk
28.06.2019 4 z 5

Čtivě napsaný a zajímavý příběh. Klidně by se dal zařadit mezi fantasy literaturu a spoustu knih v tomhle ranku předčí.

Damato
05.12.2018 4 z 5

Tak tady se ve mně tloukly dvě strany , kdy mě chvílemi kniha uchvátila - popisy , jak Ramzes vyrůstal , jak zvládal přípravu na dobu, až sám ponese pomyslné otěže vlády, jak je ale všechno relativní a ne vždy bylo všechno jen a jen na jeho rozhodování. Moc se mi líbilo i popisování života nejen nahoře, ale i ve středních vrstvách a vůbec nelehký život v rodinách těch chudých a nejchudších. .
Pak mě ale hodně rušilo vleklé popisování ulic, jak co kde vypadalo, jak a kde byly chrámy, které de facto neexistují- a nějak se mi to , vzhledem k jinak dynamickému ději, špatně četlo.
Ale Egypt je pro mě srdcovka, takže 4**** a celkový pocit z četby je vlastně uspokojivý, nerada jsem dočítala poslední stránku.

boxas
09.09.2018 5 z 5

Slyšela jsem jako audioknihu, a v této formě doporučuji, protože jsem byla ušetřena dlouhých nezáživných pasáží, typických pro realismus.

aginecka
03.08.2018 3 z 5

Pro starověký Egypt mám slabost, ale na rozdíl od literatury faktu mě beletrie zatím, nevím proč, vždycky zklamala. Kromě zmiňovaných citátů mi v knížce chyběla atmosféra. Pro mě je Faraon univerzální příběh o naivním klukovi, co si myslí, že se svět točí kolem něj, a mezitím ho převálcuje každý, co jen trochu používá mozek.

Igor1311
11.07.2018 4 z 5

príjemný príbeh o mladom Ramzesovi XIII., ktorý bojuje s čoraz vplyvnejšími kňazmi, ktorí v podstate ovládajú celú ríšu. jeho najväčším usilím je zreformovať vtedajšiu spoločnosť... najväčšie plus knihy sú autentické citáty, najmä modlizby z egyptskej knihy mrtvych

Cleonka
21.03.2018 1 z 5

Možná to bylo tím, že jsem knihu četla v příliš nízkém věku a vlastně z donucení (na základní škole, kvůli referátu), ale byla pro mě neskutečně nezáživná, vleklá a složitá. Byla to jedna z velmi málo knih, které jsem měla opravdu problém přečíst a asi jediná kniha, kde jsem dokonce přeskakovala..

Aymira
30.10.2017 4 z 5

Výborná kniha, která mapuje zhruba dva roky ze života Ramsese XIII., faraona 20. dynastie. Děj začíná v době, kdy je Ramses následníkem trůnu a postupně je připravován na vládu nad vyspělou egyptskou říší. Ramses sám se však cítí být spíše válečníkem a nutno podotknout, že pro vojenské velení má všechny předpoklady.

Budoucí faraon během popisovaného období prochází přeměnou od naivního mladíka ovládaného vášněmi a jednajícího poplatně svému věku po čerstvého vladaře, který čelí úpadku své milované země. Boleslaw Prus vystihl Ramsese jako sympatického mladého muže, který miluje své rodiče, jemuž není lhostejný osud ani těch nejprostších poddaných, ale který se také umí dopustit fatálních chyb neposlouchaje rady zkušených.

Kniha bravurně vystihuje život v Egyptě. Na několika konkrétních případech ukazuje, jak se kdysi ve starověku žilo jak členům královské rodiny, tak rolníkům. Například jsme svědky velké bitvy, královského pohřbu nebo šlechtické svatby. Neopomíjí ani otázku mnohoženství. Celým dějem se však táhne jedno ústřední téma: víra v egyptské bohy a faraonovo soužití s kněžími, jehož pojetí se Ramsesovi XIII. nakonec stalo osudným. Knihu určitě doporučuji k přečtení nejen fanouškům historie. Myšlenky z ní vycházející jsou aktuální v každé době a je vidět, že lidstvo se ani za tisíce let ničím nezměnilo.