Juve kontra Fantomas

Juve kontra Fantomas https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/205046/bmid_juve-kontra-fantomas-sHV-205046.jpg 4 20 6

Fantomas série

< 2. díl >

Druhý zväzok z rozsiahleho, podstatne prepracovaného cyklu o Fantomasovi je voľným pokračovaním fantasticko-strašidelných príbehov o tomto tajomnom zločincovi, ktoré vyšli roku 1970 v Tatrane pod názvom FANTOMAS. Naši čitatelia ho určite majú ešte v živej pamäti aj z posledného filmového spracovania, posunutého tvorcami skôr do roviny humornej až sarkastickej, kde sa kládol väčší dôraz na panikárskeho, úžasnou, nenapodobiteľnou mimikou obdareného komika Louisa de Funés, stvárňujúceho postavu detektíva Juva, Fantomasovho zaprisahaného nepriateľa a prenasledovateľa, než na tajomného, mnohotvárneho Fantomasa, ktorého hral Jean Marais. Pravda, filmový scenár sa značne rozchádza s literárnou predlohou, maximálne zhusťuje jednotlivé príbehy a silne ich aktualizuje, na zrýchlenie deja a zvýšenie napätia či momentu prekvapenia využíva vo veľkej miere modernú techniku a vynálezy, o akých sa autorom kníh pri prvom vydaní Fantomasových nezabudnuteľných dobrodružstiev (roku 1911) ani nesnívalo. No aj nové francúzske vydanie skráteného cyklu Fantomasových príbehov vychádza z podobného zámeru ako tvorcovia filmu — ráta s novým chápaním, novým postojom čitateľov k literatúre podobného žánru. Nová vlna záujmu o fantastické, dobrodružné i strašidelné témy, ktorá sa prevalila v posledných rokoch celou Európou a neobišla ani nás, má podstatne iný charakter ako v rokoch dvadsiatych a tridsiatych; moderný čitateľ sa nevyžíva v drastických, krvavých scénach, s porozumením sa pousmeje nad naivitou niektorých motívov, nezmocňuje sa ho strach z tajomných príšer, uškŕňa sa nad nimi, ale zabáva sa pri ich opise, prijíma tieto texty so zmyslom pre humor, inak ako kedysi naši otcovia.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Tatran (Bratislava)
Originální název:

Juve contre Fantômas , 1911


více info...

Přidat komentář

TERRORDROME
18.10.2022 3 z 5

(SPOILER) Prvý Fantomas bolo také zmätené čosi čo malo predstaviť ultimátneho záporáka takmer z pekla, ale bol to len taký kradoš v prevleku a okolo poskakovali postavy ktoré nič moc nerobili. Druhý diel našťastie vytúruje svoju brakovosť a ostáva zameraný na niečo čo je možné sledovať. Zvlášť ma zaujalo že sa v tom celom Fantomas takmer "nevyskytoval" a len ho bolo tušiť niekde v pozadí udalostí. Nie že by to všetko dávalo nevyhnutne zmysel a samotný majster zločinu nemá nejaký konkrétny diabolský plán, iba zmes krádeží, vylomenín, plus nejaká tá vraždička. Dalo by sa povedať že taká obyčajná kriminalita nehodná tej mysterióznej omáčky, Bondovských pascí a kúzelníckych trikov ktoré má Fantomas v každom rukáve. Ale vďaka priamočiarej pokleslosti historky mi nič z toho nevadilo, ani to že Komisár Juve a novinár Fandor sú neustále spolu, podozrivo často sa držia za ruky a vlastne nemá žiaden zmysel že je Fandor novinár keď celý čas oficiálne pomáha s vyšetrovaním a Juve sa na neho spolieha viac než na zvyšok zboru. Asi najviac pobavila scéna kde sú hrdinovia napálený na natáčaní akčného filmu a zmlátia hercov. V závere náhle vylezie Fantomas z ulity aby vyskúšal nejaký ten epický útek z obkľúčenia. Za mňa to tentoraz fungovalo, ale Fantomas by predsa len potreboval trocha viac šialenstva v oku a prestať spriadať extra komplikované plány kvôli nejakým drobným.

HerrPilot
09.11.2020 3 z 5

Další „Fantomasovka“ do kolekce, a tentokráte mírné zklamání.

Zatímco první díl prakticky začíná vraždou za tajemných okolností, načež lehce gotický tón prostupuje celým příběhem (který má i docela stabilní konstrukci), díl druhý se má problém vůbec rozjet. A když už se rozjede, je těžké jej zase přibrzdit a nasměrovat do kolejí, které by se držely termínů jako „srozumitelnost“, či „logika“. Titulní Fantomas je sice v celém díle, ale tak nějak tam... není. I konec je docela napínavý, ale možná už není tak ďábelský, jako zakončení předchozího dílu.

Stále ovšem platí, že se podíváme mezi spodinu, mezi smetánku, auta budou mít zásadně petrolejové(?) svítilny, budeme svědky natáčení jednoho z prvních(?) mimoateliérových filmů, dostaví se i mírná brutalita, a čtivost nepolevuje ani s tímto dílem.

Za onu rozpadající se konstrukci, jakož i za místy vysloveně imbecilní samomluvu postav (ne, fakt nepotřebuju detailní náhled do Fantomasových myšlenek. Ten má být tajemnej) ale musím 2 hvězdy strhnout. Stále je to v rámci žánru dobré počtení, nicméně jednička je jen jedna...


ondrej.b
28.09.2019 3 z 5

Kdysi to asi mohlo být opravdu napínavé a tajuplné, ale dnes to už ztratilo snad vše. Kniha se přečte rychle, což je dobře, ale to kouzlo tajemna kolem postavy Fantomase už dnes netáhne. Kdyby byl další díl v češtině, neváhal bych s přečtením, ale tohle stačí jednou.

Langosh
24.05.2017 4 z 5

Napínavá kniha, velmi čtivá. Kdybych jí nerozečetl až v neděli odpoledne a v týdnu nemusel do práce, měl bych jí přečtenou možná za den. Nějaká ta chybka by se tam našla. Ale čte se dobře. Škoda že asi nejsou v češtině všechny díly. Mám jen tohle a pak tu knihu 3x Fantomas. Jak jsem to rozečetl, nemohl jsem se zastavit a odtrhnout se.

czechSpara
08.02.2015 4 z 5

ke knize bych měl dva poznatky...za prvé nesmíte čekat parodii a la Funes :-), ale celkem drsnou detektivku, za druhé kniha má již své roky (zhruba sto), takže styl práce autorů možná nebude natolik akční, jak je známo a z děl aktuálních. Přesto však se nudit nebudete a Juve je prostě boží :-) A spoiler alert: Fantomas je pěknej parchant :-)

J.Connor
30.08.2014 3 z 5

V podstatě průměrné šestákové čtení nenabízející nic zvláštního navíc, což pro mě bylo trochu zklamáním. Zkusím ještě někdy v budoucnu ten komplet 3 x Fantomas, kde se mi snad dostane alespoň více napětí, doufám až hororového.

Štítky knihy

Fantomas

Autoři knihy

Pierre Souvestre
francouzská, 1874 - 1914
Marcel Allain
francouzská, 1885 - 1969

Kniha Juve kontra Fantomas je v

Právě čtených2x
Přečtených28x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených1x
Knihotéce49x
Chystám se číst5x
Chci si koupit4x